Tässä on matkakertomus tekemästämme Israelin matkasta. Vastuullisena matkanjärjestäjänä oli Toiviomatkat. Kiitos Toiviomatkoille ja kaikille matkalaisille sekä toisten samaan aikaan olevien ryhmien jäsenille tapaamisista. Tulimme tänä aamuna kello 6 Helsinkiin, josta jatkoin junalla Ryttyläään. Pienten päiväunien jälkeen kirjoitin tämän matkakertomuksen. Odotan jo innolla, milloin järjestämme uuden matkan. Olet tervetullut mukaan!
Perjantaina 9.3. – Matkapäivä
Lähdimme Helsingistä Finnairin lennolla Toiviomatkojen järjestämälle Kansanlähetysopiston ja Varsinais-Suomen Kansanlähetyksen matkalle kello 20.05 lennolla. Olin toisen matkajohtajan Pyry Winterin kanssa kello 18 lentoasemalla vastassa matkailijoita. Laitoimme kaikkien laukut ruumaan, menimme turvatarkastuksen ja passitarkastuksen ohi lähtöportille. Lento Helsingistä Tel Aviviin kesti vähän yli neljä tuntia. Matkalaisella pitää olla passi, joka on vielä matkan jälkeen 6 kuukautta voimassa.
Tel Avivissa huolehdimme, että kaikki matkalaiset ovat tallella, autoimme passintarkastuksessa suomi-englanti -tulkkeina. Passintarkastuksessa saimme sinisen viivakoodilipukkeen, jossa lukee että saan olla maassa kolme kuukautta. Tätä pientä lappua minulta kysyttiin pari kertaa matkan aikana palestiinalaisalueiden raja-asemia ylittäessä. Tämä pieni lappu tulee pitää tallessa matkan ajan. Heti passitarkastuksen jälkeen tällä lapulla pääsi portista matkalaukkujen luokse. Matkalaukkuja vetäen menimme tullitarkastuksen ohitse, jossa Toiviomatkojen edustaja ohjasi meidät ulos linja-autoille. Siinä hetkessä koin ensimmäisen lämpimän yön henkäyksen ja tunteen, että kyllä kannatti kaikkien kiireiden keskeltä lähteä tälle lomamatkalle (jolla tosin toimin matkajohtajana). Ajoimme bussilla Jerusalemin kautta Betlehemiin, jossa pääsimme Paradise Hotelliin yöllä kahden aikoihin.
Betlehem tarkoittaa leivän taloa. Nimi viittaa maan hedelmällisyyteen. Vanhassa testamentissa kaupunkia kutsutaan myös nimellä Efrata. Betlehemistä löytyy Jaakobin puolison Raakelin hauta, Ruut poimi tähkiä pellolla ja rakastui Boaaseen, täällä syntyi Daavid ja Samuel voiteli hänet täällä kuninkaaksi. Merkittävin Betlehemiin liittyvä asia on Jeesuksen syntymä.
Lauantai 10.3. – Jerusalem
Jerusalem-päivä. Nukuimme pitkään. Aamupalan jälkeen lähdimme Betlehemistä kohti Jerusalemia.
Ajoimme Öljymäelle, joka oli Jeesukselle tärkeä paikka. Hän vietti täällä paljon aikaa. Kun Jeesus oleskeli Jerusalemin seudulla, hän asui ystäviensä luona Betaniassa. Hän kulki Betanian ja Jerusalemin väliä Öljymäen kautta. Täällä Jeesus katseli opetuslasten kanssa temppeliä ja ennusti sen tuhon ja itki kaupungin ja sen ihmisten kohtaloa (Luuk. 19:37-41). Täällä sijaitsee Getsemane, jossa Jeesus rukoili tuskissaan ennen vangitsemistaan ja ristinkuolemaansa. Täällä Jeesus vangittiin ja Öljymäeltä hän nousi taivaaseen ja palaa sinne takaisin. Öljymäeltä on hienot maisemat Jerusalemin vanhaankaupunkiin. Öljymäeltä näkyy myös juutalainen hautausmaa. Juutalainen perimätieto kertoo, että kun Messias saapuu, hän herättää kuolleet. Siksi moni juutalainen on halunnut tulla haudatuksi tänne, jotta näkisi Messiaan ensimmäisten joukossa. Me kristityt uskomme Jeesuksen saapuvan ja herättävän kaikki ihmiset tuomiolle.
