10 ensimmäistä raamatunjaetta jotka opettelin ulkoa

Nuorena kristittynä aloin opettelemaan Raamatun osia ulkoa. Muutama kristitty ystävä näytti esimerkkiä ja minäkin innostuin.

He perustelivat raamatunjakeiden ulkoaopettelua Raamatulla. Perusteluna oli muun muassa seuraavat jakeet:

”Älköön tämä lain kirja sinun suustasi poistuko, vaan tutkiskele sitä päivät ja yöt, että tarkoin noudattaisit kaikkea, mitä siihen on kirjoitettu, sillä silloin sinä onnistut teilläsi ja silloin sinä menestyt” (Joosua 1:8).

”Kuinka voi nuorukainen pitää tiensä puhtaana? Siten, että hän noudattaa sinun sanaasi. Minä kätken sinun sanasi sydämeeni, etten tekisi syntiä sinua vastaan” (Psalmi 119:9,11).

”Autuas se mies, joka ei vaella jumalattomain neuvossa eikä astu syntisten teitä eikä istu, kussa pilkkaajat istuvat, vaan rakastaa Herran lakia ja tutkistelee hänen lakiansa päivät ja yöt!Hän on niinkuin istutettu puu vesiojain tykönä, joka antaa hedelmänsä ajallaan ja jonka lehti ei lakastu; ja kaikki, mitä hän tekee, menestyy” (Psalmi 1:1-3).

Syitä miksi innostuin raamatujakeiden ulkoaopettelusta olivat muun muassa:

  • Tieto siitä, että Raamattu on kristityn tärkein kirja.
  • Raamattu on Jumalan ilmoitusta meille. Jumala puhuu meille Raamatun kautta.
  • Raamattu lupaa siunauksen sille, joka elää hänen sanansa mukaan.
  • Kaverit tekivät samaa ja olivat siitä innoissaan.
  • Luotettavat kristityt kertoivat sen hyödyllisyydestä uskonelämässään.

Kaksi ensimmäistä jaetta

Sain itselleni pieniä kortteja, joihin oli kirjoitettu raamatunjakeita. Jokaisessa kortissa oli raamatunkohta (esim. Joh 3:16), sitten kohta kirjoitettuna ja taas kohta lyhennettynä.

Tähän tapaan:

Joh 3:16

Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

Joh 3:16Tämä pienoisevankeliumi kuten myös lähetyskäsky (Matt 28:18-20) oli opeteltu jo rippikoulussa.

Matt 28:18-20

Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.

Matt 28:18-20

8 seuraavaa raamatunkohtaa

Seuraavat kahdeksan raamatunlausetta olivat todennäköisesti seuraavat:

Matt 6:33

Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan.

Matt 6:33


Joh 1:12

Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä.

Joh 1:12


Room 1:16

Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin uskovalle pelastukseksi, juutalaiselle ensin, sitten myös kreikkalaiselle.

Room 1:16


Room 3:23

Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla.

Room 3:23


Room 5:8

Mutta Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus, kun me vielä olimme syntisiä, kuoli meidän edestämme.

Room 5:8


2 Kor 5:17

Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut.

2 Kor 5:17


Ef 2:8-9

Sillä armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette itsenne kautta – se on Jumalan lahja – ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi.

Ef 2:8-9


Ilm 3:20

Katso, minä seison ovella ja kolkutan; jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, niin minä käyn hänen tykönsä sisälle ja aterioitsen hänen kanssaan, ja hän minun kanssani.

Ilm 3:20

Mikä auttoi Raamatun kohtien opiskelussa?

Ramatunkohtien ulkoaopettelussa tärkeintä oli motivaatio. Halusin opetella Jumalan sanaa ulkoa. Tehtävää helpottivat kortit, joille raamatunlauseeet oli kirjoitettu. Myöhemmin olen kirjoittanut satoja kortteja lisää.

Pidin kortteja mukani ja eri puolilla luin ja kertasin niitä. Kaikkein tärkeintä oli tekstin toistaminen: raamatunpaikka, raamatunjae, raamatunpaikka. Näin kortin sisältö jäi vähitellen mieleen.

Kun korttien määrä lisääntyi tein kaksi korttipinoa. Ensimmäisen muodostivat ne kortit, jotka jo osasin ulkoa. Luin niitä harvemmin noin noin kerran viikossa.

Sitten oli korttipino, jossa oli uusia jakeita, joita luin päivittäin. Kun osasin jonkun jakeen tarpeeksi hyvin, se siirtyi pinoon, jossa jo opetellut jakeet olivat. Samalla lisäsin uusien pinoon koko ajan uusia raamatunjakeita.

Mitä hyötyä tästä on ollut?

Raamatun sanojen ja jakeiden ulkoaopettelu auttaa mietiskelemään Jumalan sanaa. Se on ollut rukousta ja Jumalan tekojen ja lupausten pohtimista.

Jumalan sana kulkee myös aina mukana. Eri tilanteissa voin itsekseni ”lukea Raamattua” kun pohdin näitä raamatunjakeita. Saatan esimerkiksi mietiskellä roomalaiskirjettä siten, että muistelen, mitä jakeita olen kustakin luvusta opetellut ulkoa.

Myös työssäni on ollut tilanteita, joissa nämä aikoinaan ulkoaopetellut jakeet nousevat oikeaan aikaan mieleen.

Kiitän Jumalaa siitä, että nuorena sain tämän innon ja näyn raamatunjakeiden ulkoaopettelusta. Se on koitunut siunaukseksi myös nyt vuosia myöhemmin kun en ole (valitettavasti) samalla innolla ja systemaattisuudella opetellut Jumalana sanoja ulkoa.

Ryhdy tuumasta toimeen!

Omasta kokemuksestani suosittelen kaikille Raamatun kohtien ulkoaopettelua. Valitse itsellesi vaikka 10 raamatuntekstiä; esimerkiksi nuo samat, mistä itse aloitin.

Kirjoita ne johonkin paperille, josta voit niitä lukea, mietiskellä ja opetella ulkoa. Voit leikata paperista tai pahvista itsellesi raamatunlausekortteja, joihin kuhunkin kirjoitat aina yhden kohdan.

Kaikki ei tapahdu päivässä. Mutta pian huomaat, että työ kannattaa ja voit mietiskellä Jumalan sanaa ulkomuistista.

Tärkeintä on toistaminen. Jumalan sana ja sen lupaukset ovat sen arvoisia, että niitä mietiskellään. Kokeile sinäkin, ei se ole vaikeaa! Ja muista alussa mainitsemani Jumalan lupaukset!

Jätä kommentti