Joulunajan sanakirja Aasta Ööhön

A

Adventista joulunodotus aina alkaa. Odottelemme keisari Augustuksen käskyä.

B

Betlehem on Leivän talo. Siellä ei kaiketi tehty sen enempää leipää kuin muuallakaan, mutta siellä syntyi Elämän leipä.

C

Cur deus homo? Anselm Canterburylainen (1033-1109) kirjoitti klassikon jossa kyseli, miksi Jumala syntyi ihmiseksi. Sovittaakseen synnit.

D

Daavid on saanut kunnian olla myös joulukertomuksessa. Daavidin kaupunki, Daavidin huone, Daavidin suku.

E

Enkeli ilmoitti paimenille Jeesuksen syntymästä ja taivaan sotaväen joukko kiitti Jumalaa. Jumalan rakkaus ihmisiä kohtaan oli ihmettelemisen aihe enkeleillekin.

F

”Finitum capax infiniti” – ”Finitum non est capax infiniti” . “Äärellinen voi sisältää äärettömän” – ”Äärellinen ei voi sisältää ääretöntä”. Näistä latinankielisistä lauseista on kirkossa kiistelty. Voiko ääretön Jumala mahtua äärelliseen ihmiseen? Luterilaiset ajattelee, että kyllä voi. Äärellinen ihminen ja ääretön Jumala ovat yhdistyneet Jeesuksessa. Tätä pohtiessa voi hyräillä joululaulua Feliz navidad.

G

Gabriel tuli Galileaan kertomaan Marialle, että hänet on valittu Jumalan synnyttäjäksi.

H

Herodes pelkäsi asemansa puolesta ja yritti tappaa Jeesuksen. Lastenmurhan sijasta on mukavampaa ajatella vaikka katossa roikkuvaa himmeliä.

I

Ilo. Kerran pappi kysyi: ”Mikä sana kuvaa kristinuskoa parhaiten? Siinä on kolme kirjainta ja keskellä L.” Vastaus tuli pian: ”Älä!” Usein Ilouutinen muuttuu äläuutiseksi. Enkeli julisti kaikille kansoille ilosanomaa.

J

Jeesus. Tärkein.

K

Kaukalo. Betlehemin kaukalo on maailmankuulu. Jeesus on synnynnäinen ensimmäinen Puolustaja (1 Joh 2:1).

L

Luukas. Kiitos, että kirjoitit meille, mitä Betlehemissä tapahtui. Kannatti käydä kouluja, opiskella lääkäriksi ja pyrkiä oikeiden ihmisten seuraan, jotka kertoivat suurimmasta ihmeestä.

M

Mysteeri majatalon ulkopuolella tallissa. Jumala tuli ihmiseksi.

N

Neitseestäsyntyminen. ”Syntyi neitsyt Mariasta.” Uskon tämän.

O

”On hanget korkeat nietokset” –laulu kertoo joulun säätiedotuksen, joka toteutuu pääasiassa muistikuvissa. Hanget puuttuvat alkuperäisestä joulusta.

P

Paimenet. Kuulivat sanoman, toimivat sen mukaan, todistivat siitä ja ylistivät kaikesta tapahtuneesta. Hyviä esimerkkejä.

Q

Quirinius maaherra saa kiittää Luukasta ja uutta raamatunkäännöstä, että hänen nimensä kaikuu Suomen kodeissa jouluaattona. Jouluevankeliumia ääneen lukevat eivät ole nimestä yhtä innostuneita.

R

Ristin teologia kertoo, että Jumala kätkeytyy tässä maailmanajassa usein heikkouteen ja vähäpätöiseen. Hän valitsee työtovereikseen niitä joiden asenne on oikea. Joulun tapahtumat merkki tästä.

S

Stefanos on toisen joulupäivän eli tapaninpäivän hahmo. Joulukertomuksissa kääntyy sivu idyllisestä Betlehemistä kovaan maailmaan, jossa joulun sanoman tähden nähdään vaivaa ja kärsitään.

T

Tiernapojat kertoo itämaan tietäjien matkasta Jeesuksen luokse. Tähtipoikien näytelmässä on yleensä neljä henkilöä kuningas Herodes, Murjaanien kuningas, Herodeksen palvelija Knihti ja Mänkki, joka pyörittää tähteä.

U

Uuni on jouluna keittiön keskus. Suuri osa jouluruuista valmistuu uunissa.

V

Verollepano oikeaan aikaan palveli Jumalan tarkoitusta. Historia on Jumalan historiaa.

W

Wära on kieli Papua-Uusi-Guineassa. Tällekin kielelle lähetystyöntekijät ovat kääntäneet Raamattua, jotta wäraläisetkin voisivat lukea, mitä jouluna on tapahtunut.

X

X-kirjain kuvaa rastia, jotka on vedetty syntiemme päälle Jeesuksen tähden. Kaikki on maksettu.

Y

Yllätys. Joulun sanoma yllätti asianosaiset. Yllätystä seuraa ylistys.

Z

Zacharias Topelius on sanoittanut virren 31 ”Ei valtaa, kultaa, loistoa”. Suuri osa kirkkokansasta laulaa vanhoilla sanoilla ”En etsi valtaa, loistoa”.

Å

Åbo, Finland. Täältä kaikuu joulurauhanjulistus suomeksi ja ruotsiksi.

Ä

Ähky. Ähkyä esiintyy hevosella ja karjalla. Joulun aikaan myös ihmisellä. Vaivojen ilmaantuessa muun muassa lepo, vesi ja kevyt liikunta helpottavat.

Ö

Öylätti, ehtoollisleipä. Ehtoollisella kuulen sanat: Minun puolestani annettu. Kun katselen joulun tapahtumia, sanon itselleni: ”Jeesus on annettu myös minun puolestani!”

Jätä kommentti