Vierailimme Öljymäen alarinteessä sijaitsevassa Getsemanessa, jossa on vanoja oliivipuita. Getsemane-sana on hepreaa ja tarkoittaa öljynpuristamoa. Öljynpuristamossa oliivit murskattiin, ja oliiveista erotettiin suurten painojen avulla oliiviöljy. Getsemanessa Jeesus koki tällaisia painoja käydessään rukoustaistelua ennen vaikealta tuntuvaa tehtäväänsä, joka edellytti kuolemaa ristillä. Getsemanessa on Kaikkien kansojen kirkko, jonka alttarin edessä on kallio, jonka äärellä Jeesuksen arvellaan rukoillessaan hikoilleen verta.
Kävimme Isä meidän -kappelissa. Tämän karmeliittaluostarin alueella seinillä on Isä meidän -rukouksia kymmenillä kielillä. Myös suomeksi.
Ehtoollinen puutarhahaudalla. Vierailimme Puutarhahaudalla, jota monet protestantit pitävät Jeesuksen hautapaikan ja ylösnousemuksen paikkana. Puutarhahaudan lähellä on kumpu, jota pidetään Golgatana. Vuonna 1882 brittikenraali Gordon piti kukkulaa Jeesuksen ristiinnaulitsemisen paikkana ja Lontoon Puutarhayhdistys osti alueen vuonna 1893. Paikka on tärkeä rukouksen paikka. Lähellä oleva Pyhän haudan kirkko lienee oikeampi Jeesuksen hautapaikka. Vietimme Puutarhahaudalla ehtoollista. Se oli joidenkin mielestä matkan koskettavimpia hetkiä.
Kävimme Länsimuurilla eli Itkumuurilla. Länsimuuri ei kuulunut Jerusalemin temppeliin. Sen vanhimmat osat ovat Herodeksen vuonna 20 eKr. rakennuttamaa tukimuuria. Myöhemmin muuria on korotettu. Kun Jerusalemin temppeli tuhottiin ja juutalaiset karkotettiin maasta, juutalaiset tulevat tänne valittamaan temppelin menetystä.
Daavidin poika Salomo rakensi Jerusalemiin ensimmäisen temppelin 964-957 eKr. Nebukadnessar tuhosi temppelin 586 eKr. Toinen temppeli rakennettiin pakkosiirtolaisuudesta paluun jälkeen 525-520 eKr. Herodes Suuri laajensi sitä, ja Jeesuksen aikana sen rakennustyöt olivat vielä kesken. Roomalaiset ryöstivät tämän temppelin 70 jKr ja keisari Hadrianus tuhosi sen vuonna 135. Temppelivuoren keskellä on kalliomoskeija, jonka kultainen kupoli on yksi Jerusalemin tunnetuimmista maamerkeistä.
Sunnuntai 11.3. – Toinen Jerusalem-päivä
Aamulla kävimme Vainojen museossa Yad Vashemissa. Alle 10-vuotiaille olisi ollut samaan aikaan vierailu Jerusalemin eläintarhassa. Vainojen museo on perustettu lähes seitsemän miljoonan tapetun juutalaisen ja kaikkien natsien käsissä kärsineiden muistolle. Yad Vashem -nimi tulee Jesajan kirjasta: ”Annan teille ikuisen nimen ja muiston muurieni sisällä” (56:5).
