”Sydäntäni hallitsee näet yksi ainoa opinkohta, usko Kristukseen” Lainauksia Martti Lutherin Galatalaiskirjeen selityksestä

Muutama sitaatti Martti Lutherin Galatalaiskirjeen selityksen esipuheesta:

Sydäntäni hallitsee näet yksi ainoa opinkohta, usko Kristukseen. Siitä, sen kautta ja takaisin siihen virtaa yötä päivää kaikki teologinen ajatteluni. Silti koen ymmärtäneeni tuosta niin korkeasta, laajasta ja syvästä viisaudesta ainoastaan joitakin heikkoja, vaivaisia alkeita, kuin sirpaleita.

*

Siksi minusta on noloa päästää julkisuuteen nämä puutteelliset ja jähmeät selitykseni suuren apostolin ja Jumalan valitun aseen kirjeeseen. Eräs seikka saa minut toisaalta häpeämään nolostumistani ja ajaa minua tähän hävyttömään röyhkeyteen. Tarkoitan sitä ääretöntä, hirmuista iljetystä ja kaiken pyhän häpäisemistä, joka Jumalan kirkossa on aina riehunut eikä vieläkään lakkaa raivoamasta. Sen kohteena on tämä ainoa vankkumaton kallio, josta käytämme nimitystä vanhurskauttamisoppi. Tämä opettaa, kuinka meidät on lunastettu vapaiksi synnistä, kuolemasta ja Perkeleen vallasta ja kuinka meille on lahjoitettu iankaikkinen elämä: vanhurskauttamista emme ole saaneet aikaan me itse, saati sitten tekomme, jotka merkitsevät vielä vähemmän, vaan apuun on rientänyt eräs ulkopuolinen. Hän on Jumalan ainutsyntyinen Poika, Jeesus Kristus.

*

Mutta näitä pyhän Paavalin kirjeen herättämiä ajatuksia ei sittenkään julkaista varsinaisesti torjumaan vastustajia vaan hyödyttämään meikäläisiä.

*

Minulla ei tosin ole esitettävänä mitään uutta ja tuntematonta, koskapa koko Paavali on nyttemmin Jumalan armosta teidän kaikkien vanha tuttunne. Syynä on iso ja ilmeinen vaara, josta joudun tämän tästä muistuttamaan: Perkele uhkaa hävittää uskon puhtaan opin ja tuoda takaisin oppeja, jotka koskevat tekoja ja ihmisten perinnäissääntöjä eli traditioita. Siksi on sangen hyödyllistä varjella oppia uskosta luennoimalla sitä julkisesti ja kuulemalla ahkerasti. Kuinka hyvin se tunnetaankin ja kuinka perusteellisesti sitä opiskellaankin, vielä ei ole heittänyt henkeään vastustajamme Perkele, joka alati kulkee ympärillä etsien tilaisuutta nielaista meidät. Elossa on vielä myös oma lihamme, itsekäs, turmeltunut luontomme. Kiusaukset käyvät kimppuumme ja koettelemukset ahdistavat meitä joka taholta. Siksi tätä oppia ei ikinä voi kylliksi käsitellä ja painaa mieleen. Jos opetus on lamassa ja oppi joutuu hukkaan, lamaantuu ja hukkuu samalla kaikki totuuden tunteminen. Mutta jos vanhurskauttamisoppi kukoistaa, menestyy kaikki hyvä: jumalanpelko, todellinen jumalanpalvelus, Jumalan kunnia, varma tieto eri elämänmuotojen arvosta ja kaikesta muustakin.

Lainaukset Martti Lutherin kirjasta Galatalaiskirjeen selitys.

Jätä kommentti