Evankelistapäivät 2023 – Päivitys 1 – Evankeliumin olemukseen kuuluu kasvu

Evankeliumin ja seurakunnan olemukseen kuuluu kasvu. Se oli ensimmäisen aamupäivän keskeinen muistutus minulle.

Saavuin aamulla 18.8.2023 Seinäjoelle Evankelistojen yhteyspäiville. Päivän pääopetuksista vastasi Romaniassa työskentelevä kanadalainen Kevin Weigelt.

Hän muistutti, että maailmanlaajuisessa kristikunnassa elämme ennen näkemättömän kasvun aikaa. Kevin Weigelt kertoi kasvavasta seurakuntien perustamisen liikehdinnästä (Church Planting Movement, CPM). Weigeltin mukaan tässä liikehdinnässä on mukana noin 9 miljoonaa uutta äskettäin syntynyttä seurakuntaa. Seurakunta-käsite poikkeaa suomalaisesta seurakunta-ajattelusta. Keskimääräinen koko tällaisella seurakunnalla on 14 henkeä.

Suomessa luterilaisessa kirkossa on vaikea perustaa uusia seurakuntia, mutta seurakuntien sisällä syntyy uusia yhteisöjä. Myös monet seurakunnan tiloissa ja kodeissa kokoontuvat pienryhmät täyttävät osittain CPM:n määritelmät seurakunnista. Luterilaisessa tilanteessa niissä ei voida viettää ehtoollista.

Olen muuten sitä mieltä, että tiukka rajaus ehtoollisen vietosta vain sakraalitilassa tai muussa tuomiokapitulin vahvistamassa tilassa on kristinuskon kasvun este. Tämä pitäisi purkaa. Seuraava luonteva askel voisi olla se, että papin johdolla ehtoollista voi viettää missä tilassa vain.

Weigelt siis muistutti meitä, että elämme kristikunnassa kasvun aikaa. Hän osoitti tilastojen valossa, että CPM on edistynyt myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Vaikka kristinuskon kasvun painopiste on Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa, täälläkin – myös Suomessa – syntyy jatkuvasti uusia seurakuntia ja yhteisöjä.

Lähetyskäsky hukassa

Kevin Weigelt totesi, että Yhdysvalloissa vain puolet evankelikaalisista kristityistä tiesi, mikä on Jeesuksen antaman lähetyskäskyn sisältö.

Ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus antoi käskyjä, jotka löytyvät kaikkien evankeliumien lopusta. Matteuksen evankeliumin loppuun on talletettu tämä Jeesuksen käsky (Matt. 28:18-20)

”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”

Weigelt nosti tästä kahdeksan periaatetta.

  1. Jeesuksella on kaikki valta.
  2. Menkää, ei tulkaa.
  3. Tehkää opetuslapsia, ei käännynnäisiä.
  4. Kaikki kansat.
  5. Kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.
  6. Opettakaa heitä noudattamaan jumalan käskyjä.
  7. Jeesus on aina kanssamme.
  8. Moninkertaistuminen alusta alkaen.

Hengellisen moninkertaistumisen periaate

Weigelt mainitsi neljän sukupolven periaatteen, jonka tausta löytyy Paavalin sanoista Timoteukselle (2. Tim. 2:2).

”Kaikki, mitä olet monien todistajien läsnä ollessa minulta kuullut, sinun tulee uskoa luotettaville ihmisille, jotka pystyvät myös opettamaan muita.”

Tässä evankeliumin ketju menee seuraavasti:

  1. Paavali
  2. Timoteus
  3. Luotettavat ihmiset
  4. Muut

Timoteus oli Paavalin oppilas, jonka tehtävä oli jakaa oppimansa ”luotettaville ihmisille”. Heitä tuli opettaa sillä tavoin, että he pystyivät puolestaan ”opettamaan muita”.

Seurakuntien kasvussa tärkeää on tällä tavoin syntyvä moninkertaistuminen. Tässä jokaisella kristityllä on tehtävä opettaa eteenpäin saamaansa.

Me voimme olla ”Paavali”, joka johdattaa jonkun uskoon (”Timoteus”), ja opettaa hänelle uskon perusteet tavalla, jonka ”Timoteus” voi opettaa edelleen jollekin toiselle (”luotettava ihminen”). He taas kertovat meiltä oppimansa edelleen eteenpäin.

Näin syntyy luonteva kasvu. Tämän pitäisi olla hyvin selvää luterilaisessa kristillisyydessä, jossa korostamme kaikkien kristittyjen yhteistä pappeutta. Tähän kaikille uskoville kuuluvaan pappeuteen ei kuulu vain ”hyvä elämä” arjessa vaan myös evankeliumin eteenpäin vieminen, kouluttaminen ja kasvuun pyrkiminen.

Evankeliumin olemukseen kuuluu kasvu. Kasvussa tarvitaan jokaista kristittyä. Ketä voimme auttaa uskoon? Kenetkä ovat meidän ”luotettavat ihmiset”, joiden tukena olemme, jotta he voivat kertoa meiltä oppimansa taas eteenpäin?

TÄTÄ SAA JAKAA

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN

Jätä kommentti