Puheeni OPKOn 60-vuotisjuhlassa

Opiskelija- ja koululaislähetys (OPKO) perustettiin 7.1.1964.Tuolloin nimenä oli Suomen Evankelisluterilainen Ylioppilaslähetys. Juhlimme 7.1.2024 kuusikymppistä OPKOa Vuosaaren kirkossa. Jumalanpalveluksen jälkeen oli nuorten vetämä juhla, jossa pidin alla olevan puheen. Tai näin olin puheeni kirjoittanut, mutta ei se ihan kirjoitetun mukaan mennyt.

OPKO:n 60-vuotisjuhla / 7.1.2024

Tutustuin OPKOon eli sen ajan Ylioppilaslähetykseen 1980-luvun puolivälin jälkeen Jyväskylässä. Jotenkin ajauduin puoleksi vuodeksi palkalliseen tehtävään. Se oli ensimmäinen palkattu hengellinen työni. Vielä nytkin näen OPKOssa samaa: Se on ollut kasvualusta monelle hengellisen elämän vastuunkantajalle.

OPKO on ollut myös tärkeä hengellinen koti, jossa on tultu uskoon ja kasvettu uskossa, todella monille.

OPKO on tuonut monelle tutuksi luterilaisen herätyskristillisen aarteita kirjojensa ja opetustoimensa kautta. OPKO:n kautta nuorena tutustuin sellaisiin nimiin kuin Valen-Sendstad, Wislöff, Andersen ja Stott. Olen kiitollinen tästä teologisesta suunnasta, joka tuli minulle tärkeäksi.

OPKO on ollut myös ainutlaatuisella paikalla suomalaisessa lähetyshistoriassa.

Ylioppilaslähetyksessä oli lähetysherätys, joka vaikutti ja vaikuttaa vahvasti tänäänkin. Kansanlähetys perustettiin neljävuotiaan ylioppilaslähetyksen tiloissa toukokuussa 1967. Ylioppilaslähetys oli vahvasti mukana Kansanlähetyksessä erityisesti lähetystyön tulenkantajana ja toteuttajana. Myöhemmin juuresta syntyivät Kylväjä ja Sansa. Lisäksi tämä lähetysherätys on säteillyt muihinkin järjestöihin ja kirkkokuntiin.

OPKO on kasvattanut kristittyjä vastuunkantajia, vaikuttajia ja johtajia yhteiskunnan eri tehtäviin.

Lisäksi OPKOsta kirkot ja kristilliset järjestöt ovat saaneet työntekijöitä ja vapaaehtoisia. OPKO on ollut kasvatusseura monelle.

Voimme iloita kuuden vuosikymmenen työstä. Se ei ole ollut turhaa. Tähän asti Herra on meitä auttanut.

Mutta millainen on tulevaisuutemme?

OPKOn tehtävä on kertoa evankeliumia Jeesuksesta opiskelijoille ja koululaisille. OPKOn tehtävä on esittää selkeä kutsu Jeesuksen seuraamiseen. OPKOn tehtävä on varustaa koululaisia ja opiskelijoita Kristuksen seuraamiseen, palvelemiseen ja maailman valloittamiseen evankeliumilla.

Viime vuosina jumalanpalvelusyhteisö-liikehdintä on vahvistunut Suomessa. Uusille jumalanpalvelusyhteisöille on tarve, mutta se ei ole OPKO:n ydintehtävä. OPKO:n ydintehtävä näkyy sen nimessä: se on sisälähetystä ja ulkolähetystä varten.

OPKOssa evankelioimistyö on arvostettua. Pääsihteeriltä kuulen usein, miten nuoria ja koululaisia tulee uskoon. Tämä on valtavan hienoa, ja tämä on yksi syy, miksi haluan sitoutua vapaaehtoistehtäviin. Työ kantaa hedelmää. Evankelioimisnäky palaa vahvana OPKOssa.

