Jeesuksen kolme syntymää (Lähettäjäpiirikirje 12/2023)

Kirjoitan kuukausittain kirjeen niille, jotka mahdollistavat palvelutyöni evankeliumin julistajana. Tässä joulukuun 2023 kirje julkiseen jakoon. 


Hyvää joulunjälkeistä elämää ja onnellista uutta vuotta 2024!

Kulunut kuukausi on ollut elämäni kiireisimpiä. Siksi kuukauden kirje tulee vuoden viimeisinä päivinä, ja joku saa sen vuoden 2024 puolella.

Mitä on tapahtunut? Loppukesästä päätin, että ennen joulua on kauan mielessä olleen kotiremontin aika. Lattiat, seinät, katot, ovet, rännit ja monet muut tulivat joko vaihettua tai uudistettua. Homma vei aikaa ja voimia. Tulosta katsoessa projektin vaivat kalpenevat.

Kaiken keskellä liikkeellä

Olen kiitollinen, että saan olla lähettämänäsi Jumalan ja hänen seuraajiensa palveluksessa. Opetin Ryttylässä Kansanlähetyksen opiskelijoille kutsumuksesta eli teemasta, mistä viime kirjeessäkin kerroin. Asia puhuttelee itseäni yhä syvemmin. Kutsumusajattelun mukanaan tuoma oman tehtävän sekä armolahjojen löytäminen ja käyttäminen on mahdollisuus seurakuntien ja yhteisöjen vahvistumiseen ja kasvuun.

Tein opetusmatkan Tampereelle ja itsenäisyyspäivänä saarnamatkan Suomalaiseen messuun Vaasaan. Viron ev.lut. kirkon lähetyskeskuksen johtajan Leevi Reinarun kanssa suunnittelimme alkavan vuoden haasteita. Siellä odotetaan apua!

Tulevia tehtäviä koskevissa ideointikokouksissa on ollut vahva edustus kristikunnan eri suunnista: luterilaisen kirkon järjestöistä, Youth With A Missionista, vapaakirkosta ja helluntaikirkosta. Eräs hedelmä on keväällä alkava kymmenen ohjelman lähetysnäkyyn keskittyvä sarja Radio Deissä, johon jouluviikolla teimme ensimmäiset ohjelmat. Myös TV7:n Voimaa Sanasta -ohjelmia teimme ennätysvauhtia: joulukuussa valmistelin ja puhuin 12 ohjelmaa. Opiskelija- ja koululaislähetyksen (OPKO) tehtävät pitivät myös liittohallituksen puheenjohtajaa vauhdissa. Olen kiitollinen tästäkin palvelutehtävästä.

Suomalainen messu Vaasan kirkossa

Vuosikatsausta

Vuoden 2023 kalenteriin katsoessa näen paljon tapaamisia, puhujamatkoja ja palvelutehtäviä. Jokainen niistä oli ainutlaatuinen, ja siksi on vaikeaa nostaa jotakin toisen yli. Mainitsen tässä kolme asiaa, jotka ovat tärkeitä siksikin, että niihin meni kohtuullisesti aikaa.

 • Mediatyö. Kiitos Jumalalle mahdollisuudesta tehdä kahta televisio-ohjelmasarjaa TV7-kanavalle. Tällaista palvelutehtävää en olisi ikinä osannut kuvitella. Ennestään tutumpaa on ollut radio-ohjelmien teko. Olen ottanut myös sosiaalisen median evankeliumin julistamisen paikaksi.
 • Nuorisotyö. Erityisesti kahden viikon rippileirin vetäminen Ryttylässä sekä nuorisotapahtumat. Myös uusi radio-ohjelma tähtää nuorten lähetysnäyn syttymiseen. Samoin koko OPKO:n työ.
 • Matka Indonesiaan. Olen kiitollinen OPKO:lle, että sain matkustaa pääsihteeri Jussi Miettisen ja kahden opiskelijan kanssa OPKO:n kattojärjestön IFES:n neljän vuoden välein järjestettävään tapahtumaan. Siellä näin kirkkaasti, että kristikunnan painopiste on siirtynyt pois Euroopasta. Monesti Euroopassa ajattelemme, että kristinuskon parasta ennen -päivämäärä on jo mennyt. Kristinuskossa on kuitenkin kyse vahvasti kasvavasta dynaamisesta liikkeestä! Ehkäpä Herramme vielä uudistaa myös länsimaiden kristikunnan tilan. Se on rukoukseni, ja sen tähden teen työtä.

Miksi puhutaan Jeesuksen kolmesta syntymisestä?

Juhlimme juuri joulua Jeesuksen syntymäjuhlana. Kristikunnan historiassa on puhuttu kolmesta Jeesuksen syntymästä! Mitä tämä tarkoittaa?

