Nehemia

NEHEMIA – Rohkeus lähteä uuteen kutsumukseen.

Tämän viikon Raamattuavaimiin olevan valinnut välähdyksiä vajaan 200 vuoden ajalta noin vuodesta 600 vuoteen 400 ennen Kristusta. Aikaa kutsutaan Juudan kansan Babylonin tai Baabelin pakkosiirtolaisuuden ajaksi.

Pakkosiirtolaisuudessa

Kansa vietiin pakkosiirtolaisuuteen kolmessa aallossa. He myös palasivat kolmessa aallossa. Nehemian kirja kertoo kolmannen ryhmän paluusta Jerusalemiin. Kirjassa kuvataan kaupungin surkeaa tilaa, keskeneräistä muurien rakennustyötä ja Jumalan kansan vihollisten pilkkaa.

Nehemian kirjan tapahtumat sijoittuvat vuosiin 445-432 ennen Kristusta.

Ensimmäiset pakkosiirtolaisuudesta palanneet rakensivat uuden hyvin vaatimattoman temppelin valmiiksi vuonna 515. Jerusalemin muureja ei saatu valmiiksi. Näin kaupunki oli helppo saalis ryöstöretkille.

Tilannekuvaus

Nehemian kirja alkaa tilannekuvauksella. Nehemia on itse Persian kuninkaan juomanlaskijana Susa-nimissä pääkaupungissa. Nehemian veli Hanani tuli Jerusalemista vieraaksi. Nehemia kysyi, miten Jerusalemissa pakkosiirtolaisuudesta palanneet voivat. Vastaus oli synkkä:

”Ne, jotka ovat päässeet palaamaan tuohon maakuntaan, elävät siellä suuressa kurjuudessa ja häpeässä. Jerusalemin muurit ovat raunioina, ja sen portit on poltettu.”

Tämä sanoma iski Nehemian sydämeen. Hän kirjoittaa:

”Tämän kuultuani istuin monta päivää maassa itkien ja murehtien ja paastoten.”

Kansan kohtalo laittoi Nehemian rukoilemaan:

”Yötä päivää minä rukoilen sinua palvelijoidesi, israelilaisten, puolesta, ja tunnustan tässä synnit, joita olemme tehneet sinua vastaan. ”Myös minä itse ja perhekuntani olemme tehneet syntiä. Me olemme pahoin rikkoneet sinua vastaan, sillä emme ole noudattaneet lakeja, käskyjä ja säädöksiä, jotka sinä palvelijallesi Moosekselle annoit.”

Kansan tilanne ja rukous sytytti Nehemiassa työnäyn!

Rohkeasti uuteen

Nehemia jätti arvostetun työn Persian hovissa auttaakseen Jumalan kansaa ja Jerusalemin muurien rakentamista. Hän pyysi kuninkaalta lupakirjat kaupungin kunnostamiseen. Hän organisoi työn, jossa kullekin annettiin vastuuta muurin rakentamisesta.

Muuri saatiin valmiiksi 52 päivässä, kun ne olivat aiemmin olleet työn alla vuosikymmeniä.

Kun muuri valmistui, Nehemia asetti virkamiehiä tehtäviin. Samaan aikaan pappi Esra opetti Raamattua. Tämä toi mukanaan hengellisen herätyksen, jossa kansa lupasi palvella Jumalaa.

Jumalan maailmansuunnitelma toteutuu

Kansan paluu pakkosiirtolaisuudesta oli välttämätöntä, että jo aiemmin Vanhassa testamentissa annetut messiasprofetiat voisivat täyttyä. Profetoiden perusteella tuli olla MAA, jossa Jeesus syntyy, Tuli olla TEMPPELI, johon Jeesus voi mennä. Tuli olla KANSA, jonka keskellä hän toimii ja joka hänet hylkää.

Mikä Nehemian kirjan sanoma on meille?

Ensiksi tämä: Jumala etsii ihmisiä, joiden sydän murtuu kun katsovat ettei Jumalan valtakunta etene siten kuin pitäisi. Kristillisyyden vastainen henki valtaa alaa, uskovat masentuvat, seurakuntien ja järjestöjen jäsenmäärät pienenevät, rohkeus puuttuu. Tähän tilanteeseen Jumala haluaa herättää rukoilijoita, jotka huutavat kansan puolesta Jumalaa avuksi. Miksi ihmisiä ei tule uskoon? Miksi ei ole herätystä? Murtuuko sydämesi tämän tähden? Kutsuuko se sinut rukoukseen?

Toiseksi, Jumalan kansa tarvitsee henkilöitä, jotka yhdistävät koko Jumalan kansan työhön. Jokaisella uskovalla on rakennustehtävä. Tarvitaan seurakuntia, kirkkoja, järjestöjä ja ryhmiä, jotka käytännössä rakentavat kukin oman muurinaukon kohdalta yhteistä muuria.

Kolmanneksi Jumala etsii niitä, jotka luopuvat entisestä tehtävästään Jumalan valtakunnan hyväksi. Tähän tarvitaan selvä Jumalan kutsu. Nehemia näki Jumalan valtakunnan tarpeen, ja varmasti arvio kummassa voi olla enemmän hyödyksi: täällä kuninkaan hovissa vai mennä käytännön johtamiseen Jerusalemiin. Jerusalemin voitti tuon pohdinnan.

Neljänneksi kirjassa on tärkeää omien ja kansan syntien tunnustaminen ja hylkääminen. Se johti uudistumiseen ja herätykseen. Synti estää Jumalan työtä. Tunnustaminen tuo uuden mahdollisuuden.

Viidenneksi, kaikille on tehtävää Jumalan valtakunnassa. Nehemian kirjassa toimivat pappi Esra ja maallikko Nehemia. Nehemia sai koko Jumalan kansan liikkeelle työhön.

Jumalan kansa yhdistää voimansa

Nehemia ei jäänyt tuijottamaan sortuneita muureja ja Jumalan kansan surkeaa tilaa. Vaikeuksien keskellä kansa löytää yhteisen tehtävän johon kaikki sitoutuivat

Monet seurakunnat ja kristilliset järjestöt ovat taloudellisesti ahtaalla. Vaikuttaako se elämäni valintoihin? Koskettaako se meitä!

Nehemian sydäntä raastoi se, että muurin korjaamista puuttui näky ja työmiehiä ei ollut. Haggain sydäntä kosketti se, että vaikka kansa sai kokea Jumalan siunausta, he käyttivät varansa vain oman elämänsä rakentamiseen ja Jumalan temppeli unohdettiin. Emme saa unohtaa heitä, jotka tekevät työtä Jumalan valtakunnan hyväksi.


Tämä viides ja viimeinen osa Raamattuavain-opetussarjassa, jonka nimenä on ”Rohkeutta Baabelin vankeudessa”. Tämän jakson nimenä on ”Nehemia – rohkeus lähteä uuteen kutsumukseen”. Ohjelma kuuluu Radio Dein taajuuksilla. Ohjelma on kuultavissa avaimia.net -sivulla.

Yksi kommentti artikkeliin ”Nehemia”

  1. Oli raikas kirjoitus, tässä oltiin sanaan luottavia ja turvaavia. Tämä sana luo edelleen uutta kuulujoiden ja lukijoiden sydämissä.
    Siunaten ja kiitos tästä

    Vastaa

Jätä kommentti