Konferenssin kolmantena päivänä alkaa viime viikkojen väsymys painaa. Mutta tämäkin päivä meni vauhdilla toisillemme omia näkyjämme avaten. Syntyi myös ajatus Suomen evankelioimisen strategiasta.
Discovery Bible Study (DBS)
Aamu alkoi Discovery Bible Study -raamattututkistelulla. Tällaisessa ryhmässä sekä uskovat että ei-uskovat voivat tutkia Raamattua. Ryhmässä tapahtuvassa Raamatun tutkistelussa oli tämänkaltainen metodi:
- Alkutyöskentely. Kysy ensin, mikä on ollut hyvää tällä viikolla? Sen jälkeen kysy, mikä on ollut haastavaa? Älä kysy, mitä kuuluu. Kierroksen jälkeen rukouksessa kiittäkää hyvästä ja rukoilkaa haasteiden puolesta. Tämän jälkeen kysy, miten viime kerralla annettu tehtävä onnistui (jokaisen tapaamiskerran jälkeen annetaan arkeen liittyvä tehtävä).
- Raamatun opiskelu. Tarkoituksena ei ole, että joku opettaa ryhmää vaan että kaikki tekevät havaintoja valitusta tekstistä (esim. tietty evankeliumien kertomus). Ensin luetaan teksti ääneen, sitten joku kertoo sen omin sanoin. Tämän jälkeen pohditaan, tuliko kaikki olennainen sanottua. Teksti luetaan uudestaan. Ryhmän vetäjä ei ala opettaa toisia vaan hän johtaa ryhmää kyselemällä ja muistuttamalla, että kukaan ei pidä pitkiä monologeja. Hän yrittää rajoittaa suulaimpien puheaikaa, jotta hiljaisempien hyvät näkökulmat saadaan esille. Vetäjä voi kysyä muun muassa: Mitä tämä teksti sanoo Jumalasta? Mitä meistä? Mikä siinä on vaikea ymmärtää tai hyväksyä? Mistä pidät erityisesti? Mitä se käskee meidän tehdä? Keskittykää vain kyseiseen Raamatun tekstiin; älkää etsikö viittauksia muualla.
- Käytännön sovellus. Jeesus käski tehdä opetuslapsia, jotka pitävät hänen sanansa eli tottelevat sitä. Tällaisen kristityn elämä kestää rankkasateet ja tulvat, sillä hän tekee Jumalan sanan mukaan (Matt. 7:24-27). Kysy ryhmältäsi, miten he aikovat ennen seuraavaa kokoontumista toteuttaa tänään opittuja asioita elämässään. Kysy myös, kenelle he voisivat kertoa, mitä ovat tällä kertaa oppineet. Seuraavalla kerralla keskustellaan, miten tämä meni.
DBS-raamattutukisteluja voidaan köydä eri tavoin. Edellä kuvasin, miten me toteutimme sen ryhmässämme.
Kristityn kasvun neljä kenttää
Kahtena päivänä saimme kaksi kertaa valita tunnin pituiset seminaarit. Tämän päivän ensimmäisen seminaarin jätin väliin, sillä piti kirjoittaa kolumni Uusi Tie -lehteen. Toisen seminaarin teemana oli, miten toimia perinteisissä kirkoissa. Tämän valinta oli helppoa, sillä halusin tietää, mitä sanottavaa konferenssilla on työstä esimerkiksi katolisessa, ortodoksisessa tai luterilaisessa kirkossa. Seminaarin sisältö ei ollut seminaarikuvauksen mukainen. Siellä ei puhuttu vanhoista kirkoista, vaan esiteltiin evankelioimisen maailmanlaaja Raamatusta nousevaa näkyä sekä opetuslapseuden neljää kenttää kuvaava malli. Jälkimmäinen oli hyvä keino kuvata evankeliumin kasvu kylvöstä moninkertaistumiseen Jeesuksen kylväjävertauksen avulla. Palaan tähän tarkemmin joskus. Netistä ja Youtubesta löytyy kuvaa selvittäviä juttuja esimerkiksi hakusanalla ”four fields” ja discipleship. Itse malli sopii kyllä hyvin kaikenlaisiin ryhmiin ja seurakuntiin, myös niihin perinteisiin kirkkoihin kristittyjen varustamiseksi toimimaan maailmassa.
Suomen evankelioimisen strategia
Jakaannuimme ryhmiin pohtimaan, mitkä ovat kunkin omassa työssä seuraavat käytännön askeleet. Tehtävä oli rukoilla, että Jumala laittaisi jonkin ajatuksen sydämellemme ja tämä askel tuli kirjoittaa taululle. Minulle tuli mieleen Suomi ja se, että kaikkien pitäisi kuulla Jumalan hyvyydestä ja henkilökohtaisen uskon lahjasta. Kirjoitin, että haluaisin nähdä Suomen evankelioimisen strategian syntymisen. ”Huh-huh”, ajattelin. Tämän jälkeen jakaannuimme kolmen hengen ryhmiin, joissa kerroimme oman rukouksemme ja seuraavan askeleemme. Päätimme, että kesäkuun alussa olemme yhteydessä, jotta voimme katsoa, missä suunnitelmamme on menossa.
Kun nuo ajatukset Suomen evankelioimisen strategiasta tulivat mieleeni, pyysin Jumalalta pienenpää näkyä kuten vaikka 2000 hengen kotikylän Ryttylän evankelioimisen strategia tai raamattupiirin perustaminen. Mutta kun muuta ei tullut mieleen, kuin tuo evankelioimisen strategia niin olihan se kirjoitettava paperille. Ja kirjoitettava tähänkin rohkeasti, mutta sormet väristen. Eihän näky lähde liikkelle, ellemme puhu ja etsi saman näyn omaavia. Jos näky lähtee liikkeelle, mitähän se tuo tullessaan.
Päätös
Konferenssi loppui iltajuhlaan, jossa lauloimme, annoimme palautetta konferenssista, söimme täytekakkua ja jätimme jäähyväisiä. Viimeisenä iltana tuli luotua vielä uusia kaverisuhteita. Sain myös sovittua haastattelun tapahtuman takana olevaan Global Church Movements -liikehdinnän johtajan Bekele Shankon kanssa aamuksi kello 7. Lähtö hotellilta kello 8 ja kotona Ryttylässä kello 14.
Olen Kansanlähetykselle kiitollinen, että sain olla tässä konferenssissa.
Bekele Shanko kertoi, mikä saa hänet toimimaan evankeliumin puolesta, suuresta näystään sekä rukousherätyksestä, joka on ollut Etiopian herätysten perustana. Tämä haastattelu kannattaa lukea
Uskon puolustus on toissijainen tehtävä sillä uskon päämäärä on sielujen pelastus. Nyt herätys kristityt keskittyvät uskon puolustukseen eikä sielujen pelastukseen.
Tarvitaan kaksi asiaa:
1. Raamatussa väkevä evankelista.
2. Paikallisten uskovien kestävä rukous- ja valmistelu.
Tämä on toiminut 2000 vuotta ja toimii nyt myös. Usko tulee kuulemisesta. Lukekaa apostolien teot.
Yksi harhapolku on herätykseen keskittyminen. Jeesus käski julistaa parannusta elämäksi eikä rukoilla herätystä.