Miksi Jeesuksen ylösnousemuksen ja hänen paluunsa välissä on näin pitkä aikajakso, joka jatkuu vieläkin?
Emme tiedä syytä, mutta tiedämme, MIKÄ on kristittyjen ja kirkon TEHTÄVÄ tässä väliajassa.
Yksi syy pitkään odotukseen on se, että Jumala saa koottua itselleen uuden kansan. Jeesuksen tehtäväksianto viittaa siihen.
Ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus käski tehdä kaikista kansoista hänen opetuslapsiaan (Matt. 28:18-20), saarnata evankeliumia kaikille luoduille (Mark . 16:15-16) ja saarnata syntien anteeksiantamusta (Luuk. 24:46-49; Joh 20:21-23). Todistajan tehtävä on mahdollinen Pyhä Hengen voimassa (Ap.t. 1:8).
Jumalan lähettämä kansa
Apostolit lähtivät liikkelle. He tavoittivat ensin oman kansansa jäseniä, juutalaisia. Monet ottivat sanan vastaan, mutta useammat hylkäsivät evankeliumin. Ylipapit ja johtajat yrittivät estää ensimmäisiä evankeliumin julistajia (Ap.t. 4:18; 5:40). Juutalaiset jarruttivat Paavalin tehtävää pakanoiden keskellä (1. Tess. 2:16). He eivät halunneet uskoa itse ja hankaloittivat toisten kuulemista.
Evankeliumin julistajat eivät vaienneet. Apostolit tekivät lähetysmatkoja Aasiaan, Afrikkaan ja Eurooppaan. Evankeliumi sai suosiota Rooman valtakunnassa vainoista huolimatta. Ensimmäisinä vuosisatoina Syyriasta tuli kristinuskon ja lähetystyön vahvimpia alueita. Edessasta (nykyisin Urfa) tuli syyrialaisen kristillisyyden keskus, jonka hengellistä elämää leimasi vahva lähetysnäky. Edessassa oli teologinen akatemia, josta valmistui satoja nuoria lähetystyöhön Aasiaan. Erityisesti Kiinaan syntyi vahva kirkko: 600-luvulla Kiinassa ja Tiibetissä oli jo useita piispoja. Kiinassa myönteinen suhtautuminen kristinuskoon päättyi 9. vuosisadan puolivälissä. Tämä syyrialaisten kirkkojen tekemä lähetystyö on yksi esimerkki kirkon hyvistä missionaarisista kausista. Muita kausia on kristinuskon leviäminen Keski-ja Pohjois-Euroooppaan sekä 1800-luvun lähetysinnostus. Viimeisen sadan vuoden aikana kirkosta on tullut aidosti globaali; kristittyjä on kaikkialla.
Lähetystyön aika on rajattu
Yhdysvaltalainen teologi Kevin Vanhoozer hahmottaa historian jumalallisena draamana, jossa on viisi näytöstä:
- Luominen.
- Jumalan ja Israelin välinen suhde.
- Jeesuksen syntymä, elämä, kuolema, ylösnousemus ja taivaaseen astuminen.
- Kirkon ja Pyhän Hengen aikakausi.
- Eskhaton – loppu.
Ikuisuudessa Isä valmistelee Pojan lähettämistä luomaansa maailmaan. Hänen tuloansa varten Jumala valitsee Aabrahamin ja Israelin kansan, jonka keskelle Jumala lähettää profeettoja kertomaan, kuka on tulossa. Jeesus sikiää ja syntyy neitsyt Mariasta, elää ja kuolee syntiemme sovitukseksi, Isä herättää Pojan kuolleista ja ottaa luokseen taivaaseen. Nyt on kirkon aikakausi, jossa Pyhä Henki lähettää kirkon maailmaan julistamaan ja palvelemaan. Historian huipennus, Jeesuksen paluu, tuomio ja ikuisuus on vielä edessä.
Elämme nyt lähetyksen aikaa. Jumala kokoaa itselleen kansaa eri puolilta maailmaa.
Puhuessaan paluustaan maan päälle, Jeesus mainitsee maailmanlaajan lähetystehtävän olevan yksi merkki ajan pikaisesta päättymisestä. Lähetystyö on eskatologinen merkki. Nyt evankeliumia voidaan kuulla kaikkialla maailmassa ja Jeesuksen paluu voi tämän profetian valossa tapahtua.
