Ester

ESTER – Rohkeutta käyttää vaikutusvaltansa. Opetus Raamattuavain-ohjelmassa Radio Deissä 12.3.2020.

Raamatun 66 kirjan joukossa on kaksi, jotka on nimetty naishenkilön mukaan. Nämä kirjat ovat Ruut ja Ester.

Pakkosiirtolaisuuteen ja pois

Babylonian kuningas vei Juudan kansan kolmessa osassa pakkosiirtolaisuuteen. Tämä tapahtui vuosina 606, 597 ja 587 ennen Kristusta.

Juudan kansa tuli kolmessa vaiheessa pois pakkosiirtolaisuudesta.

Jumala nosti Persian kuninkaaksi Kyyroksen, joka tuhosi Babylonian vallan. Persia nousi uudeksi suurvallaksi vuonna 539. Seuraavana vuonna 538 hän antoi juutalaisille luvan mennä takaisin omalle maalleen. Tuolloin oli kulunut 70 vuotta ensimmäisten pakkosiirtolaisten kuljettamisesta.

Tässä ensimmäisessä paluussa Juudaan ja Jerusalemiin oli liikkeellä 50 000 juutalaista. Kaikki pakkosiirtolaiset eivät palanneet tuolloin kotimaahansa.

Toinen pakkosiirtolaisten paluun hetki oli Esran johdolla vuonna 458 ennen Kristusta. Tuolloin palasi 2000 miestä perheineen.

Kolmas aalto oli pieni väkijoukko Nehemian johdolla 445 eKr.

Kuningatarkilpailun voittaja

Esterin kirjan tapahtumat sijoittuvat Persian pääkaupunkiin ensimmäisen ja toisen pakkosiirtolaisuudesta paluun väliseen aikaan. Esteristä tuli kuningatar vuonna 479 ennen Kristusta.

Esterin kirjan alussa Persian kuningas Ahasveros järjestää suuret juhlat. Juhlien seitsemäntenä päivänä hän pyysi kuningatar Vastia tulemaan juhliin. Ahasveros halusi näyttää kuningatar Vastin kauneutta kaikkien kansojen ruhtinaille. Kuningatar kieltäytyi tästä. Seurauksena oli, että Vasti menetti asemansa.

Vastille tuli etsiä seuraaja. Kauniita naisia tuotiin kuninkaan palatsiin ja yksi heistä oli Ester, nuori juutalainen. Kauneuskilpailun päätteeksi Esteristä tehtiin uusi kuningatar.

Mordokai-serkku

Esterin serkku Mordokai nousi samoihin aikoihin Ahasveroksen hovissa korkeaan asemaan. Mordokai sai estettyä kuninkaan salamurhan.

Valtakunnassa taas tapahtui. Valtakunnan toiseksi tärkeämmäksi mieheksi nousi Haaman, kunnianhimoinen ja itsekäs mies.

Kerran Mordokai ei osoittanut Haamanille kunniaa polvistumalla hänen eteensä. Haamanissa syttyi viha: Minä tuhoan Mordokain ja kaikki juutalaiset.

Kansanmurha

Sitten piti vain keksiä syy. Haaman sai kuninkaan kirjoittamaan käskykirjeen, jossa suuren valtakunnan kaikki juutalaiset määrättiin surmattavaksi. Mordokai kertoi tästä Esterille. Ester päätti toimia, vaikka se veisi hänet kuolemaan.

Suunnitelmana oli järjestää juhlat, johon kutsuu kuninkaan. Vaikka hän oli kuningatar, hän ei voinut mennä kuninkaan luokse milloin vain. Sinne sai mennä vain kuninkaan käskystä. Mutta kun kansaa uhkasi tuho, hän päätti mennä. Hän sanoi: Jos kuolen, niin kuolen.

