Sana sunnuntaiksi – 11 lyhyttä asiaa Jeesuksen ja Simeonin kohtaamisesta

Kun tuli päivä, jolloin heidän Mooseksen lain mukaan piti puhdistautua, he menivät Jerusalemiin viedäkseen lapsen Herran eteen, sillä Herran laissa sanotaan näin: ”Jokainen poikalapsi, joka esikoisena tulee äitinsä kohdusta, on pyhitettävä Herralle.” Samalla heidän piti tuoda Herran laissa säädetty uhri, ”kaksi metsäkyyhkyä tai kyyhkysenpoikaa”.
Jerusalemissa eli hurskas ja jumalaapelkäävä mies, jonka nimi oli Simeon. Hän odotti Israelille luvattua lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen yllään. Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei kuolema kohtaa häntä ennen kuin hän on nähnyt Herran Voidellun. Hengen johdatuksesta hän tuli temppeliin, ja kun Jeesuksen vanhemmat toivat lasta sinne tehdäkseen sen, mikä lain mukaan oli tehtävä, hän otti lapsen käsivarsilleen, ylisti Jumalaa ja sanoi:
– Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä,
niin kuin olet luvannut.
Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi,
jonka olet kaikille kansoille valmistanut:
valon, joka koittaa pakanakansoille,
kirkkauden, joka loistaa kansallesi Israelille.
Jeesuksen isä ja äiti olivat ihmeissään siitä, mitä hänestä sanottiin.
Luuk. 2:22-33

 1. Köyhätkin kelpaavat tärkeisiin tehtäviin. Maria ja Joosef eivät olleet rikkaita. Se selviää siitä, että he tuovat uhriksi pari metsäkyyhkystä, niin kuin köyhillä oli tapana. Silti Jumala valitsi heidät suureen tehtävään.
 2. Sanaan sidottuja. Maria ja Joosef halusivat toimia Jumalan sanan mukaisesti. He tekivät, kuten Mooseksen laki kehoitti ja lähtivät temppeliin uhraamaan.
 3. Pyhä Henki toimii. Pyhä Henki oli Simeonin yllä. Henki oli puhunut Simeonille ja johdatti hänet temppeliin juuri oikeaan aikaan. Jumala pystyy johdattamaan meitäkin!
 4. Simeon odotti Jumalan lupauksen täyttymistä. Siinä on monen kristityn tehtävä tänäänkin. Tämä ei ole passiivista vaan aktiivista odotusta.
 5. Hurskas ja jumalaapelkäävä. Simeon oli tällainen. Niitä, jotka pelkäävät Jumalan sijasta ihmisiä on runsaasti. On myös niitä, jotka kerskailevat jumalattomuudellaan. Mutta missä ovat pyhät tämän maailman keskellä. Seura tekee kaltaisekseen. Jumalan kanssa seurustelu muuttaa meitäkin. Jumalan muuttamat miehet ja naiset ovat aina olleet siunaukseksi seurakunnalle ja kansalle.
 6. Jeesuksen aseman ymmärtäminen saa aikaan Jumalan ylistämistä.
 7. Kohtaa Kristus ennen kuolemaa ja olet ikionnellinen. Jos käy toisinpäin, olet ikuisesti onneton. Jeesukseen uskova voi lähteä tästä maailmasta iloisena. Kuoleman kauhunkin keskellä uskova voi ajatella, että tämä on rakas viimeinen päivä. Kohta olen Jeesuksen luona.
 8. Jeesuksessa on pelastus kaikille kansoille. Kuuden viikon vanhasta Jeesus-lapsesta sanottiin suuri profetia. Jeesus on Israelia ja kaikkia kansoja varten. Meillä on heille valtava ilosanoma!
 9. Uskontojen keskeltä löytyy monia ulkonaisesti hurskaita ja rukoilevia totuuden etsijöitä. Tehtävämme on viedä Jeesuksen evankeliumi näille hurskaille, jotta he voisivat Simeonin tavoin kohdata ainoan pelastajan. Silloin todellinen valo koittaa heillekin.
 10. Jos joku joutuu kadotukseen, se ei tapahdu Jumalan tahdosta. Pelastus on tullut kaikille kansoille. Siksi Jeesus sanoi: Menkää! Jos ihmisten ikuinen kohtalo ja kadotuksen todellisuus ei kosketa meitä, olemme paatuneita, rakkaudettomia ja tarvitsemme herätystä.
 11. Usko näkee sen, mitä epäusko ei ymmärrä. Tuo Jeesus -lapsi oli alle kahden kuukauden ikäinen täysin tavallisen oloinen lapsi. Simeon  näki hänessä Jumalan pojan ja pelastajan, samalla kuin suurin osa ei kiinnittänyt lapseen mitään huomiota.

Mitä silmät ei nää, sen sydän ymmärtää.

Jätä kommentti