Museossa oli luettelo maista, joissa murhattiin juutalaisia tai luovutettiin heitä tapettavaksi. Myös Suomi on päässyt listalle. Saksa toivoi, että Suomi luovuttaisi kaikki juutalaiset Saksaan. Suomesta saksalaiseen laivaan saatiin siirrettyä 9 juutalaista. Yksi heistä hyppäsi Suomenlahteen ja hukkui. Kahdeksan siirrettiin Auschwitzin keskitysleirille, ja heistä vain yksi selvisi. Vainojen museossa Suomen kohdalla oli numero 7.
Kävimme Daavidin kaupungissa. Daavidin kaupunki on se vanha osa Jerusalemia, jonka Daavid valloitti jebusilaisilta. Tämä Siionin linnoitus (Jerusalem) oli muutaman sadan talon kaupunki.
Kuljimme Hiskian vesitunnelin läpi. Raamatun aikana Jerusalemin ainoa vedensaantipaikka oli Gihonin lähde. Vihollisten piirittäessä kaupunkia oli tärkeää turvata vedensaanti asukkaille. Assyyrian sotajoukkojen uhatessa kuningas Hiskia peitti Gihonin yläjuoksun ja johti veden maan alta Daavidin kaupunkiin. Tämä kanava tunnetaan nimillä Hiskian tunneli ja Siloan tunneli. Tunneli kaivettiin noin vuonna 700 eKr. Kaksi eri työjoukkoa alkoivat kaivaa tunnelia eri päistä ja he kohtasivat puolivälissä. Hiskian tunnelin pituus on 533 metriä. Tunnelin voi kävellä päästä päähän. Kävelijät tarvitsevat asianmukaiset kengät kävelyyn; ensimmäisten metrien aikana minulla vesi ulottui polviin ja loppumatkasta nilkkoihin. Myös pieni lamppu on tarpeen, sillä tunnelissa ei ole valoa. Tunnelin vesi johtaa Siloan altaalle, jossa Jeesus paransi syntymästään saakka ollut sokean miehen (Joh. 9).
Vierailimme Davidson Centerissä. Jerusalemin temppeli on rakennettu Moorian vuorelle. Sen eteläisellä reunalla on kaivauksissa löydetty temppelialuetta reunustava 12 metriä leviä tie, 91 metriä levä portaikko, joka nousee Huldanportille. Jeesus opetuslapsineen nousi aina näitä portaita pitkin mennessään temppeliin. Jeesus kävi temppelissä useita kertoja. Hänet tuotiin kahdensan päivän ikäisenä Betlehemistä temppelialueelle ympärileikattavaksi. Joosef ja Maria perheensä kanssa vierailivat ehkä vuosittain Nasaretista Jerusalemissa juutalaisen tavan mukaan. Uusi testamentti kertoo vierailusta, kun Jeesus oli 12-vuotias.
Maanantai 12.3. – Betlehemissä
Vapaapäivä. Kello 11 lähdimme hotellilta taksilla kohti Betlehemin keskustaa ja Jeesuksen syntymäkirkkoa. Taksin hinta oli 20 sekeliä. Astuimme kirkkoon sisälle ja Jeesuksen syntymäluolaan jonottavan joukon jatkoksi. Tavoitteena oli laskeutua Jeesuksen syntymäluolaan, jossa 14-sakarainen hopeatähti osoittaa Jeesuksen syntymäpaikan. Yhtäkkiä hitaasti etenevä, pitkä ja levä jono ei enää liikkunut. Kello oli 12. Vielä odotimme parikymmentä minuuttia, ja sitten joiltakin meistä loppui usko ja lopetimme jonottamisen. Nousin kirkon etuosan alueelle, ja ajattelin katsoa, miltä jonosta katsottuna toisella sivustalla näyttää. Siitä meni muutama kaveri alas ja päätin uteliaana mennä minäkin. Satuin keskelle katolista jumalanpalvelusta metrin päähän arvioidusta Jeesuksen syntymäpaikasta. Jumalanpalvelusta vietettiin latinaksi, isä meidän -rukouksen lausuin suomeksi, Ave Marian osaan vain latinaksi, mutta se jäi rukoilematta. Oli hienoa kuitenkin nähdä näin yllättäen (johdatuksesta) Jeesuksen arvioitu syntymäpaikka.
