Maailmanhistorian tärkein viikko ahtisaarnoissa

Hiljaisella viikolla, kärsimysviikolla, muistelemme kahden vuosituhannen takaisia tapahtumia, jotka uskon kautta tulevat todellisuudeksi elämässämme nyt.

Hiljaisen viikon tapahtumien suunnittelu on tapahtunut jo ikuisuudessa ennen maailman luomista. Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus on osa Jumalan suurta maailmansuunnitelmaa, jossa mekin olemme mukana.

Suomikin hiljentyy

Suomi on valinnut ristin lippuunsa. Tämän merkin alla hiljennymme ihmettelemään Kristuksen kärsimyksen ja ristin salaisuutta. Ristin tapahtumat kertovat meidän pahojen tekojemme suuruudesta, mutta myös Jumalan rakkaudesta. Jumala itse tuli selvittämään meidän sotkumme!

Ahtisaarna

Kirkoissa kaikuvat Jeesuksen kärsimyshistoriasta kertovat ahtisaarnat. Sana ahti tulee latinankielen sanasta actus, joka tarkoittaa näytöstä tai jonkin kokonaisuuden osaa.

Ahtisaarnoissa seuraamme evankeliumiin kirjoitettua Jeesuksen kärsimyskertomusta Getsemanen rukouksesta hänen kuolinhetkeensä.

Maanantaina ahdissa seurataan Jeesuksen rukoustaistelua Getsemanessa, hänen vangitsemistaan ja sitä, miten Pietari kieltää Jeesuksen.

Tiistain ahti vie meidät Jeesuksen kanssa juutalaisten neuvoston, Pontius Pilatuksen ja Herodes Antipaksen seuraan.

Keskiviikon ahdissa kuullaan Pontius Pilatuksen tuomio, josta alkaa Via dolorosa kohti Golgataa.

Kiirastorstai tekee ahtisaarnoissa poikkeuksen. Silloin tekstissä ei seurata maanantaina alkanutta Jeesuksen kärsimystietä vaan hypätään aikaan ennen maanantain ahtia. Ennen kuin Jeesus lähti Getsemaneen rukoilemaan, hän oli kutsunut opetuslapsena yhteen syömään pääsiäisateriaa.

Pitkäperjantain ahdissa kuljetaan Jeesuksen ristinnaulitsemishetkestä hänen kuolemaansa, jonka katsotaan tapahtuneen iltapäivällä kello 15.


Sunnuntaina, pääsiäisenä, iloitsemme Jeesuksen riemullisesta ylösnousemuksesta. Vapahtajamme elää!  Odotamme hänen saapumistaan ja ikuista valtakuntaa!

”Älä pelkää. Minä olen ensimmäinen ja viimeinen, iäti elävä. Minä olin kuollut, mutta nyt minä elän, elän aina ja ikuisesti. Minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet.”
-Jeesus (Ilmestyskirja 1:17-18)


Jätä kommentti