Kun minut valittiin pari vuotta sitten liittohallituksen puheenjohtajaksi, aloin vierailla työntekijäpäivillä. Minut yllätti aktiivinen rukous. Kerran minut majoitettiin ruokalarakennuksen, Puustellin, yläkertaan ja muistan, miten en päässyt Enä-Sepässä kävelylle, koska portaissa oli rukoushetkiä menossa. Kun aamulla kävelin lyhyen matkan ruokailusta kokoustilaan, katsoin kun nuoret työntekijät siunasivat toisiaan sen alle sadan metrin matkalla. Aikoinaan minulle Ryttylässä Kansanlähetyksen päämajassa joko kertoi, että kun hän herätyksen aikana halusi rukoilla yksin, hän ei löytänyt paikkaa. Kaikkialla oli rukoilijoita. Niinpä hän ajatteli, että siivouskomerossa saa olla yksin, mutta sielläkin oli jo joku rukoilemassa. Kohtasin rukoilevan OPKO:n. Eikö sekin ole herätyksen merkki.

Meillä on myös haasteita.

OPKO:n yöntekijäjoukko on kasvanut, mutta moni tekee työtä osatoimisena.

Palkkauksessa olemme matkalla ainoaan kestävään suuntaan suomalaisten järjestöjen etujoukoissa. Tai sitten olemme palaamassa vanhaan. Mallissa kukin työntekijä ja paikkakunnan OPKO kerää itse työntekijän kulut. Tämä on vaikea tie työntekijälle, ja se on meille kutsu anteliaisuuteen. Mutta tässä on myös ainoa kasvun mahdollisuus. Tässä työntekijät koulutetaan ja he sitoutuvat oman kannatuksen hankkimiseen. Tämä mahdollistaa senkin, että työskentelypaikkakunnilla voi olla useampia palkattuja työntekijöitä.

OPKO on aktiivinen tekijä. Meidän on huolehdittava myös perustasta, joka varassa työtä teemme. Kaikki toiminta perustuu johonkin teologiaan. Teologialla on vahva juuri OPKOn historiassa. Sekä työntekijöiden että vastuunkantajien on tärkeää vahvistaa teologista tietämystä. Tässä meidän juuremme antaa vahvoja teologisia eväitä.

Juuriin kuuluu luterilainen matalakirkollinen herätyskristillisyys pohjoismaisessa muodossa ja siihen yhdistyvä kansainvälinen evankelikaalisuus erityisesti sellaisena, jona se ilmenee kansainvälisen IFES-järjestön toiminnassa, jonka jäsen OPKO on.

Meillä ei ole tarkoitus laittaa pillejä pussiin ja supistaa työtämme. Haluamme ihan oikeasti nähdä monien lasten ja nuorten tulevan uskoon. Haluamme, että OPKO voisi olla mukana lasten ja nuorten parissa olevassa herätyksessä. Samalla tiedämme, että ilman Jumalaa ja hänen armoaan, ei tapahdu mitään. Kaikkein tärkeintä on etsiä Jumalaa ja kysyä häneltä, mikä on oikea tie.

Tämän kyselyn keskellä tulee avata Pyhä Raamattu ja etsiä sieltä Jumalan tahtoa.

OPKOn toiminta-ajatus on kirjattu näin:

”Tehdä Kristus tunnetuksi koululaisten ja opiskelijoiden parissa ja kutsua heitä elämään Jeesuksen ystävinä.”

Tätä varten jatkamme työtämme.

Haluan kiittää pääsihteeri Jussi Miettistä hyvästä ja innostavasta johtamisesta, kaikkia työntekijöitä ja vastuunkantajia. Kiitos teille, jotka rukouksin ja lahjoituksin olette työssä mukana.

Muista, että Jeesuksen Kristuksen nimessä ja veressä meillä on täysi pelastus tänäänkin. Sinä ehkä koet uskossasi vaikeuksia ja koet olevasi heikkouksiesi tähden heikoilla, ja ajattelet että sen tähden pelastuksesi on vajaata. Raamattu vakuuttaa, että kun Jeesus pelastaa, hän pelastaa täydellisesti. Perustana ei ole meidän palvelutyömme tai innokkuutemme vaan Jeesuksen palvelutyö meidän puolestamme.

Meidän palvelutyömme on kiitosta Golgatasta.

TÄTÄ SAA JAKAA:

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN

Jätä kommentti