Jeesuksen elämäkerta noin 80 sanalla

Saarna palmusunnuntaina / Fil. 2:5-11 / Kunnian kuninkaan alennustie
Voit myös kuunnella saaarnan ja sitä seuraavan keskustelun.

5 Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli.
6 Hänellä oli Jumalan muoto,
mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan
olla Jumalan vertainen
7 vaan luopui omastaan.
Hän otti orjan muodon
ja tuli ihmisten kaltaiseksi.
Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa,
8 hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti.
9 Sen tähden Jumala on korottanut hänet yli kaiken
ja antanut hänelle nimen,
kaikkia muita nimiä korkeamman.
10 Jeesuksen nimeä kunnioittaen
on kaikkien polvistuttava,
kaikkien niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla,
11 ja jokaisen kielen on tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi: ”Jeesus Kristus on Herra.”

Päivän tekstissä on Jeesuksen koko elämäkerta kerrottuna noin 80 sanalla.

Hissipuhe Jeesuksesta

Paavalin selonteko Jeesuksesta on kuin se liike-elämästä kuuluisa hissipuhe, jossa hissimatkan aikana kerrotaan jollekin joku tärkeä asia ja toivotaan sen johtavan tiiviimpään kaupankäyntiin.

Paavalin hissipuhe lähti ylhäältä ja päätyi alas. Aihe oli Jeesus Kristus.

Teksti oli tiivis ehkä siksi, että nämä filippiläiskirjeen 2. luvun sanat olivat alun perin osa kristittyjen laulusta. Tämä on muuten meillekin hyvä muistutus siitä, millainen on hyvä kristillinen laulu. Sen keskipisteenä ei ole laulaja vaan Jeesus Kristus ja hänen tekonsa meidän puolestamme. Niistä laulaminen on suurinta Jumalan ylistystä.

Paavalin aiheena on siis Jeesus ja lähdettiin liikkeelle ylhäältä alaspäin.

Jeesus ylhäällä

Ensin Paavali kertoo, mitä ylhäällä taivaassa oli. Jeesuksella oli Jumalan muoto.

Uusi testamentti puhuu useita kertoja siitä, että koko maailmankaikkeus on luotu Jeesuksen kautta ja Jeesusta varten. Jeesus on sanana läsnä jo Raamatun ensimmäisissä jakeissa. Ehkä jo Raamatun ensimmäisessä sanassa.

Hepreaa taitavat ovat sanoneet, että Raamattu alkaa sanoilla ”Alussa loi Jumala taivaan ja maan”. Tämä Raamatun ensimmäinen sana on hepreaksi bereshiit, joka tarkoittaa sekä alkua että esikoista. Jälkimmäinen viittaisi Jeesukseen. Uuden testamentin kirjeet liittyvät tähän tulkintaa: Pojassa loi Jumala taivaan ja maan.

Jeesus itse sanoo Johanneksen evankeliumissa, että hänellä oli Jumalan luona kirkkaus (Joh 17:5). Jeesus oli siis olemassa jo ennen syntymistään maan päälle. Hän oli se, jota kaikki enkelit ylistivät ja kunnioittivat. Sitten Jeesuksen kautta luotiin myös meidän maailmamme ja ihmiskunta.

Jeesus alhaalla

Ihmiskunnan alussa tapahtui kauhistuttava syntiinlankeemus. Emme tiedä, miksi Jumalan pyhyys ja rakkaus saivat aikaan päätöksen, että Jeesus tulee apuun. Silloin ylhäältä lähdettiin alaspäin.

Paavali sanoo, että Jeesus luopui taivaasta ja tuli yhdeksi ihmisten joukossa. Hän alensi itsensä. Hän tuli niin alas, että hänet tapettiin ja haudattiin. Jeesuksen tie meni kellariin, maan pinnan alle, asti.

Ja taas ylös!

Mutta Jumala nosti Jeesuksen myös ylös. Takaisin sinne, mistä hän oli tullut. Ensin mentiin taivaasta alas maailmaan ja sitten taas ylös taivaaseen.

Eikä tässä vielä kaikki. Meille kerrotaan myös tulevaisuudesta. Kohta koittaa valtava päivä, jolloin Jeesus tulee takaisin. Silloin kaikki ihmiset polvistuvat hänen eteensä ja jokainen tunnustaa, että Jeesus on maailmankaikkeuden Herra.

Joku saattaa ajatella, että tämä ei kosketa häntä millään tavalla. Siinä hän erehtyy. Jokainen, joka on elänyt tällä planeetalla, tulee polvistumaan Jeesuksen eteen ja tunnustamaan hänen valtansa.

Nyt meitä kutsutaan polvistumaan vapaaehtoisesti. Sen teemme kun ymmärrämme Jeesuksen tulleen alas rakkaudesta minunkin vuokseni.

