Vuosituhannen alussa anglikaanisissa kirkoissa syntyi suuria jännitteitä. Taustalla oli naispappeus ja naispiispuus sekä erityisesti homoseksuaalisuuden hyväksyntä kirkossa. Yhdysvalloissa vihittiin ensimmäinen avoimesti homoseksuaalinen piispa virkaansa vuonna 2003. Siitä alkoi anglikaanisen kirkon rakoilu. Yhdysvalloissa moni hiippakunta erosi omasta kirkostaan ja liittyi perinteisessä kristillisessä avioliittokäsityksessä pitäytyviin afrikkalaisiin kirkkoihin. Afrikkalaiset kirkot vihkivät piispoja Yhdysvaltoihin kaitsemaan heihin liittyneitä kristittyjä.
GAFCON huolissaan kirkon tulevaisuudesta
Anglikaanisen kirkkoperheen ongelmia haluttiin sovitella vuonna 2008 anglikaanipiispojen Lambeth-konferenssissa, joita järjestetään joka kymmenes vuosi. Tuolloin kolmannes kirkon piispoista kieltäytyi tulemasta konferenssiin liberaalien amerikkalaisten piispojen osallistumisen vuoksi. Ennen Lambeth-konferenssia yli tuhat anglikaanivaikuttajaa – arkkipiispoja, piispoja, pappeja ja maallikkojohtajia – pitävät Jerusalemissa Global Anglican Future Conference -tapahtuman (GAFCON).
Toinen GAFCON-konferenssi pidettiin Nairobissa vuonna 2013. Kokoukseen osallistui yli 1300 edustajaa 38:sta maasta. Kolmas konferenssi pidetään Jerusalemissa kesäkuussa 2018. GAFCON on muotoutunut laajaksi tunnustukselliseksi kirkolliseksi rakenteeksi anglikaanisen kirkon sisällä.
Pohjois-Amerikan anglikaaninen kirkko – ACNA
Pohjois-Amerikan anglikaaninen kirkko (Anglican Church in North America, ACNA) syntyi vuonna 2009 kun monet Yhdysvaltojen episkopaalikirkon (joissakin maissa anglikaaneja kutsutaan episkopaaleiksi) ja Kanadan anglikaanisen kirkon jäsenet pettyivät omien kirkkojensa liberalisoitumiseen. Viimeisin liittyminen ACNA:n jäsenyyteen sai alkunsa maaliskuussa 2017 kun Yhdysvaltojen episkopaalikirkon Etelä-Carolinan hiippakunta päätti yksimieliseseti siirtyä ACNA:n yhteyteen. Hiippakuntaan kuuluu 53 seurakuntaa, 22 149 kastettua jäsentä ja 142 pappia. ACNA päätti ottaa tällä viikolla hiippakunnan vastaan, ja siitä tuli kirkon suurin hiippakunta. ACNAssa on noin tuhat seurakuntaa ja yli 100 000 jäsentä.
Skotlannin episkopaalikirkko vaihtoi avioliitto-oppiaan
Kesäkuun 8. päivä 2017 Skotlannin episkopaalikirkko hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliiton. The Guardian lehden mukaan ainoana lakia vastustavana hiippakuntana oli Aberdeenin ja Orkneyn hiippakunta. Pastori Ian Ferguson tästä hiippakunnasta sanoi: ”Tämä on yksi surullisimmista ja tuskallisimmista päivistä meille. Me olemme murtuneita. Tämä skismaattinen teko tulee aiheuttamaan paljon vaikeuksia yhteydelle”. Hänen mukaansa kirkon jäsenet etsivät vaihtoehtoista piispallista kaitsentaa.
Arkkipiispa Yhdysvalloista: Vihimme Eurooppaan lähetyspiispan
Vain muutaman minuutin kuluttua kirkon päätöksestä pohjois-amerikkalaisen anglikaanisen kirkon ACNA:n arkkipiispa Foley Beach ilmoitti, että anglikaaninen kirkkoyhteisö on kriisissä, koska revisionistisen teologian ja käytännön viirus jatkaa leviämistään eri puolilla. Sen sijaan, että jotkut kirkon johtajat ojentaisivat niitä, jotka ovat luopuneet raamatullisesta uskosta ja käytännöstä, joka meille on annettu apostolien kautta, he ovat omaksuneet väärän opetuksen, ja kaiken lisäksi menevät pidemmälle edistämällä sitä kaikkialla maailmassa.
Tämän vuoksi GAFCON vihkii Skotlantiin lähetyspiispaksi Andy Linesin. Hänen toivotaan tuovan piispallista kaitsentaa perinteisestä avioliitosta kiinni pitäville.
Jo huhtikuussa Nigeriassa järjestetyssä GAFCON-kokouksessa GAFCON-yhteisön primaatit (anglikaanisessa kirkossa primaatit ovat alueellisten kirkkojen ylimpiä piispoja tai arkkipiispoja) päättivät tarjota lähetyspiispan Euroopalle. Piispan tehtävä on keskittyä erityisesti Skotlannin ja myös Englannin kirkon ulkopuolelle jääneisiin anglikaaneihin.