Jeesuksen syntymäkirkko on armenialaisten, kreikkalaisortodoksien ja roomalaiskatolisten kristittyjen yhteinen kirkko.
Tämän jälkeen suuntasin tutustumaan Jerusalemissa toimivaan etiopialaiseen messiaaniseen amharankieliseen seurakuntaan. Taksimatka Betlehemista Jerusalemiin osoittautui hankalaksi. Palestiinalainen taksimme ei voinut ajaa Israelin puolelle ja välillä tarvitsimme taksinvaihdon. Rajalla odotimme aika kauan sovitun taksin tuloa. Jouduimme maksamaan matkasta turistihintaa eli 200 sekeliä. Vähän halvemmalla pääsimme paluumatkalla, mutta juutalainen taksikuski ei voinut ajaa Betlehemiin Palestiinan puolelle ja jouduimme taas vaihtamaan kulkupeliä päästäksemme hotellille.
Tiistai 13.3. – Kohti Galileaa
Lähdimem aamulla Betlehemistä. Aamuinen ajo Betlehemin ja Jerusalemin ruuhkassa kesti aika kauan, mutta lopulta pääsimme Jerikon tielle. Jerusalemin ja Jerikon välinen tie on tuttu Jeesuksen Laupiaan samarialaisen vertauksesta.
Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Jerikon rauniokumpu. Nousimme Jerikon rauniokummulle, josta oli hyvät näkymät Juudean vuoristoon ja muun muassa kiusauksien vuoren luostariin. Tällä paikalla moni uskoo Jeesuksen kiusanneen Jeesusta. Tämä luostari rakennettiin vuonna 1874. On ajateltu myös, että Jeesuksen kolmesta kiusauksesta kaksi ensimmäistä tapahtui täällä autiomaassa ja kolmas Jerusalemissa temppelin harjalla, paikalla, josta pappi ilmoittaa pasuunalla sapatin alkamisen.
Jeriko kuuluu maailman vanhimpiin kaupunkeihin. Se sijaitsee 244 metriä merenpinnan alapuolella. Joosua valloitti kaupungin. Jerikossa on myös Elisan lähde, jonka profeetta Elisa teki terveeksi heittämällä siihen suolaa (2. Kun. 2). Myöhemmin Sakkeus kiipesi kaupungissa metsäviikunapuuhun nähdäkseen paremmin Jeesuksen.
Matkalainen oli taas tyytyväinen, että rauniokummun juurella oli vessat ja mahdollisuus ostaa postikortteja. Moni osti niitä, ja niihin myös Palestiinan postimerkkejä. Jotkut laittoivat ne postiin Israelin puolelta. Saapas nähdä kuljettaako posti ne perille. Myös paikalla ollut kameli pääsi useampaan kuvaan.
Seuraavaksi siirryimme Jeesuksen kastepaikkaan Qaser el Yehudiin. Jordanilla on kaksi Jeesuksen kastepaikkaa. Jordanin yläjuoksulla lähellä Tiberiasta on Yardenit, joka avattiin silloin kul Qaser el Yahud kuului Jordanialle. Tarvittiin paikka, jossa voisi muistella Jeesuksen kastetta. Oikeampi kastepaikka on tämä Jerikon lähellä oleva. Täällä oli vierailupäivänämme varsinkin venäläisiä ortodokseja, jotka kastautuivat Jordanin veteen kolme kertaa.
Tämä kastepaikka lienee sama kun miestä Joosua astui luvattuun maahan ja suunasi kohti Jerikoa. Tässä voi nähdä symboliikkaa kasteen ja luvatun maan kanssa. Myös Elisan ja Elian historia liittyy tälle seudulle (2 Kun. 2). Jordanissa syyrialainen Naaman kastautui seitsemästi veteen ja parani spitaalistaan. Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen luultavasti tällä kohtaa. Tuossa tapauksessa oli läsnä kolmiyhteinen Jumala: Poika kastettiin, Isä puhui, Pyhä Henki laskeutui.
