Suuren herätyksen mies – Wilhelmi Malmivaara

Viikko sitten tuli kuluneeksi sata vuotta Wilhelmi Malmivaaran (13.2.1854-12.1.1922) kuolemasta. Hän oli pappi, kansanedustaja, kirjailija, virsirunoilija, herätyksen välikappale ja herännäisyyden johtaja.

Olen luterilaisena pappina kiitollinen eri herätysliikkeiden vaikutuksesta Suomeen ja Suomen ev.lut. kirkkoon. Yksi voimallisimmista herätyksistä on ollut körttiläisyys eli herännäisyys, jonka johtohahmo Wilhelmi Malmivaara aikanaan oli.

Herätyksen virsiä

Wilhelmi Malmivaara on monille tuttu virsistään (Virsikirjassamme 28, 371 ja 631, ja lisäksi hän uudisti aikanaan monen virren sanat). Minulle näistä virsistä rakkain rukous on virsi 631, jonka ensimmäinen säe kertoo kristityn matkamiehen kaipauksesta:

”Oi Herra jos mä matkamies maan
lopulla matkaa nähdä sun saan!
Oi, jos mä kerran
näkisin Herran kunniassaan.”

Herätystä

Malmivaara oli kuvaa Kiuruvedellä tapahtunutta herätystä mm näin:

”Eräänäkin keväänä rippikoulua pidettäessä ei ollut sitä taloa, sitä mökkiä täällä kirkonkylässä, jossa ei olisi itketty Jeesuksen jaloissa, jossa eivät olisi ylistysvirret Herralle kaikuneet. Maailmaraukka sanoi: ’Nyt tulevat kaikki hulluiksi.’ Ne olivat ihania aikoja, nämä muistot ovat ihanimpia elämän muistoja.”

Vieläkö tänäänkin tällainen Jumalan antama herätys olisi mahdollinen? Ainakin moni sitä rukoilee sydämestään. He toivovat sitä kansan tähden, mutta myös omien läheisten tähden, jotta he pelastuisivat kadotuksen ja Jumalan vihan alta taivaan perillisiksi.

Kun syntinen ja Kristus kohtaavat

Eräässä saarnassaan Malmivaara sanoi sanat, joita rakastan:

”Koko Jumalan armotaloudessa on vain kaksi asiaa: Kristus ja syntinen. Näissä kahdessa on koko autuudenjärjestys. Eikä oikeastaan mitään muuta kuin nämä kaksi asiaa olekaan pyhän Raamatun sisältönä. Kristus toisaalla, toisaalla syntinen, Armahtaja ja armahdettava, Auttaja ja autettava, vanhurskas ja väärä, taluttaja ja eksyvä. Näitä kahta koettaa Jumala sovittaa yhteen. Meidän pelastuksemme riippuu kokonansa siitä, pääsevätkö ne toistensa pariin vai ei.”

Tässä kuvataan kristillinen usko yksinkertaisesti syntisen ihmisen ja pyhän Kristuksen kohtaamisena. Siinä ei esitetä vaatimuksia, vaan jokainen voi tulla armon yhteyteen.

Tämä armo ei ole automaattisesti kaikilla. Sen antaa vain Kristus häneen turvautuvalle. Mutta hän antaa sen kaikille, jotka sitä haluavat.

Ikuinen pelastuksemme nyt ja kuoleman jälkeen riippuu yksinomaan siitä, olimmeko tulleet Jeesuksen yhteyteen.

Viesti sananjulistajille

Herätysliikejohtajana Malmivaara herätteli myös sananjulistajia ja pappeja. Tehtävämme ei ole nukuttaa kuulijoitamme hengelliseen uneen eikä johtaa kansaa harhaan, vaan herättää heidät pohtimaan omaa tilaansa ja ohjata heidät Jeesuksen tuntemiseen.

Malmivaara antoi seuraavan ohjeen papeille ja julistajille. Tässä. näkyy hänen pyrkimyksensä herätykseen:

”Älkää nukkuko te joiden pitäisi Jumalan sanaa pitää peilinä kansanne edessä, että sille tulisi herääminen mahdolliseksi. Älkää puhuko ilosta, kun pitäisi itkeä, älkää valehdelko armosta, kun Jumala on ottanut armon pois, älkää olko pehmityksinä hengellisesti kuolleiden kainaloiden alla, älkää salatko kansalta totuutta. Älkää Jumalan tähden sanoko nimikristityitä kristityiksi ja luuloistaan eläviä uskovaisiksi”

Nämä ovat ravistelevia sanoja nyt vuonna 2022. Minusta tuntuu että nämä sanat pitäisi ottaa vakavana kehotuksena ajallemme. Kansamme – eikä edes kirkkommme – keskellä kaikki eivät pidä heräämistä ja uskoon tulemista tärkeänä. Keskellämme elää vahvana käsitys, että Jumala on armollinen, ja siksi minulle käy nyt ja kuoleman jälkeen hyvin vaikka en kääntynyt Jumalan puoleen. Tämähän on suurta harhaa! Vain Jeesukseen turvautuminen pelastaa!  Meidän erityinen tehtävä on johdattaa mahdollisimman monia Jeesuksen yhteyteen. 

Jumala anna meille herätys!

Olen kiitollinen menneistä ja nykyisistä Jumalan palvelijoista. Voimme seurata heidän uskoaan, oppia heiltä ja käydä eteenpäin rukoilleen, että Jumala lahjoittaisi meidänkin sukupolvellemme omat herättäjät ja herätyksen ajat.

Herättäjät ja herätykset ovat Jumalan armoa. Ja ne ovat asioita joita minä, kristikuntamme ja kansamme tarvitsevat!

Ne ovat noita Wilhelmi Malmivaaran kokemia ”ihania aikoja”.


JAA TÄMÄ TOISILLEKIN

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN


Jätä kommentti