Arkkipiispa Foleyn mukaan Skotlannin episkopaalikirkon päätös on muuttanut avioliiton raamatullista ja historiallista määritelmää. Hän korostaa tarvetta vastata niiden skottien pyyntöihin, jotka on kirkossa tämän päätöksen vuoksi marginalisoitu. Avioliiton uudelleentulkinta on asia, jota uskollinen kristitty ei voi tukea.
GAFCONin primaatit ovat pyytäneet Pohjois-Amerikan Anglikaanikirkkoa vihkimään Andy Linesin lähetyspiispaksi. Andy Lines vihitään piispaksi 30. kesäkuuta 2017.
ACNA:n arkkipiispa Foley Beach lopettaa viestinsä Samuel Seaburyn sanoihin: Harha tulee usein suosituksi ja tarttuvaksi. Silloin kukaan ei pysty sanomaan, miten kauaksi se leviää tai mihin se päättyy. Tällaisissa tapauksissa meidän tulee palata perusteisiin ja pysyä lujina. Raamatun tulee olla uskomme perusta!
Arkkipiispa Nigeriasta: Jo kirkkoisä Athanasios vihki piispoja harhaoppisiin hiippakuntiin
Monet anglikaanisen kirkon johtajat, mukaan luettuna Canterburyn arkkipiispa Justin Welby, pitävät lähetyspiispan vihkimistä toisten hiippakuntien alueelle vahingollisena ja sanovat sen rikkovan kirkon yhteyttä.
Nigerian anglikaanisen kirkon arkkipiispa Nicholas Okoh, joka toimii myös GAFCONin primaattien puheenjohtajana, kirjoitti kesäkuun 14. päivä viestin, jossa hän muistutti, että neljännellä vuosisadalla areiolaiset olivat melkein vallanneet kirkon. Areiolaiset olivat Areioksen seuraajia, joka väitti, että Jeesus on luotu olento eikä lainkaan Jumala. Jos kirkko olisi seurannut Areiosta, kristillinen usko olisi hävinnyt.
Arkkipiispa Okoh viittaa viestissään kirkkoisä Athanasiokseen (298-373), joka oli valmis maksamaan kovan hinnan totuuden puolesta. Okoh haluaa muistuttaa Athanasioksesta, sillä hän näkee nyt samanlaisen taistelun evankeliumista. Nyt Skotlannin episkopaalikirkko muutti avioliitto-opetustaan. Avioliiton uudelleen määrittely ei ole toissijainen asia, josta voitaisiin olla eri mieltä, ja silti jatkaa yhteistä matkaa. Uudelleen määrittely tarkoittaisi, että Jeesus olisi erehtynyt opettaessaan, että avioliitto on miehen ja naisen välinen. Okoh toteaa, että Raamatun mukaan homoseksuaalinen käyttäytyminen ilman parannusta erottaa Jumalan valtakunnasta. Kun kirkko väittää, että se voi siunata käyttäytymisen, jonka Jumalan sana selvästi opettaa olevan syntiä, silloin hylätään radikaalilla tavalla Raamatun auktoriteetti.
Arkkipiispa Okoh väitti, että Athanasios vihki oikeaoppisia piispoja areiolaisten johtamiin hiippakuntiin, koska tiesi apostolisen uskon olevan vaakalaudalla.
Tämän vuoksi samana päivänä kun Skotlannin episkopaalikirkko muodollisesti kääntyi pois historiallisesta kristillisestä uskosta, GAFCON ilmoitti, että Andy Lines vihitään GAFCONin Euroopan lähetyspiispaksi.
Avioliittokeskustelu Suomen ev.lut. kirkossa
Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa vihitään avioliittoon vain eri sukupuolta olevia pareja. Käytännössä monet kirkossa ovat luopuneet pitämästä homoseksuaalisia suhteita syntinä eli Raamatun sanan vastaisena, mistä kertoo se, että homoseksuaalisessa suhteessa eläminen ei ole este kirkon papin virkaan. Myös Raamatun kielteisestä kannasta homoseksuaalisuuteen julkisuudessa vaietaan.
Toukokuun 2017 kirkolliskokouksessa oli käsittelyssä aloite kirkon avioliittokäsityksen laajentamiseksi. Aloitteessa esitetään, että samaa sukupuolta olevat parit voitaisi vihkiä kirkolliseen avioliittoon. Laajentaminen kuulostaa sanana hienolta, mutta kristillisen avioliiton laajentaminen samaa sukupuolta oleviin liittoihin tarkoittaa käytännössä vanhan raamatullisen ja historiallisen avioliittokäsityksen hylkäämistä. Siksi sitä ei tule hyväksyä.
Homoliittojen hyväksyminen on aiheuttanut ennen näkemätöntä kirkkojen hajaantumista ja sirpaloitumista sekä kristikunnan uudelleen muotoutumista viime vuosien aikana kuten edellä kuvattu anglikaanisen kirkon tapaus osoittaa.
Mitä Suomessa voidaan tehdä mikäli ev lut kirkko hyväksyy homoavioliittoon vihkimisenkin eikä vain kirkon virkoihin homosuhteessa eläviä?