Ilmestyskirjan 7 seurakunnan sanoma – 2. Jeesus – kirkon ja universumin Herra

2 JEESUS – KIRKON JA UNIVERSUMIN HERRA

Ilmestyskirjeen tärkein henkilö on Jeesus Kristus. Hän on se kolmiyhteisen Jumalan se persoona, jonka tahdosta maailma on luotu ja jota varten maailma on luotu. Jokainen ihminen on luotu elämään Jeesuksen yhteydessä. Siellä missä tämä ei toteudu, ihmisen elämä ei ole oikein asemoitu.

Joissakin Vanhan testamentin profetioissa Jeesus kuvataan Jumalan kärsivänä palvelijana. Evankeliumeissa hän paljastaa jumalallisen voimansa vain hetkittäin. Ilmestyskirjassa Jeesus on maailmankaikkeuden herra.

Ilmestyskirjassa on Jeesuksesta paljon kuvauksia. Erityisen paljon niitä on ensimmäisessä luvussa, joka on pullollaan rikkaita Vanhasta testamentista nousevia näkökulmia Jeesuksen persoonaan ja tehtävään. Ensimmäisessä luvussa Jeesuksesta sanotaan seuraavia asioita.

Jeesus on

 • Luotettava todistaja (1:5)
 • Esikoisena noussut kuolleista (1:5)
 • Maailman kuninkaiden hallitsija (1:5)
 • Verellään vapauttanut meidät synneistämme (1:5)
 • Tehnyt meidät kuningassuvuksi ja Jumalan papeiksi (1:6)
 • Ensimmäinen ja viimeinen (1:17)
 • Iäti elävä (1:18)
 • Oli kuollut, mutta elää nyt (1:18)

Jeesuksen ulkonäköä kuvataan tällä tavoin

 • Ihmisen kaltainen (1:13)
 • Pukeutunut pitkään viittaan ja kultaiseen vyöhön (1:13)
 • ”hänen päänsä ja hiuksensa hohtivat valkoisina kuin valkoinen villa, kuin lumi, ja hänen silmänsä olivat kuin tulen liekit” (1:14).
 • ”Hänen jalkansa välkehtivät kuin sulatusuunissa hehkuva pronssi, ja hänen äänensä oli kuin suurten vesien pauhu” (1:15)
 • ”hänen kasvonsa olivat kuin loistava keskipäivän aurinko.”

Avainten valtias

Jeesus sanoo, että hänellä on kuoleman ja tuonelan avaimet (1:18).

Jeesus rakastaa

Jeesuksen sanotaan rakastavan meitä. Hän rakastaa jokaista ihmistä joka tähän maailmaan on syntynyt, ja kutsuu heitä yhteyteensä.

Jeesus tulee takaisin!

Jo Ilmestyskirjan ensimmäisessä luvussa muistutetaan, että Jeesus tulee takaisin maan päälle (1:7). Hänen tulonsa tapahtuu yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, siten että kaikki kansat ja ihmiset näkevät sen. Hänen paluunsa on avoin eikä kenellekään jää epäselväksi, mitä on tapahtunut. Se on kauhea hetki niille, jotka ovat hylänneet hänet. Heille Jeesuksen tulo on tuomioksi. Kristityille Jeesuksen paluu on juhlahetki, jota olemme rukoilleet, odottaneet ja jouduttaneet.

Jeesus – kaikkivaltias

Jeesuksesta sanotaan, että hän pitää oikeassa kädessään seitsemää tähteä, jotka kuvaavat seitsemän seurakunnan enkeliä (1:16). Muinaisessa maailmassa seitsemän tunnettua planeetta olivat kaikkivaltiuden symboli. Kun Johannes julistaa, että seitsemän tähteä on nyt Kristuksen kädessä, hän väittää, että suurin valta ei ole Rooman keisarilla vaan seurakunnan Herralla. Tämä oli kristityille suuri lohdutus: valta ei kuulu tämän maailman ruhtinaille, joka vainoaa kirkkoa, vaan Jeesukselle, joka on meidän ystävämme.

Jeesus ja Jumalan sana

Jeesuksen suusta pisti esiin kaksiteräinen terävä miekka (1:16). Tämä kuvaa Jumalan sanaa. Raamattu on Jumalan lahja kirkolle, jonka valossa tiedämme, millainen Jumala on, mitä hän on puolestamme tehnyt ja miten meidän tulee uskoa ja elää.

Jeesus on vihkinyt meidät pappistehtävään

Jeesus on vihkinyt jokaisen uskovan pappistehtävään. Johannes sanoo, että Jeesus on tehnyt meidät papeiksi Jumalalle (1:6). Tässä käytetään samaa sanaa, mitä käytetään Jerusalemin temppelin uhripapista, joka sai mennä uhraamaan tavallisen kansan jäädessä ulkopuolelle. Jeesuksen tunteminen tuo muutoksen. Jokainen uskova, mies ja nainen, lapsi ja aikuinen, voi mennä nyt kaikkein pyhimpään uhraaman kiitosta, ylistystä ja antamaan oman elämänsä Jumalan palvelukseen. Tätä suurta elämäntehtävää ei kannata unohtaa ja vaihtaa tämän maailman hernerokkiin eikä maiseen kunniaan. Uskova on tänäänkin Jumalan pappi ja edustaja maailmassa.

Jeesus tuntee seurakuntansa – hyvinä ja huonoina aikoina

Seitsemän kirjettä seurakunnille osoittaa, että Jeesus on erityisen kiinnostunut kirkkonsa tilasta. Jeesus kävelee lampunjalkojen keskellä. Nämä lampunjalat kuvaavat seurakuntia. Viittaus lampunjalkaan tarkoittaa muun muassa sitä, että kristityt, seurakunnat ja kirkko on kutsuttu loistamaan totuuden valoa pimeässä maailmassa.

Vaikka osa Ilmestyskirjan seitsemästä seurakunnasta oli jo hengellisen kuoleman partaalla, ne olivat vielä Jeesuksen seurakuntia. Tällaisia seurakuntia Jeesus rakasti ja kutsui parannukseen.

Tähän Jeesukseen me uskomme

Ilmestyskirjan alun näyt kuvaavat rikkaalla tavalla Jeesusta, meidän Herraamme ja Vapahtajaamme. Tällaiseen mahtavaan Jeesukseen me uskomme. Tällaista Jeesusta me teemme tunnetuksi lähipiirissämme, kotimaassa ja lähetystehtävässämme eri puolilla maailmaa.

Ilmestyskirjan seitsemän seurakuntaa

Tässä sarjassa on viisi Raamattuavain-ohjelmaa Radio Deissä toukokuussa 2016.

1. Taivas avautuu
2. Jeesus – kirkon ja universumin Herra (Tämä artikkeli)
3. Moitteita seurakunnalle
4. Kiitosta ja lohdutusta seurakunnalle
5. Voittajajoukkueessa

Jätä kommentti