Qumran. Kävimme syömässä vuoristossa Qumran-nimisessä keskuksessa, jossa oli sekä ruokala että suuri kauppa. Qumran tunnetaan Vanhan testamentin kopioiden löytämisestä. Kaksi beduiinipaimenpoikaa löysi täältä vuonna 1947 arvokkaita Raamatun käsikirjoituksia.
Kuollut meri. Ajoimme Kuolleen meren (joka on oikeastaan järvi) Kalya-rannalle. Aluetta on uusittu. Ensin voi pukukopeissa vaihtaa vaatteet ja sitten mennä portaita alas rantaan, jossa on aurinkotuoleja. Tämän jälkeen kelluimme suolaisessa vedessä. Olimme täällä vähän yli kaksi tuntia. Kuollutmeri on maailman alin kohta ja järven pinta on laskenut viime vuosina metrin vuodessa.
Täältä alkoi matkakohti pohjoista. Matka Tiberiaaseen kesti kolmisen tuntia, ja matkalla pysähdyimme ihastelemaan kedon kukkia, punaisia unikoita. Jeesus kehotti katselemaan kedon kukkia ja taivaan lintuja!
Tiberiaan perusti vuonna 20 jKr Herodes Suuren poika Herodes Antipas. Kaupunki antautui roomalaisille rauhallisesti vuonna 67. Jerusalemin kukistuttua vuonna 70, Tiberiaaseen tuli paljon juutalaisia. Myös Sanhedrin muutti Sipporista Tiberiaaseen, ja kaupungissa koottiin Jerusalemin Talmud, joka sisältää Vanhaan testamenttiin sisältyviä kommentteja. Alkuperäinen Tiberias on muutaman nykyisen kaupungin eteläpuolella.
Tiberias sijaitsee Gennesaretinjärven rannalla. Tämä järvi tunnetaan monilla nimillä kuten Tiberiaanjärvi ja Galileanjärvi tai Galileanmeri. Järvi on 21 kilometriä pitkä ja 12 kilometriä leviä. Jeesus muuten vietti suurimman osan kolme vuotta kestäneestä julkisesta toiminnasta tämän järven rantakaupungeissa ja järven ympäristössä. Gennesaretinjärven äärellä on kuumia lähteitä, joilla on arveltu olevan parantava vaikutus. Ehkä juuri siksi tällä alueella oli paljon sairaita, joita Jeesus paransi.
Tiberiaassa hotellimme oli Prima too, josta oli noin parin kilometrin matka keskustaan. Ei mikään loistelias hotelli, mutta edulliselle matkallemme sopiva. Ruuat olivat monipuolisempia kuin Betlehemissä.
Keskiviikko 14.3. – Tiberias
Vapaapäivä. Ryhmämme vietti tämän vapaapäivän Tiberiaksessa. Aamupalan jälkeen lähdimme bussilla keskustaan kello 9.30. Matka maksoi sekeleissä 2,50. Bussikyyti on täällä edullista. Kävelimme rantakatua, ihailimme Galileanjärven kauneutta ja katselimme lintuja. Teimme ostoksia ja puolen päivän jälkeen palasimme hotellille, jotkut bussilla, toiset kävellen. Illallinen ja iltaohjelma olivat hotellissa.
Torstai 15.3.2018
Lähdimme bussilla maittavan aamiaisen jälkeen hotellilta kello 7.45 kohti Hermon-vuorta. Ohitimme Magdalan, Arbel-vuoren, Kyyhkyssolan, Hasorin rauniokummun, Hulenlaakson ja Kirjat-Shmonan kaupungin.
