Hartaus Pyhän Kolminaisuuden päivänä

Tämä on rauhallisen Pyhän Kolminaisuuden päivän aamuhartaus itselleni ja sinulle. Kyseessä ei ole teologinen essee vaan ensimmäisiä ajatuksia ennen aamiaista Kolmiyhteisen Jumalan ylistämiseksi.

Kristinuskon keskuksessa on kaksi asiaa:

  • Jumalan kolmiyhteys
  • Jeesuksen Kristuksen ihmiseksi tuleminen

Jumalan kolmiyhteinen olemus ei ole vain teoriaa, vaan koko maailmankaikaikkeuden perusta. Jeesuksen ihmiseksi tuleminen – inkarnaatio – tapahtui historiassamme noin 2000 vuotta sitten Betlehemissä.

Kolminaisuuden ollessa totta, se ei liity vain kristinuskoon, vaan on koko nähtävän ja näkymättömän maailman todellisuutta. Kolmiyhteinen Jumala on ollut ennen universumin luomista.

Jumalan kolmiyhteys sulkee sen kanssa ristiriidassa olevat väitteet jumaluudesta totuuden ulkopuolelle.

Jumalan kolmiyhteys nousee Jumalan itseilmoituksesta Raamatussa, jossa selvästi kuvataan yhtä ja samaa Jumalaa sekä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. He toimivat yhdessä. 

Maailmankäsitykset ja uskonnot, joissa maailma jumalallistetaan antaa Jumalasta väärän todistuksen. Samoin islamin kaltaiset opetukset, joissa kielletään Jeesuksen tai Pyhän Hengen jumaluus. Ne repivät Jumalan palasiksi rikkoessaan Jumalan kolmiyhteisen olemuksen.  

Uskomme Kolmiyhteiseen Jumalaan Vanhan ja Uuden testamentin kirjoitusten perusteella.

Minkään muun lähteen varassa emme tiedä Jumalan sisäisestä elämästä Isänä ja Poikana ja Pyhänä Henkenä, emmekä hänen itsestään ulospäin suuntautuvina tekoina luomisessa, maailman ylläpitämisessä ja ihmisten pelastamisessa. Olemme Raamatun ilmoituksen varassa.

Pyhyys ja rakkaus

Kun pohdin, millainen Kolmiyhteinen Jumala on, mieleeni tulee ensin kaksi Raamatusta nousevaa sanaa: pyhyys ja rakkaus. 

Pyhyydestä kertoo erilaisten lakien ja käskyjen määräykset. Pyhyydestä kertoo myös kuolema ja kadotus synnin palkkana. 

Rakkaus on ollut Jumalan olemus on jo ennen maailman luomista. Rakkaus kuvaa kolmen persoonan keskinäistä suhdetta. Rakkaudessaan Jumalan loi ihmisen.

Rakkauden tähden Jeesus syntyi maailmaan lunastamaan synnin valtaan joutuneet. Ja rakkaudessa Jumala kutsuu valtakuntaansa. Rakkaudessa Jumala tulee jopa ystäväksemme; todellinen rakkaus on ystävyyttä ja yhteyttä.

Usko on ystävyyttä Jumalan kanssa

Tästä tekstistä tulee nyt jo liian pitkä. Ei ehkä kukaan jaksa lukea tänne asti. Mutta sanon vielä yhden asian Pyhän Kolminaisuuden päivän aamupohdintana:

Vain Raamatussa saamme tietää, millainen on Pyhä Kolminaisuus, kaiken olevaisuuden perusta.

Uskon kautta Jeesukseen Kristukseen, Pyhän Kolminaisuuden elämä tulee uskovaan, ja alkaa toimia elämässämme Kristusta ja koko Jumalaa kirkastaen. 

Elämä uskovana ei ole vain ensyklopedian kaltaista tietoa Jumalasta vaan erityisesti myös salattua elämää, rakkautta ja ystävyyttä Jumalan kanssa.

Ystävyys kasvaa varsinkin rukouksessa, Kolmiyhteisen Jumalan ylistämisessä ja Kolmiyhteisen Jumalan olemuksen ja tekojen ihmettelyssä.

Juuri Pyhä Kolminaisuus – Isä ja Poika ja Pyhä Henki – tekee pelastuksen sekä ihmisen ja Jumalan ystävyyden mahdolliseksi.

Hyvää Pyhän Kolminaisuuden päivää!

Jätä kommentti