Rukousherätystä

Kun Jumala uudistaa seurakuntaansa, hän herättää sen rukoukseen.

Tätä on tapahtunut nyt Viron kristittyjen keskuudessa. Virolainen pastori koki Jumalan kutsun aloittaa rukoustyö niiden puolesta, joille lääketiede ei anna enää toivoa.

Näin Veikko Võsu aloitti Tallinnassa Nōmmen baptistiseurakunnassa rukoilla sairaiden parantumisen puolesta. Pian hän huomasi, että tehtävä on niin suuri, että nyt tarvitaan toisia apuun. Veikko seurakuntansa kanssa kääntyi toisten seurakuntien puoleen eri tunnustuskunnista.

Rukousliikkeen nimeksi tuli Tervisliku Tervenemise Teenistus – Kokonaisvaltaisen paranemisen palvelutyö. Ensimmäinen rukoustilanne oli vuonna 2021. 

Minä kuulin palvelutyöstä keväällä. Kuulin Tarton Paavalin seurakunnasta niin hyviä uutisia, että päätimme työtovereiden Ilkka Puhakan ja Helmuth Garoebin kanssa matkustaa Tallinnan tuomiokirkkoon syksyn 2023 ensimmäiseen rukoustapahtumaan.

Mission Europen evankelista Ilkka Puhakka ja valmentaja (coach) Helmuth Garoeb.

Kokonaisvaltaisen terveyden kotisivulla on tällainen tulevaisuuden näky:

Uskomme, että tästä palvelutyöstä kasvaa koko Viron kansaa koskeva ravisuttava liikehdintä, jossa monet seurakunnat palvelevat yhdessä, ja nostavat Jeesuksen nimeä ja ihmiset kokevat Jumalan ihmeiden kosketuksen.

Kokonaisvaltaisen terveyden palvelutyön nimi viittaa ruumiin, sielun ja hengen parantumiseen. Uskon syntyminen on tärkeä osa palvelutyötä.

Tallinnan Tuomiokirkossa 17.9.2023

Saavuimme Toompean mäellä olevaan kauniiseen tuomiokirkkoon seitsemän minuuttia ennen rukoustapahtuman alkua. Väkeä oli paljon, kirkko jo melkein täynnä. Löysimme istumapaikat. Kirkko täyttyi.

Huomasin valaistuksen kirkon edessä. Nämä rukousillat menevät suorana lähetyksenä Viron TV7 -kanavalle sekä netin kautta toimivaan Pildiraadioon. Lisäksi rukousiltaa voi seurata seurakunnissa eri puolilla Viroa. Niissäkin tapahtuu illan jälkeen rukouspalvelu. 

Rukousillan alkaessa myös puhelinlinjat avautuvat esirukousta toivoville. Heitä palvelee kymmenet rukousryhmät. 

Miltei kahden ja puolen tunnin tapahtuma ei tuntunut lainkaan pitkältä. Useita puheita, rukouksia ja kahta paranemistodistusta säestivät virolaiset yhteislaulut. Virolainen tapa seistä rukousten ja laulujen aikana lisäsi oman kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Rukouksissa painottui Viron henkinen ja hengellinen uudistus. Lisäksi rukoiltiin paikan päällä ja netissä jätettyjen rukousaiheiden puolesta.

Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta oli rukousliinojen siunaaminen. Palvelutyön kotisivulla rukousliinojen käyttöä perustellaan Jeesuksen käskyllä parantaa sairaita: ”he panevat kätensä sairaiden päälle ja nämä paranevat”.  Koska kaikki eivät pääse rukoustapahtumaan, rukousliinat ovat ”kädenpidennys”. Rukoilija asettaa kädet liinan päälle ja rukoilee Jeesuksen nimessä, että liinan saaja paranee. Taustalla on myös apostoli Paavalin esimerkki: 

”Jumala teki ennennäkemättömiä voimatekoja Paavalin kätten kautta. Jopa pääliinoja ja muita Paavalin käyttämiä vaatekappaleita vietiin sairaiden päälle, ja taudit kaikkosivat ja pahat henget lähtivät pois.” (Ap.t. 19:11-12).

Kotisivu jatkaa: Rukousliinassa ei ole mitään maagista. Se on tavallinen pyyhe tai rätti, jonka voi pestä ja uudelleen käyttää. Mutta kun sen käyttöön sisältyy usko, se voi parantaa. Kotisivun mukaan kuka tahansa kristitty voi laittaa kädet tällaisen pyyhkeen tai vaatekappaleen päälle, rukoilla ja antaa sen sairaalle rukoillen parantumista.

Ilta päättyi eri puolilla kirkkoa olevaan henkilökohtaiseen rukouspalveluun. 

Illan jälkeen oli vielä mahdollisuus tavata virolaisia järjestäjiä. Kuvassa vasemmalta Ilkka Puhakka, baptistipastori Veikko Võsu, Tallinnan tuomiorovasti Arho Tuhkru, Helmuth Garoeb ja Mika Tuovinen. 

Mitä Suomessa kannattaa tehdä? Tästä kerron kuvan jälkeen.

Mitä Suomessa kannattaa tehdä?

Olen iloinen, että virolaiset synnyttivät rukousliikehdintänsä itse. Ilmassa oli odotuksen tuntua. 1980-luvun lopulla alkaneen herätyksen ja seurakunnan kasvun aika kääntyi jo kauan sitten seurakuntien kutistumiseksi. 

Nyt näin siellä taas iloa ja toivoa. Kristityt ovat alkaneet rukoilla yhdessä kansan ja jokaisen rukousta tarvitsevan puolesta. 

Yleensä tällaisten tapahtumien kopioiminen ei onnistu, mutta jotain tästä voidaan oppia.

    • Ihmisillä on suuri kohtaamisen ja esirukousten tarve. Meidän kristittyjen tulee vastata tähän tarpeeseen. Jeesus käski rukoilla sairaiden puolesta ja siunata toisia.

    • Rukouspalvelussa yhdistyy julistus ja diakonia. Se antaa mahdollisuuden kertoa evankeliumia ja auttaa konkreettisissa vaivoissa.

    • Rukouspalvelu on enemmän kuin vain fyysisesti sairaiden parantaminen. Kokonaisvaltainen rukouspalvelu sisältää ruumiin lisäksi sielun ja hengen.

    • Tällaistakin työtä kristityt voivat tehdä yhdessä.

Halusin mennä henkilökohtaisesti katsomaan, miten tämä rukousilta toteutetaan. Onhan Viro minulle läheinen maa, jossa olen asunut ja työskennellyt yli kymmenen vuotta.

Tämä kokemus vahvisti omaa kutsumustani edelleen rukoilla sairaiden parantumisen puolesta sekä kaikkien muidenkin vaikeiden tilanteiden puolesta sekä siunata toisia. Mielelläni järjestän seurakunnissa Sanan ja rukouksen iltoja, joissa tällainen kokonaisvaltainen kohtaaminen tapahtuu.

Sanoin Puhakan Ilkalle: Jos minun johonkin yhteen juttuun pitäisi sijoittaa aikani, voimani, taitoni ja kokemukseni, se olisi tällainen rukous- ja siunauspalvelu ”tavallisten ihmisten” puolesta, rinnalla ja kanssa.  

Tarve tällaiseen meidänkin maassamme on valtava. Uskon, että meitä on paljon, jotka kaipaamme tällaisen palvelutyön kasvua myös Suomessa.

TÄTÄ SAA JAKAA

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN

Jätä kommentti