Kun polvistun nyt armon aikana vapaaehtoisesti ja otan hänet vastaan herrakseni ja vapahtajakseni, silloin kuulun hänen joukkoonsa myös viimeisenä päivänä. Jos hylkään hänet nyt, tulen hylätyksi myös viimeisenä päivänä.

Jeesus lahjana

Paavali kuvaa tässä, mitä Jeesus teki jokaisen ihmisen puolesta. Jeesus on Jumalan lahja meille.

Jeesus esimerkkinä

Kun luen tarkemmin filippiläiskirjeen 2. luvun jakeen 5 huomaan yllättävän asian. Paavali kirjoittaa: ”Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli.”

Jeesusta ei kuvatakaan vain lahjana vaan myös esimerkkinä: Olkoon meillä samanlainen mieli, joka Jeesuksella oli.

Miten minä voisin antaa itseni samalla tavalla Jumalan ja ihmisten käyttöön kun Jeesus antoi itsensä?

Tämä maailma tarvitsee kristittyjä, jotka eivät etsi omaa kunniaa, valtaa ja voimaa. Tarvitaan niitä, jotka luopuvat omastaan toisten hyväksi.

Missä ovat Jumalan ihmiset?

Mieleeni tulee Uusi Tie –lehden juttu Pia Rendicin työstä ihmiskaupan uhrien parissa. Pia sanoo: ”Moni pysähtyy kysymään: missä on Jumala?” . Pia jatkaa: ”Kysymyksenasettelu on kuitenkin väärä. Sen sijaan, että kysymme, missä on Jumala, meidän pitäisi kysyä: missä ovat Jumalan ihmiset?”

Jeesus ei voinut olla taivaassa rauhallisin sydämin kun hänen luomansa ihmiskunta oli matkalla kohti kadotusta.

Aika avata silmät?

Voimmeko me kristityt jatkaa rauhassa kivaa elämäämme kun tiedämme, että on tuhansia miljoonia ihmisiä, joilla ei ole lähellä ketään, joka kertoisi heille Jeesuksessa olevasta pelastuksen mahdollisuudesta.

Voimmeko sulkea silmämme siltä, että kotimaamme muuttuu lähetyskentäksi. Naapurimme, sukulaisemme ja kylämme ja kaupunkimme asukkaat eivät ehkä enää tiedä, että he seisovat kerran yksin pyhän Jumalan edessä. Millainen järkytys se tulee olemaan. Koskettaako ikuiset sielut ja niiden kohtalo sinua lainkaan?

Voimmeko olla välittämättä kun ihmiset kärsivät sodassa, kristittyjä tapetaan uskonsa vuoksi, lapsilla ei ole mahdollista käydä koulua ja ihmisillä ei ole puhdasta vettä ja lapsia sekä aikuisia kuolee nälkään.

Jeesuksen oli lähdettävä liikkeelle. Rakkaus vaati.

Mille annat elämäsi?

Mitä sinä etsit elämältäsi? Onko usko vain kauniita sanoja vai uskotko todella? Uskotko todella että Jeesus on ainoa tie? Uskotko todella, että on taivas ja kadotus? Uskonko todella, että minun pitäisi auttaa. Toiminta näyttää sen, mitä uskomme.

Kysyn itseltäni ikuisuuden ja toisten ihmisten auttamisen näkökulmasta: Onko elämässäni jotain joka minun olisi jätettävä tai jolle olisi kuoltava. Pitäisikö minun jättää taakseni tämä Suomi ja mennä jonnekin jossa evankeliumia ja sanansaattajia tarvitaan enemmän kuin täällä.

Aika nousta

Lähetysjärjestöt etsivät lähetystyöntekijöitä. Kotimaahan tarvitaan evankeliumin julistajia. Työ tarvitsee varoja ja rukoilijoita. Jeesus antoi käskyn koko seurakunnalleen: maailma on valloitettava Kristuksen rakkaudella ja ikuiset sielut on pelastettava evankeliumin julistamisen kautta.

On järkevää kysyä: Mille minä haluan antaa elämäni, voimani, parhaat vuoteni, varani, taitoni, aikani ja energiani? Johonkin minä ne joka tapauksessa sijoitan. Minkä ja kenen palvelukseen?

Herätyksen välikappaleeksi

Jeesus on antanut minulle kaiken, mitä minä annan hänelle? Euroopan yksi suurimmista herätyksistä alkoi 1700-luvulla. Keskeisenä hahmona oli kreivi Nikolaus Ludwig von Zinzendorf. Kerrotaan, että hän oli 16-vuotiaana Pariisissa taidenäyttelyssä. Siellä oli kuvattuna Jeesus ristiinnaulittuna. Kuvan yläpuolella oli teksti ”Tämän minä tein sinun puolestasi”. Kuvan alla oli kysymys: ”Mitä sinä teet minun puolestani?” Tämä muutti nuoren miehen elämän. Hän halusi elää Kristukselle ja hänestä tuli herätyksen välikappale koko Eurooppaan.

Jätä kommentti