Sana sunnuntaiksi – 21 ajatusta päivän saarnatekstistä Luukas 10:1-12

21. sunnuntai helluntaista – Jeesuksen lähettiläät – Luukas 10: 1-12

Herra valitsi vielä seitsemänkymmentäkaksi opetuslasta ja lähetti heidät kaksittain edellään jokaiseen kaupunkiin ja kylään, johon hän aikoi itse mennä.
Hän sanoi heille: ”Satoa on paljon, mutta sadonkorjaajia vähän. Pyytäkää siis herraa, jolle sato kuuluu, lähettämään väkeä elonkorjuuseen.
Menkää, minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle. Älkää ottako mukaanne rahakukkaroa, älkää laukkua älkääkä jalkineita. Älkää matkan varrella pysähtykö tervehtimään ketään. Ja kun tulette johonkin taloon, sanokaa ensiksi: ’Rauha tälle kodille.’ Jos siellä on joku, joka on rauhan arvoinen, hän saa teidän toivottamanne rauhan. Ellei ole, toivotuksenne palaa teille. Jääkää siihen taloon ja syökää ja juokaa mitä teille tarjotaan, sillä työmies on palkkansa ansainnut. Älkää siirtykö talosta toiseen.
Kun tulette kaupunkiin ja teidät otetaan siellä vastaan, syökää mitä teille tarjotaan, parantakaa kaupungin sairaat ja kertokaa kaikille: ’Jumalan valtakunta on tullut teitä lähelle.’ Mutta jos teitä johonkin kaupunkiin tultuanne ei oteta vastaan, menkää sen kaduille ja julistakaa: ’Me pyyhimme pois pölynkin, joka teidän kaupungistanne on jalkoihimme tarttunut – pitäkää hyvänänne! Mutta tietäkää, että Jumalan valtakunta on tullut lähelle!’ Minä sanon teille: Sodomakin pääsee tuomiopäivänä vähemmällä kuin sellainen kaupunki” (Luuk. 10:1-12).

 1. Jeesus valitsi. Siinä kristillisen uskon tärkeä opetus.
 2. Jeesus käski rukoilla sadonkorjaajia. Rukoilija huomaa usein, että kuuluu itsekin lähtijöiden joukkoon. Voit olla oman rukouksesi rukousvastaus.
 3. Ihmiset ovat Jumalalle kuuluvaa viljaa. Koko vilja on koottava kotiaittaan. En ole kuullut maanviljelijän sanovan: ”Kun nyt jäi tuo vilja korjaamatta, antaa sen tuolla mädäntyä!” Jeesus on huolissaan viljastaan!
 4. Sato on valmis korjattavaksi. Jos sitä ei korjata, se mätänee. Siksi on kiire. Maailmassa elää nyt ihmisiä ennennäkemätön määrä. Meillä on myös ennennäkemättömät mahdollisuudet auttaa ja kertoa, miten ikuisuus voidaan viettää Vapahtajan luona. On suuri vastuu ja etuoikeus olla kristitty tänä aikana.
 5. Satoa on kaukana ja lähellä. Perheenjäsenet, sukulaiset, naapurit ja työtoverit. Ole lähettiläs, jotta he tulisivat uskoon.
 6. Jeesus antoi tehtävän, jolla on merkitystä. Kun tiedämme, miksi pitää toimia, se antaa rohkeutta kuin väsymys tai pelko yllättää.
 7. Jeesus antoi käskyn mennä. Hän ei kysellyt opetuslapsilta heidän halukkuuttaan. Lähtijän on vain suostuttava lähettäjän tahtoon.
 8. Jeesus kuvasi lähtijöille ensin mission (eloa on paljon, työmiehiä vähän). Sitten kertoi strategian eli miten työtä tehdään. Jeesus kuvasi myös todennäköiset kaksi suhtautumistapaa sanomaan. Lähetysmatkan lopussa kokemukset vielä arvioitiin (debriefing). Hyvää johtajuutta!
 9. Älä raada yksin! Työparina on parempi tehdä työtä. Vai luuletko olevasi viisaampi kuin taivaallinen työnantajasi.
 10. Miksi tällaiset pukeutumis- ja käyttäytymisohjeet annettiin? Miksi ei saanut pysähtyä matkalla? Tämä kertoo vain siitä, että evankeliumilla on kiire ihmisten luokse. Liian moni tähkä joutuu hukkaan, jos viivytellään.
 11. Evankeliumi herättää ihmisiä! Jotkut iloitsevat sanomasta, jotkut vastustavat sitä. Pidä tämä mielessä!
 12. Jos pelkäämme evankeliumin tuomaa vastustusta, saatamme vaieta tai muuttaa sanomamme hyväksyttävämmäksi. Silloin tehtävämme ei toteudu.
 13. Opetuslasten on helppo olla omissa oloissaan ja nauttia yhteydestä. Tulee kuitenkin mennä ulos. Lammas susien keskellä!
 14. Opetuslasten mieli on levollinen. Meidän tehtävämme ei ole käännyttää ketään vaan esittää evankeliumi. Tämä tuo levon myös omien sukulaisten ja ystävien suhteen. Voimme todistaa ja rukoilla.
 15. Kun Jumalan valtakunta ja sen sanansaattaja tulee lähelle, silloin kylissä ja kaupungeissa on etsikkoaika. Myös ihmisellä. Tällaista hetkeä ei saa hukata.
 16. Opetuslasten tuli mennä viestin hylkäävän kaupungin kaduille ja huutaa: ”Me pyyhimme pois pölynkin, joka teidän kaupungistanne on jalkoihimme tarttunut – pitäkää hyvänänne.” Asia on niin kauhea, että tällaista demonstraatiota tarvittiin. Mitä meistä kertoo se, että meidän mielestämme evankeliumin hylkääminen ei ole lainkaan vakavaa?
 17. Opetuslasten tehtävä oli sekä kotilähetys ja kaupunkilähetys. Mitä nämä missiot voisivat olla tänään?
 18. Parantakaa ja opettakaa. Molemmille on tarvetta tänäänkin.
 19. Jeesuksen käsky mennä kertoo rakkaudesta. Koska Jeesus rakastaa jokaista ihmistä, hän lähettää sanansaattajansa julistamaan Jumalan valtakunnan tuloa.
 20. Lähetystyötä tehdään lopun näkökulmasta. Julistajankin mielessä on ajatus: teen työtä, jotta näille ihmisille, kylille ja kaupungeille kävisi hyvin tuomiopäivänä.
 21. Tulee viimeinen päivä, jossa kaikkina aikoina eläneet kootaan tuomioistuimen eteen. Taivas ja kadotus ovat totta.

Kiitos piirijohtaja Hannu Laukkaselle saarnasta, jota olin tänään kuuntelemassa Ryttylän miestenpäivillä Kansanlähetyksen lähetyskeskuksessa. Saarna laittoi ajatuksia liikeelle. 

Jätä kommentti