Kävin Istanbulissa. Eräässä suosikkikaupungissani. Lensin Helsingistä ja ajoin taksilla Aasian puolelle hotelliin. Sunnuntaina kävin Euroopan puolella Istanbulin luterilaisen seurakunnan jumalanpalveluksessa. Matkan Aasiasta Eurooppaan Bosporin salmen ylitse tein laivalla, kävelin Galatan siltaa pitkin taas ihmettelemässä kun miehet pyydystävät pieniä kaloja sulassa sovussa tiiviissä rivistössä. Ihmettelen aina, miksi siimat eivät sotkeudu toisiinsa. Raitiovaunulla kävin myös katsomassa Hagia Sofian ja Sinisen moskeijan ympäristöä. Tässä muutamia kuvia matkalta.
Kirkkomatkalla laivalla Aasian puolelta Eurooppaan. Taustalla näkyy silta, joka yhdistää kaksi mannerta.Kätevä kulkuväline Bosporin ylittämiseen. Istanbulin joukkoliikenne toimii hyvin.Euroopan puolella rannassa näkyy Dolmabahçen palatsi. Se toimi Osmanien valtakunnan hallinnollisena keskuksena 1856–1923. Takana Istanbulin uutta rakennuskantaa. Tässä kaupungissa rakennetaan todella paljon uutta.Taustalla näkyy Galatan torni.Euroopan puolella.Taustalla Sininen moskeija. Vuonna 1616 valmistuneen moskeijan nimi tulee sisäpuolella olevien laattojen väristä. Moskeijassa on kuusi minareettia.Hagia Sofia. Aikanaan kristikunnan merkittävimpiä kirkkoja. Muslimien vallattua Konstantinopoli 1453 siitä tehtiin moskeija. Nykyään se toimii museona.Galata-sillalla jään aina katselemaan kalastajia. Taustalla Uusi moskeija, joka ei kuitenkaan ole kovin uusi. Rakentaminen aloitettiin 1500-luvun lopulla ja se valmistui 1600-luvulla.Ihmettelen aina ohi kulkiessani, että näiden kalastajien siimat eivät mene sekaisin. Toiseksi ihmettelen, että heidän pyydystämänsä kalat ovat aika pieniä.Galata-siltaa pääsee kulkemaan ylä- ja alakautta. Alhaalla on kalaravintoloita, ja itsekin pysähdyin syömään yhteen niistä.Sunnuntaina osallistuin turkinkieliseen jumalanpalvelukseen Istanbulin luterilaisessa kirkossa. Kristittyjä on Turkissa äärettömän vähän vaikka tämä on monen Vanhan testamentin ja Uuden testamentin tapahtumien näyttämönä. Muun muassa Nikaian-Konstantinopolin uskontunnustus (325/381) on laadittu näillä seuduilla. Historian havinaa.Konstantinopoli/Istanbul oli aikoinaan kristikunnan keskuksia. Ristejä ei juuri kaupungilla näy. Onneksi useita kirkkorakennuksia on säilynyt historian pyörteissä, ja risti muistuttaa, että Jumala on kerran tullut ihmiseksi Jeesuksessa Kristuksessa. Tämä sanoma pitäisi saada kuuluviin.Ehtoollinen.Ilta saapuu tarunhohtoiseen Istanbuliin. Aika jättää Euroopan puoli ja lähteä Aasian puoleiseen majapaikkaan. Hyppään Üsküdarin lauttaan.Valot kimaltelevat Bosporin aalloissa. Huhtikuun ilta alkaa viiletä.Neidon torni.Dolmabahçe illalla.
Turkissa on noin 80 000 000 asukasta, ja heistä kristittyjä on noin 200 000 eli vain 0,25 % kansasta. Suurin osa kristityistä kuuluu katolisiin ja ortodoksisiin kirkkoihin. Uudempia protestanttisia kristittyjä on alle 10 000.
Rukoilethan Turkin ja turkkilaisten puolesta sekä kristittyjen puolesta tuossa maassa.