Hasor oli Joosuan aikana suurin kanaanilaisista kaupunkivaltioista. Joosua valloitti kaupungin ja surmasi sen kuninkaan (Joosua 11). Hula oli aikoinaan soinen alue, jota vuonna 1883 juutalaisasuttajat alkoivat kuivattaa. Tällä alueella oli aikaisemmin paljon malariaa (myös Pietarin anopin tauti oli ehkä malaria), ja eukalyptuspuita istuttavalla maata kuivatettiin ja malariakin hävisi.
Arbel-vuori on yli 400 metriä korkea vuori lähellä Genesaretin järven rantaa. Se mainitaan Joosuan valloitusten yhteydessä (Joosua 19:35). Josefus mainitsee Arbelin, sillä siellä galilealaiset nousivat kapinaan roomalaismielistä Herodesta vastaan, hänen tultuaan Israelin kuninkaaksi. Jotkut väittävät, että Jeesus antoi Matteuksen evankeliumissa olevan lähetyskäskyn Arbel-vuorella (Matt. 28:18-20).
Arbel-vuoren alapuolella on Kyyhkyssola. Kyyhkyssolan vastapäätä on Migdalin kylä, Magadalan Marian kotikylä Jeesus ajoi Mariasta seitsemään riivaajaa pois.
Parin tunnin bussimatkan jälkeen tulimme Hermonille. Hermonin korkein kohta (2814 metriä) on Syyrian puolella. Ajoimme bussilla Israelin puolella sijaitsevan laskettelukeskuksen pihaan, josta nousimme hiihtohissillä ylös tuuliselle huipulle kahden ja puolen kilometrin korkeuteen. Tuuli, kylmä ja pilvinen sää eivät latistaneet kauniita näköaloja. Onneksi ryhmäläisiämme oli muistutettu lämpimien vaatteiden tarpeesta. Pipo olisi kuitenkin ollut hyvä lisä matkavarustukseen.
Parin tunnin vuoristokokemuksen jälkeen lämmin bussi tuntui ihanalta paikalta. Siispä nukahdin hetkeksi. Ajoimme Golanin ylängölle Katzrinin kaupunkiin lounastauolle. Täällä ruokapaikka oli aika kallis – leipä pienellä salaatilla ja juomalla 50 sekeliä (noin 13 euroa). Israel valloitti Golanin ylängön – Golanin kukkulat – Syyrialta Kuuden päivän sodassa 1967. Mutta ruoka ja kahvi maistuivat silti!
Kapernaumissa tutustuimme synagoogan raunioihin ja kävimme kirkossa, joka on rakennettu Pietarin (otaksutun) kodin kohdalle. Aikanaan Kapernaum oli rikas juutalaiskaupunki. Täällä Jesus tapasi ensimmäiset opetuslapsensa: Pietarin, Andreaan, Jaakobin, Johanneksen ja Matteuksen. Kapernaumissa Jesus paransi muun muassa Pietarin anopin kuumeesta ja roomalaisen sadanpäämiehen palvelijan. Täällä halvaantunut mies laskettiin katon kautta Jeesuksen parannettavaksi. Jeesus ajoi täällä ihmisistä pahoja henkiä ulos ja paransi sairaita. Silti suuret joukot eivät uskoneet Jeesusta.
Kapernaumin lähellä on Autuuksien vuori, jossa Jeesuksen on arveltu pitäneen vuorisaarnansa (Matt. 5-7). Kirkkoon vievällä kävelytiellä on kiveen hakattuna Vuorisaarnan kahdeksan autuaaksijulistusta. Kävimme kahdeksankulmaisessa autuuksien vuoren kirkossa, jossa lauloimme ”Maa on niin kaunis” -laulun.
Ajoimme bussilla Ginossarin kibbutsin alueelle, josta on löytynyt Jeesuksen aikainen vene. Historioitsija Josefus kertoo, että roomalaiset ja Migdalin asukkaat kävivät rajun meritaistelun. Roomalaiset voittivat ja upottivat kaikki Migdalin veneet. Ehkäpä tämä ”Jeesuksen vene” on yksi näistä.
