Raamattu käskee täyttymään Pyhällä Hengellä? Mitä tämä Hengen täyteys on? Kalevi Lehtinen tulkitsee otsikon mukaisesti Pyhän Hengen täyteyttä kirjassaan ”Pyhä Henki tässä ja nyt” (Päivä, 2004). Efesolaiskirjeessä ja Kolossalaiskirjeessä Pyhän Hengen täyttämänä oleminen on yhteydessä Raamatun sanan täyttämänä olemiseen.
Lehtinen kertoo elämänsä vaiheesta, jossa ”hengellinen työkin alkoi maistua puulta.”
”En tiennyt, miksi hengellisestä työstäni meni maku. Kaivelin elämääni saadakseni selville, oliko omallatunnollani syntiä. Tunnustinkin syntejäni, mutta maku ei tullut takaisin. Eivät kaikki ongelmat, joita meillä on hengellisessä elämässä, välttämättä johdu mistään lankeemuksesta.”
Lehtinen kertoi, että hän toimi sananjulistajana, mutta kaipasi työhön iloa.
Kerran hän luki kahta Paavalin kirjettä samanaikaisesti: Efesolaiskirjettä ja Kolosalaiskirjettä. Ne on ehkä kirjoitettu samoihin aikoihin.
”Sekä Efesolaiskirjeen 5. luvussa että Kolossalaiskirjeen 3. luvussa Paavali esimerkiksi puhuu ajankäytön tärkeydestä, miesten ja naisten välisistä suhteista, ylistämisestä psalmeilla, kiitosvirsillä ja hengellisillä lauluilla.
Sitten tulee yksi hyvin merkittävä ero. Siinä, missä Paavali Ef. 5:18:ssa sanoo: ”Antakaa Hengen täyttää itsenne”, hän Kol. 3:16:ssa sanookin: ”Antakaa Kristuksen sanan asua runsaana keskuudessanne.” Ihmettelin, mitä Paavali mahtaa tarkoittaa, kun hän muuten etenee kirjeissä lausekokonaisuus kerrallaan samaa tahtia.
Sitten ymmärsin. Pyhän Hengen täyteydessä eläminen on sitä, että Jumalan sana täyttää meidät. Silloin tajusin myös, mikä elämässäni oli mennyt vikaan. Olin ollut liian kiireinen. Minulle oli tullut vastuuta – ei ainoastaan omasta sananjulistustyöstä, vaan toisista työntekijöistä. Työmme oli kasvanut; oli paperisotaa, suunnittelua, organisoimista, menemistä ja matkustamista. Tajusin, että minulla oli ollut niin kiire, etten ollut varannut aikaa siihen, että eläisin Jumalan sanasta.”
Tämä on todella tärkeä sanoma kaikille kristityille, erityisesti niille, jotka haluavat toimia Jumalan valtakunnan etenemisen hyväksi.
Tiedän omastakin kokemuksesta, että kiire ja asioiden paljous, helposti vie aikaa Raamatun lukemiselta ja rukoukselta. Tämän saman kokivat myös alkukirkon apostolit. Kun käytännön palvelutehtävät alkoivat viedä liikaa aikaa, he järjestivät työt uusiksi siten, että apostolit pystyivät keskittymään rukoukseen ja Raamattuun (Ap.t. 6:1-7).
Paavali rinnastaa edellä mainituissa kahdessa kirjeessä toisiinsa Pyhän Hengen täyteyden ja Jumalan sanan eli Raamatun runsaan käytön omassa elämässä.
Kalevi Lehtinen jatkaa:
”Sana on Hengen miekka, ja minä olin ottanut miekan pois Hengen käsistä! Olin sanonut: ”Työskentele elämässäni paljain käsin.” Voidakseni hallita elämääni Pyhä Henki tarvitsee Jumalan sanaa. Kun olin oivaltanut sen, alkoi uusi löytöretkeni Raamattuun.”
Lehtinen sanoo: ”Tajusin, että Pyhän Hengen täyteys on Jumalan sanan täyteyttä.”
Lehtinen kehottaa erityisesti hengellisessä elämässä heikkoja, lukemaan Raamattua.
Raamatun lukeminen on tärkeää kaikille, jotka haluavat toimia Jumalan valtakunnan työssä. Raamattua tarvitaan työntekijän hengelliseksi vahvistumiseksi, mutta myös työvälineeksi, jonka perusteella hän opettaa seurakuntaa. Ja seurakunnan on Raamatun sanalla arvioitava saatua opetusta.
Raamattu ei ole ainoastaan tiedon lähde, vaan myös armonväline, jonka kautta Jumala herättää ja vahvistaa uskoamme. Raamattu on elävä sana, joka voi muuttaa lukijaa.
Erittäin hyvää opetuksen sanaa kiitos ja Amen