Suuri luopumus vai evankeliumin voittokulku – vai molemmat?
Kiistaa kristittyjen keskellä herättää näkemys siitä, onko lopunajat suuren luopumuksen vai evankeliumin voittokulun aikaa. Jeesus käski julistaa evankeliumia kaikille luoduille ja tehdä kaikista kansoista opetuslapsia. Jumala rakastaa kaikkia ja haluaa pelastaa kaikki. Jeesus sovitti koko maailman synnin. Tämä puoltaisi näkemystä evankeliumin menestyksestä. Toisaalta näyttää siltä, että vaikka lähetystyö menestyy monissa maissa, osa vanhasta kristikunnasta luopuu evankeliumista ja Euroopastakin on tullut lähetyskenttä. Paavali kirjoittaa, että ennen Herran päivää tapahtuu uskosta luopuminen ja antikristuksen ilmestyminen (2. Tess. 2).
Kirkon tehtävä ei ole piiloutua. Meidän tulee entistä tarmokkaammin sitoutua lähetystyöhön ja viedä evankeliumi mahdollisimman monelle. Ei ole meidän asiamme arvioida, tuleeko luopumus ja milloin se tulee. Meidän tulee totella universumin kuninkaan käskyä viedä evankeliumia kaikille kansoille. Voimme itse edesauttaa luopumista laittamalla valon vakan alle.
Monin paikoin uskosta luopuminen on totta. Länsimaissa moni ei enää usko kolmiyhteiseen Jumalaan. Lisäksi Raamatussa ilmoitetusta uskon sisällöstä luovutaan korvaten sisältö vanhoilla tai uusilla ilmoituksen vastaisilla opeilla.
Lähetystyö edistää uskon säilymistä. Lähetystyötä tekevien kristittyjen ja kirkkojen pitää uudelleen ja uudelleen perustella itselleen ja toisille, mikä Jeesuksessa ja kristinuskossa on niin ainutlaatuista, että se pitää viedä kaikkialle. Näin lähetystyö voi olla kirkon uudistumisen väline.
Kirkon aika ja asema ei ole helppo. Tämä aika päättyy pian, kun Jumalan lupaukset kirkolleen (kristikunta) toteutuvat Jeesuksen paluussa. Nyt on uskollisuuden, uskon säilyttämisen ja työn aikakausi. Kirkon toiminnan ja lähetystyön kautta Jumala luo itselleen uutta kansaa kaikkien kansojen keskeltä. Nyt kristikunnassa vaikuttaa sekä vanha synnin tuoma todellisuus että uusi jumalallinen elämä. Kristuksen saapuessa vain jälkimmäinen jää.
Lähetystyö on profeetallinen tehtävä. Sen tulee välittää Raamatussa olevia Jumalan sanoja kaikille kansoille. Sen tarkoitus on paljastaa ihmisen tila Jumalan edessä ja johtaa hänet uskoon. Profeetallisena tehtävänä lähetystyö näkee tulevaisuuteen – Kristuksen paluuseen ja tuomioon sekä taivaan ja helvetin todellisuuteen – ja pyrkii siihen, että Kristuksen saapuessa mahdollisimman moni olisi uuden kansan jäsen. Lähetystyö on profeetallista, koska siinä täyttyvät Vanhan testamentin kaikkia kansoja koskevat lupaukset sekä Jeesuksen profetia evankeliumin julistamisesta kaikille kansoille hänen paluunsa ehtona. Lähetyksen profeetallisen tehtävän ydin ei ole ennustaa tulevaisuutta vaan tuoda Jumalan sanoja ja toivoa kansoille.
Oletko jo mukana profeetallisessa tehtävässä?
Voit olla mukana profeetallisessa tehtävässä, lähetystehtävän toteuttamisessa, muun muassa Kansanlähetyksen työn kautta. Kansanlähetyksen työntekijät perustavat seurakuntia, tukevat kristittyjä, kääntävät Raamattuja ja kristillistä kirjallisuutta, opettavat ja palvelevat Aasiassa, Afrikassa, Euroopassa ja Oseaniassa. Evankelioimis- ja opetustyötä tehdään myös kotimaassa. Tule mukaan suureen työhön muuttamaan maailmaa! Tämä on aivan mahtavaa!
Voit liittyä lähettäjärenkaaseeni ja tilata kuukausittain ilmestyvän kirjeeni täältä.