Ginossarista lähdimme laivaretkelle. Lähtö alkoi Suomen lipun nostolla sekä Maamme-laululla. matkan aikana lauloimme ja tanssimme heprealaisia lauluja.
Illalla meillä oli ryhmän kanssa hetki omaa ohjelmaa sekä minulla oli videon kautta opetusilta Hämeen Kansanlähetyksen ystäväiltaan Tampereelle. Skype-yhteys toimi hyvin!
Perjantai 16.3. – Kotimatkalle
Kotiinlähtöpäivä. Meillä oli rauhallinen aamu. Halukkaat pääsivät kello 11 matkalle Tiberiaksen lähellä olevan Arbel-vuoren huipulle.
Matka vuorella kesti noin 15 minuuttia. Vuori on merkittävä siksi, että joidenkin mielestä se on paikka, jossa Jeesus antoi Matteuksen evankeliumissa olevan lähetyskäskyn. Miksi Jeesus käski opetuslasten tehdä vaivalloinen matka Jerusalemista Galileaan Jeesuksen osoittamalle vuorelle? Emme tiedä tarkasti. Eräs syy voi olla se, että Galileassa Arbel-vuorelta katsottaessa kaikkialla ympäristössä asui pakanakansoja. Täällä Jeesus pystyi osoittamaan kädellään kaikkiin ilmansuuntiin sanoessaan: ”Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni” (Matteus 28:18). Tämä oli valtava haaste opetuslapsille. He näkivät omin silmin Galileaa ympäröivät vieraat kansat, mutta näky koski myös kansoja, joita he eivät olleet nähneet.
Arbel-vuorella esitetty haaste on vielä kesken. Maailmassa on viisi miljardia ihmistä, jotka eivät ole vielä kristittyjä. Suuri osa heistä ei ole kuullut Jumalan pelastussuunnitelmasta. Tehtävä on kesken ja meillä on etuoikeus olla tässä Jumalan työtovereita. En tiedä suurempaa kutsumusta!
Arbel-vuorella vierailun jälkeen alkoi kotimatka Kaanan ja Nasaretin kautta. Kaanan kylässä Nasaretin lähellä Jeesus teki ensimmäisen ihmeensä (Joh. 2). Pysähdyimme katsomaan kaukaa Nasaretin kaupunkia, josta erottui myös Ilmoituskirkon torni. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa arvellaan enkeli Gabrielin ilmoittaneen Marialle Jeesuksen syntymästä. Nykyinen kirkko valmistui vuonna 1969 ja on viides kyseiselle paikalle rakennettu kirkko.
Näköalapaikalta näkyi myös 588 metriä korkea Taborin vuori, jonka on arveltu olevan se kirkastusvuori, jossa Jeesuksen kasvot loistivat kuin aurinko ja hänen vaatteensa tulivat valkeiksi kuin valo (Matt. 17:2). Kirkastusvuoreksi on arvioitu myös Karmel-vuorta.
Ajoimme Jisreelin-laakson läpi kohti Karmel-vuorta. Tien varrella oli Megiddon rauniokumpu. Megiddon vanhin kerrostuma on kuuden vuosituhannen takaa. Joosua valloitti Megiddon, ja Salomo vahvisti kaupungin linnoituksia. Megiddo tuo monelle mieleen Ilmestyskirjan Harmageddonin (Megiddon vuori), jossa tullaan käymään taistelu pyhien ja pahojen voimien välillä (Ilm. 16:16).
