Matkalla Istanbulissa

Kävin Istanbulissa. Eräässä suosikkikaupungissani. Lensin Helsingistä ja ajoin taksilla Aasian puolelle hotelliin. Sunnuntaina kävin Euroopan puolella Istanbulin luterilaisen seurakunnan jumalanpalveluksessa. Matkan Aasiasta Eurooppaan Bosporin salmen ylitse tein laivalla, kävelin Galatan siltaa pitkin taas ihmettelemässä kun miehet pyydystävät pieniä kaloja sulassa sovussa tiiviissä rivistössä. Ihmettelen aina, miksi siimat eivät sotkeudu toisiinsa. Raitiovaunulla kävin myös katsomassa Hagia Sofian ja Sinisen moskeijan ympäristöä. Tässä muutamia kuvia matkalta.

Istanbul_silta_eurooppa_aasia
Kirkkomatkalla laivalla Aasian puolelta Eurooppaan. Taustalla näkyy silta, joka yhdistää kaksi mannerta.
laivaliikenne_bosporin salmi
Kätevä kulkuväline Bosporin ylittämiseen. Istanbulin joukkoliikenne toimii hyvin.
Istanbul_eurooppa_dolmabahce
Euroopan puolella rannassa näkyy Dolmabahçen palatsi. Se toimi Osmanien valtakunnan hallinnollisena keskuksena 1856–1923. Takana Istanbulin uutta rakennuskantaa. Tässä kaupungissa rakennetaan todella paljon uutta.
Istanbul_galatan_torni
Taustalla näkyy Galatan torni.
laivaliikenne_bosporin_salmi_2
Euroopan puolella.
Istanbul_sininen_moskeija_2
Taustalla Sininen moskeija. Vuonna 1616 valmistuneen moskeijan nimi tulee sisäpuolella olevien laattojen väristä. Moskeijassa on kuusi minareettia.
Istanbul_hagia_sofia
Hagia Sofia. Aikanaan kristikunnan merkittävimpiä kirkkoja. Muslimien vallattua Konstantinopoli 1453 siitä tehtiin moskeija. Nykyään se toimii museona.
Istanbul_uusimoskeija_galatansilta
Galata-sillalla jään aina katselemaan kalastajia. Taustalla Uusi moskeija, joka ei kuitenkaan ole kovin uusi. Rakentaminen aloitettiin 1500-luvun lopulla ja se valmistui 1600-luvulla.
Galatan_silta_kalastajia
Ihmettelen aina ohi kulkiessani, että näiden kalastajien siimat eivät mene sekaisin. Toiseksi ihmettelen, että heidän pyydystämänsä kalat ovat aika pieniä.
Galatan_silta
Galata-siltaa pääsee kulkemaan ylä- ja alakautta. Alhaalla on kalaravintoloita, ja itsekin pysähdyin syömään yhteen niistä.
Istanbulin_luterilainen_kirkko_uskontunnustus
Sunnuntaina osallistuin turkinkieliseen jumalanpalvelukseen Istanbulin luterilaisessa kirkossa. Kristittyjä on Turkissa äärettömän vähän vaikka tämä on monen Vanhan testamentin ja Uuden testamentin tapahtumien näyttämönä. Muun muassa Nikaian-Konstantinopolin uskontunnustus (325/381) on laadittu näillä seuduilla. Historian havinaa.
Istanbulin_luterilainen_kirkko_krusifiksi
Konstantinopoli/Istanbul oli aikoinaan kristikunnan keskuksia. Ristejä ei juuri kaupungilla näy. Onneksi useita kirkkorakennuksia on säilynyt historian pyörteissä, ja risti muistuttaa, että Jumala on kerran tullut ihmiseksi Jeesuksessa Kristuksessa. Tämä sanoma pitäisi saada kuuluviin.
Istanbulin_luterilainen_kirkko_alttari_ehtoollinen
Ehtoollinen.
Istanbul_
Ilta saapuu tarunhohtoiseen Istanbuliin. Aika jättää Euroopan puoli ja lähteä Aasian puoleiseen majapaikkaan. Hyppään Üsküdarin lauttaan.
Istanbul_laivaliikenne
Valot kimaltelevat Bosporin aalloissa. Huhtikuun ilta alkaa viiletä.
Istanbul_neidon torni
Neidon torni.
Istanbul_dolmabahce
Dolmabahçe illalla.

Turkissa on noin 80 000 000 asukasta, ja heistä kristittyjä on noin 200 000 eli vain 0,25 % kansasta. Suurin osa kristityistä kuuluu katolisiin ja ortodoksisiin kirkkoihin. Uudempia protestanttisia kristittyjä on alle 10 000.

Rukoilethan Turkin ja turkkilaisten puolesta sekä kristittyjen puolesta tuossa maassa.

Jätä kommentti