”Kun johtajasta tulee parempi, jokainen voittaa” – Global Leadership Summit 2014 – 1. päivä

Global Leadership Summit on taas menossa. Upean vuosittaisen johtajuustapahtuman ensimmäinen päivä on historiaa.

Päivä loppui rukoukseen, jossa pyydettiin Jumalan puhuvan ja antavan jonkun ajatuksen kuulijan sydämelle. Sain ajatuksen, jonka kirjoitin heti muistiin. Ajatus ei kuulosta ylevältä, mutta johtamisen kannalta järkevältä. Tässä sanat, mitä omalle sydämelle tuli: ”Sinun pitäisi levätä enemmän. Nuku kunnon yöunet!” Siinäkö Jumalan viesti? Luulenpa, että kyllä. Työnantajan ja työntekijöiden oikeus on se, että johtaja on virkeä ja täynnä energiaa.

Nyt uhmaan hieman tuota viestiä – mutta vain hieman – ja kirjoitan muutaman ajatuksen ensimmäisestä GLS-päivästä.

Tähän tapahtumaan tulen mielellään koska ovella toivotetaan aina tervetuloa! Kiitos! Tapahtuman musiikki oli hyvä. Kiitos teille Minna ja Jussi Pyysalo & band! Facilitaattorit Suvi Kankkunen ja Tapio Aaltonen pitivät homman hyvin hanskassa ja aikataulussa. Kiitos! Kahvia ja teetä oli tarpeeksi. Myös gluteenitonta pullaa löytyi pakasteesta ja lämmitettiin eräällä ryhmämme jäsenelle. Kiitos tästäkin!

Päivän aikana on neljä opetussessiota, jotka päättyivät keskusteluun ryhmän kanssa. Upeaa ajatustenvaihtoa!

Seuraavassa en aio referoida päivän puheita vaan mainitsen muutaman esille pyrkineen ajatuksen.

Bill Hybels – johtajuutta tiukoissa tilanteissa

Bill Hybels puhui johtajuudesta tiukoissa tilanteissa. Johtajalla voi olla suuri visio ja hän saattaa kokea, että muut eivät välitä samasta visiosta. Tällöin ratkaisu ei ole tiimin vaihtaminen vaan sen innostaminen. Anna aikaa ihmisille! Ihmiset ovat tärkeämpiä kuin visiomme. Jumala ei rakasta niin paljoa visiotamme, missiotamme ja arvojamme kuin ihmisiä. Pastori Hybels puhui kahdesta johtajatyypistä: palkkarenki ja omistaja (vrt Johannes 10 – lammasvertaus). Palkkarenkijohtaja ei sitoudu työhänsä ja lähtee muihin hommiin heti kuin tulee vaikea tilanne. Lampaat eivät merkitse hänelle mitään. Johtajana hän haluaa saada yrityksestä, yhteisöstä ja ihmisistä itselleen mahdollisimman paljon hyötyä. Tämä tuo mukanaan usein lyhyitä työuria; ollaan töissä niin kauan kuin saadaan itselle paras hyöty. Omistaja sen sijaan huolehtii lampaista ja heidän hyvinvoinnista. Hän on valmis antamaan henkensä heidän puolesta. Hän haluaa jättää perinnön (legacy) yhteisölleen ja tuleville polville. Suurimpia perintöjä on hänen esimerkkinsä johtajana. Kumman johtajan alaisuudessa sinä muuten haluaisit työskennellä? Kumpi haluat olla?

Carly Fiorina – Johtajuuden syvin olemus

Carly Fiorina on Hewlett-Packard –yhtiön entinen pääjohtaja. Fiorina puhui johtajuuden syvimmästä olemuksesta. Johtajan suurin kutsumus on vapauttaa toisten potentiaali. Johtaja tietää, että kaikilla ihmisillä on enemmän kykyjä kuin he käyttävät. Sama pätee organisaatioihin ja yrityksiin. Miksi tätä potentiaalia ei käytetä? Mahdollisuuksien, työkalujen ja koulutuksen puute sekä pelko tai itseluottamuksen puute pitää toiminnan alavireisenä. Kun johtaja pyrkii työntekijöiden potentiaalin parhaaseen käyttöön, siitä hyötyvät kaikki. Johtajan tehtävä on huolehtia, että jokaisen työn taso pysyy riittävän korkealla. Fiorina puhui myös 20/20 –säännöstä. Yrityksessä 20% on niitä, jotka syttyvät muutoksille. Saman verran on niitä, jotka vastustavat niitä. Skeptikkoja on 60%. He odottavat, toimiiko juttu. Jos muutos toimii ja tuo hyvää silloin he sitoutuvat muutokseen. Yhteenveto: Tässäkin johtaminen nähdään ennen kaikkea ihmisten palvelemisena. Auta toisia saavuttamaan heidän parhaansa!

Jeffrey Immelt – Asemoi organisaatiosi tulevaisuutta varten

Jeffrey Immelt on General Electric –yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hän istui nojatuolissa Bill Hybelsin haastateltavana. Immelt kehotti johtajaa asettamaan työlle korkeat standardit. Alaisilta odotetaan tuloksia, mutta heitä myös kannustetaan, koulutetaan ja kiitetään. Tärkeää on organisaation sitoutuminen jatkuvaan johtamisen opettamiseen ja kehittämiseen: Miten voisimme olla parempi organisaatio. General Electric –yhtiö sijoittaa tällaiseen koulutukseen noin miljardi euroa vuodessa! Mitä monimutkaisempi organisaatio, sitä enemmän pitää laittaa voimavaroja ja rahaa johtamisen kehittämiseen ja yhteisen näyn selventämiseen. Johtamisen tehtävä on huolehtia, että alaiset menestyvät. Työntekijöille on tärkeää, että johtaja huomaa heidät. Menestys voi olla pienistä asioista kiinni!

Kohti suurempaa näkyä

Neljännessä jaksossa kolme henkilöä puhui uskon ja johtamisen yhdistämisestä arjessa. Don Flow, Allen Catherine Kagina ja Wilfredo De Jesús kertoivat omat tarinansa. Päivän tässä vaiheessa aloin jo väsyä ja siksi en saanut parasta antia näistä irti. Suuren vaikutuksen teki Kagina, joka on muuttanut Ugandan veroviraston organisaation ja julkisuuskuvan. Tämän johdosta varat jakaantuvat oikeudenmukaisemmin. De Jesús puhui Nehemian kirjasta. Nehemia kysyi: ”Miten Jerusalemissa menee?” Kun hän kuuli huonoja uutisia, hän ryhtyi toimeen. Jumala on etsinyt aina muurinaukkoon ihmisiä. Näitä muurinaukkoja ja tarpeita on maailmassa paljon. Oma paikka löytyy yleensä sieltä mikä aiheuttaa jatkuvasti rauhattomuutta. Mitä sinun paikkakuntasi tarvitsee? Olisiko sinä se, joka ottaa asiasta kopin ja tuo muutoksen!

Kiitos GLS. Nyt viettämään niitä Jumalan vinkkaamia yöunia. Lyhyitä valitettavasti. Aamulla taas Helsinkiin GLS-konferenssiin.

”Kun johtajasta tulee parempi, jokainen voittaa.”

Jätä kommentti