Jatkoimme matkaa Karmel-vuorelle. Vuoren kuuluisimmat tapahtumat liittyvät Vanhan testamentin profeetta Eliaan. Hän oli aiemmin ennustanut, ettei Israelissa sada vettä epäjumalanpalvelemisen vuoksi. Näin tapahtui ja seurauksena oli kuivuus ja nälänhätä. Lopulta Elia meni kuningas Ahabin luokse ja pyysi, että Baal ja Astarte -epäjumalien profeetat kootaan Karmelin vuorelle, jotta selviää, kuka on oikeassa. Baalin ja Astarten profeetat yrittivät jumaliltaan tulta taivaasta uhriensa päälle, mutta eivät onnistuneet. Elia käski kastella uhrinsa vielä vedellä. Jumala vastasi tulella. Elian käskystä väärät profeetat ja papit tapettiin ja vesisade tuli kastelemaan kuivan maan.
Illalla ajoimme Jaffoon. Istuimme kauniin katolisen kirkon vieressä kahvilla. Jotkut lähtivät keskustaan syömään. Kokoonnuimme kello kellotornin luona, josta lähdimme kello 20.45 Ben Gurionin lentokentälle. Lentokentälle ajo kesti noin 20 minuuttia. Tulimme kolme ja puoli tuntia ennen koneeseen pääsyä. Tämä tarvitaan sillä turvatarkastuksessa voi mennä aikaa.
Jaffo on ollut tärkeä satamakaupunki tuhansien vuosien ajan. Legendan mukaan kaupungin perusti Nooan poika Jafet. Joona lähti Jaffosta pakomatkalle Espanjan Tarsiiseen. Pietari herätti kaupungissa Tabitan kuolleista ja asui nahkuri Simonin luona. Jaffassa (Joppe) Pietari sai näyn, jonka seurauksena evankeliumia julistettiin pakanoille kun Pietari lähti näyn vuoksi Kesareaan roomalaisen Korneliuksen luokse. Kornelius uskoi ja hänen perheensä kastettiin (Ap.t. 10). Tel Aviv on puolestaan uudempi vuonna 1906 perustettu moderni kaupunki.
Passintarkastus ja turvatarkastus lentokentällä
Passintarkastus ja turvatarkastus meni tähän tapaan: menimme Finnairin lennolle tarkoitettuun jonoon omana ryhmänä. Joskus virkailija nimittäin kysyy matkanjohtajalta, ketkä kuuluvat samaan ryhmään ja on helpompi vastata, kun voi osoittaa henkilöt. Tällä kertaa tätä kysymystä ei ollut. Jokainen matkalainen joutui vuorollaan kyseltäväksi muun muassa siitä, kuka on laukun pakannut ja antoiko joku jotain Suomeen vietäväksi. Tämän jälkeen pääsee lähtöselvitykseen, jossa matkalaukku jätetään ruumaan ja saadaan lippu, jossa lukee lähtöportti ja lentokoneeseen nousun aika. Sitten siirrytään käsimatkatavaroiden läpivalaistukseen ja myös matkustaja menee metallinpaljastimen läpi. Kun tästä on selvitetty, vuorossa on passintarkastus. Suomalaiset passit voi tarkastuttaa koneilla (ei tarvitse jonottaa), joihin laitetaan passi ja sitten katse kameraan päin. Jos kaikki menee hyvin, matkalainen saa punaisen kortin, joka pitää vilauttaa laitteeseen seuraavassa tarkastuspisteessä. Tämän jälkeen passintarkastukset on tehty. Nyt olemme lentokentän ostosalueella. Tällä voi tehdä viimeiset ostokset (normaalia kalliimmat hinnat) ja juoda kahvia. Myös lähtöportin luona on kahvila.
Lento Helsingistä oli ajoissa Tel Avivissa, ja pääsimme aikataulun mukaisesti koneeseen. Lento nousi yläilmoihin kello 01.30.
Lauantai 17.3. – Kiitollisena kotona
Saavuimme Helsinkiin 05.55. Ensin oli passitarkastus, sitten saimme laukut. Mukana on myös paljon muistoja ja uusia tuttavuuksia. Paljon uutta on taas koettu ja nähty!
Nyt olen kotona ja suunnittelen seuraavaa matkaa. Tervetuloa mukaan!
Ps. Valokuvia tulee pian toiseen tiedostoon.