Kun uni pakenee juhlan jälkeen

Kuningas ei pahastunut Esterin tulosta. Hän suostui juhlakutsuun. Myös tappokäskyn laatinut Haaman kutsuttiin. Juhlassa kuningas pyysi Esteriä esittämään toivomuksen, jonka kuningas täyttäisi. Ester ei vielä pyytänyt mitään, mutta halusi jatkaa pitoja seuraavanakin päivän.

Tuona iltana uni pakeni kuningasta. Hän alkoi lueskella arkistonsa asiakirjoja. Tulipa eteen salamurhayrityskin, jonka Mordokai oli estänyt. Hän tajusi, ettei Mordokaita ollut palkittu uroteosta. Kuningas kysyi Haamanilta: Mitä tulisi tehdä miehelle, jolle kuningas haluaa osoittaa arvostusta. Haaman luuli, että nyt puhutaan hänestä ja kuvaili laveasti, mitä kaikkea kuninkaan arvostaman miehen tulisi saada. Haamanin pettymys oli suuri kun selvisi, että puhuttiin Mordokaista.

Kansa pelastuu – Purim-juhla

Juhlien toisena iltana kuningas kysyi Esteriltä, mitä Ester haluaisi. Ester kertoo salajuonesta hänen ja kansansa tuhoamiseksi. Hän kertoi, että juonen takana on tuossa vieressämme istuva Haaman. Kuningas lähetti oitis Haamanin hirsipuuhun.

Mordokai nostettiin Haamanin asemaan. Juutalaisille taattiin suojelu koko maassa. Tämän Esterin kirjan tapahtuman vuoksi juutalaiset juhlivat vuosittain purim-juhlaa.

Tällaista aikaa varten

Esterin kirjan eräs ydinsanoma on Mordokain sana Esterille:

Ehkä Jumala on asettanut sinutkin tehtävään juuri tällaista aikaa varten (4:14).

Jumala on antanut sinullekin jonkin tehtävän ja työn. Miksi? Että saat elätettyä itsesi ja ehkä perheesi? Ehkä siksi, että Jumala haluaa toimia kauttasi maailmansuunnitelmansa hyväksi ja kansakunnan parhaaksi.

Ester oli valmis uhrautumaan kansansa puolesta. Ester päätti vaarantaa henkensä menemällä kuninkaan eteen tärkeän sanomansa kanssa, joka liittyi edellä mainitun juhlan järjestämiseen.

Paasto ja rukous tiukoissa tilanteissa

Muutkin tekivät tehtävänsä, kun Ester kertoi suunnitelmastaan:

”Mene kutsumaan koolle kaikki Suusanista löytyvät juutalaiset. Paastotkaa minun tähteni, olkaa syömättä ja juomatta kolme vuorokautta, yöt ja päivät. Myös minä paastoan palvelijattarieni kanssa. Sitten menen kuninkaan luo, vaikka se on vastoin lakia. Jos tuhoudun, niin tuhoudun.” (Est. 4:16).

Vaikeassa tilanteessa kuulutettiin paasto ja rukous.

Sinut on asetettu elämään juuri tänä aikana. Jumala asettaa uskovia erilaisiin asemiin yhteiskunnassa. Kristityn ei tule kätkeä maailmankatsomustaan.

Jumalan pelastussuunitelma ei katkennut

Esterin kirjassa on katkaisupisteessä koko Jumalan pelastussuunnitelma. Jumala oli valinnut juutalaisen kansan pelastuksen ja pelastajan saapumisen kanavaksi. Jos kansa hävitettäisiin, Jumalan suunnitelma tuhoutuisi. Siksi Jumala nosti yhden henkilön, Esterin.

Jos Suomen kristikunnassa menemme kohti vaikeita aikoja, rukoile, että nämä taistelijat löytyisivät.


Tämä neljäs osa Raamattuavain-opetussarjassa, jonka nimenä on ”Rohkeutta Baabelin vankeudessa”. Tämän jakson nimenä on ”Ester – rohkeus käyttää vaikutusvaltaansa”. Ohjelma kuuluu Radio Dein taajuuksilla. Ohjelma on kuultavissa avaimia.net -sivulla.

Jätä kommentti