Jeesuksen Kristuksen syntymä - Jeesuksen kolme syntymää

Ensimmäinen syntymä.

Jeesus Kristus on yksi kolminaisen Jumalan persoona. Juutalaiset teologit Johannes ja Paavali korostivat, että kaikki on luotu Jeesuksen kautta ja Jeesusta varten. Hänessä Jumala tuli ihmiseksi. Jeesus oli siis olemassa jo ennen Betlehemin tapahtumia, ja jopa ennen maailman luomista. Mistä Jeesus sai alkunsa?

Tähän teologiseen kysymykseen on Nikean uskontunnustuksessa vastattu kahteen kertaan sanalla ”syntynyt”. Jeesus Kristus ”on syntynyt Isästä ennen aikojen alkua”. Hän on ”tosi Jumala tosi Jumalasta, syntynyt, ei luotu”. Jeesuksen alkuperästä käytetään sanaa ”syntyä”. Kun Kristus oli ”syntynyt”, hänessä luotiin kaikki näkyvät ja näkymättömät maailmat.

Toinen syntymä.

Tämä ikuisuudessa Isästä syntynyt, jonka kautta maailmat ovat luodut, tuli ihmiseksi. Hän syntyi Betlehemissä noin 2000 vuotta sitten. Kyseessä on historiallinen tapahtuma, josta tiedämme paikkakunnan, kuka oli hallitsijana ja mitä syntymän yhteydessä tapahtui. Kulttuurissamme lasketaan vuosiluvut Jeesuksen syntymän jälkeen.

Kristikunta uskoo ”Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta.” Hänessä Jumala tuli ihmiseksi. Tämä on valtava ihme!

Kolmas syntymä.

Kristikunnan historiassa uskon syntymistä Jeesukseen on kuvattu Jeesuksen syntymisenä meidän elämässämme. Monissa vanhoissa ja uusissa lauluissa uskon syntymisestä puhutaan sydämen avaamisena Jeesukselle. Yksi tunnetuimmista on Pekka Simojoen joululaulu sanat: ”Ikuisen joulun, jos tahdot löytää, sydämes avaa ja kohtaat Vapahtajan.” Tämä kuvaa kristillisen uskon syntymistä, jossa Jeesus ja ihminen kohtaavat. Eräs keskiajan teologi sanoi: Vaikka Jeesus syntyisi tuhat kertaa Betlehemissä, sillä ei olisi merkitystä, ellei hän saisi syntyä meidän sydämissämme.

Jeesuksen syntymä voidaan tällä tavoin nähdä jumalallisena, inhimillisenä ja hengellisenä. Kolme syntymää liittyvät toisiinsa. Isästä alkunsa saanut Kristus syntyy Betlehemissä. Myöhemmin hän kuolee, nousee kuolleista, astuu taivaaseen ja tulee vielä takaisin tuomitsemaan elävät ja kuolleet. Evankeliumin sanoman kautta hän synnyttää meissä uuden elämän tullen itse Henkensä kautta asumaan meihin.

Näiden tapahtumien tähden minäkin olen evankeliumin tähden liikkeellä.

Rukoile hetki kanssani

Rukousaiheita:

 • Hengellinen herätys Suomeen.
 • Uusien lähettäjien saaminen minulle ja työntekijöiden saaminen Mission Europeen.
 • OPKO:n juhlamessu Helsingin Vuosaaren kirkossa 7.1. klo 14, kirkkokahvit ja juhla. Katso OPKO.n 60-vuotisjuhla.
 • Mission Europen ja Perheniemen opiston ”Aarre saviastioissa – evankelistojen rakentumispäivät” 26.-28.1.2024. Rukoile puolestamme ja tervetuloa mukaan: www.perheniemi.com.
 • Johdatusta vaimoni Annen työtilanteeseen. Hänen työnsä Kansanlähetyksessä päättyy keväällä, ja nyt tarvitaan oikeiden ovien avautumista.

Kiitosaiheita:

 • Jeesuksessa oleva pelastus ja elämän tarkoitus.
 • Lähettäjäpiirin ihan jokainen jäsen!
 • Viime kirjeen jälkeen tuli pari uutta lähettäjää!

Kiitos menneestä ja siunausta alkavaan vuoteen!

JÄLKIKIRJOITUS

Kiitos, että luit tänne asti. Olet tervetullut lähettäjäpiirini. Lue täältä lisää: Mikan lähettäjäpiiri. 

Lähetystyön tukeminen

LahjoitusmahdollisuudetKutsu vierailulleTietoja lähettäjäpiiristä

TÄTÄ SAA JAKAA:

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN

Jätä kommentti