Helatorstai maailmanhistorian käännekohtana

Helatorstai kaksi vuosituhatta sitten oli maailmanhistorian tärkeimpiä päivä. Se oli sarana, jolla aukesi uusi ajanjakso.

On yksi Jumala, jonka kautta kaikki on luotu. On ymmärrettävää, että tämä Jumala haluaa olla yhteydessä luomaansa maailmaan. Hän valitsi yhden henkilön (Aabraham), ja sitä kautta yhden kansan (Israel), jonka kautta kertoi itsestään, ajatuksistaan ja tahdostaan koko maailmalle. 

Tämä Jumala esittäytyy ilmoituksessaan (joka on koottuna Raamatussa) kolmiyhteisenä: Hän on Isä ja Poika ja Pyhä Henki.  Hän kertoi haluavansa tulla luomaansa maailmaan, ja se toteutui Jeesuksessa noin 2000 vuotta sitten. Se oli niin merkittävä tapahtuma, että ajanlaskumme vuosiluvutkin kertovat siitä.

Jeesus syntyi neitsyt Mariasta, eli virheettömän ja synnittömän elämän, kuoli ristillä yhdistääkseen synnin tähden eroon joutuneet ihmiset ja Jumalan toisiinsa. Jeesus nousi kuolleista, jonka jälkeen hän ilmestyi 40 päivän aikana seuraajilleen. Sitten hänet nostettiin ylös taivaaseen. 

Mikä on Jeesuksen taivaaseen nousemisen merkitys?

Eräässä kirjoituksessani mainitsen 19 näkökulmaa helatorstain sanomasta:

 1. Pelastushistoriallisen käänteen päivä.
 2. Taivaassa on nyt jotain uutta.
 3. Jeesus meni valmistamaan uskoville taivaallisia asuntoja.
 4. Jeesus on nyt ylipappi, joka rukoilee kansansa puolesta.
 5. Seurakunnan elämän alku ilman Jeesuksen ruumiillista läsnäoloa.
 6. Jeesus lupaa Pyhän Hengen.
 7. Jeesus antaa taivaasta lahjoja kirkolleen.
 8. Jeesus on kirkon pää.
 9. Jeesuksen kruunaamisen päivä.
 10. Lähetyskäskyn päivä.
 11. Taivaassa Jeesus seuraa lähetystyön etenemistä.
 12. Jeesus menee pois.
 13. Jeesuksen paluun lupaus.
 14. Jeesus lähti pois, mutta on läsnä.
 15. Jeesus Kristus on nyt Herra.
 16. Taivaaseen astuminen on osoitus Jeesuksen ainutlaatuisuudesta.
 17. Jumalan pelastussuunnitelma toteutuu.
 18. Helatorstai on huomioitu uskontunnustuksissa.
 19. Teoriasta ylistykseksi.

Jeesuksen taivaaseenastuminen osoittaa Jeesuksen erityislaatuisuuden, kertoo Isä-Jumalan hyväksyneen hänen tehtävänsä ottaessaan Jeesuksen takaisin taivaalliseen kirkkauteen. Jeesus ei ole siellä toimettomana, vaan osallistuu universumin hallitsemiseen. 

Jeesuksen taivaaseenastuminen ei ole vain kristikunnan juhla. Se oli suuri juhla taivaassa kun Jeesus saapui hallitsijana takaisin onnistuneen tehtävänsä jälkeen.

Pelastushistoriallisen käänteen päivä

Pelastushistoria kuvaa Jumalan tekoja ongelmiin ja kadotukseen matkalla olevan ihmiskunnan auttamiseksi. Se on pelastusoperaatio, joka valmistettiin ja toteutettiin hyvin. Tämä operaatio on vielä käynnissä. Siihen kuuluu muun muassa seuraavia vaiheita:

 1. Jeesuksen tulo valmisteltiin, siitä annettiin ennustuksia, joita voimme lukea Vanhan testamentin kirjoituksista.
 2. Jeesus syntyi, opetti ja toimi.
 3. Jeesus kuoli ristillä.
 4. Jeesus nousi kuolleista.
 5. Jeesus astui taivaaseen.
 6. Jeesus ohjaa kirkon toimintaa ja rukoilee lähetystyön ja seurakunnan puolesta.
 7. Jeesus palaa takaisin.
 8. Jeesus on tuomarina viimeisellä tuomiolla.
 9. Jeesus on ikuisuuden uuden evankeliumin julistamisen kautta luodun kansan kanssa.

Helatorstai on yksi osa tätä pelastushistoriaa. Tämä historia kulkee hetki hetkeltä kohti täyttymystään. Jumala kutsuu meitä osallistumaan tähän historiaan.

Ilon päivä

Kristityille Jeesuksen taivaaseenastuminen on riemun päivä. Jeesus hallitsee näkyvää ja näkymätöntä maailmaa sekä rukoilee kristittyjen puolesta. Meillä on korkeimman asteen puolustaja, joka rakastaa meitä ja haluaa meille vain hyvää. 

Helatorstai Psalmeissa

Aamulla luin kirkkokäsikirjasta tämän helatorstain Psalmin luvusta 47. Tämä Psalmi on otsikoitu ”Herra nousee valtaistuimelleen”. Tämä alle kolmetuhatta vuotta sitten kirjoitettu Pyhän Hengen innoittama laulu viittaa etukäteen Jeesuksen astumiseen Isän luokse valtaistuimelle.

 1. Laulunjohtajalle. Korahilaisten psalmi. 
 2. Taputtakaa käsiänne, kaikki kansat, kohottakaa riemuhuuto Jumalalle!
 3. Herra on Korkein, pelätkää häntä! Hän on suuri, koko maailman kuningas.
 4. Hän alisti kansat valtaamme, kansanheimot jalkojemme alle.
 5. Hän valitsi meille hyvän maan. Se on ylpeytemme, hänen rakkaan Jaakobinsa ylpeys. (sela) 
 6. Jumala nousee valtaistuimelleen, riemuhuudot kaikuvat, pasuunat soivat. 
 7. Ylistäkää Jumalaa, kuningastamme, ylistäkää ja laulakaa!
 8. Hän on koko maailman kuningas. Laulakaa hänelle psalmi.
 9. Jumala on kansojen kuningas, hän istuu pyhällä istuimellaan.
 10. Kansojen ruhtinaat kokoontuvat yhdessä Abrahamin jälkeläisten kanssa, sillä Jumalan vallassa ovat maan mahtavat, hän on kaikkein korkein.

Helatorstai Danielin kirjassa

Kirkkokäsikirjan Vanhan testementin teksti löytyy Danielinn kirjasta (7:13-14).

Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä
ja näin, miten taivaan pilvien keskellä
tuli eräs, näöltään kuin ihminen.
Hän saapui Ikiaikaisen luo.
Hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen,
ja hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus,
kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten
tuli palvella häntä.
Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa,
eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä.

Tässä Daniel näkee satoja vuosia etukäteen Jeesuksen taivaaseenastumisen ja hänen kruunaamisen kansojen ikuiseksi kuninkaaksi. Jo nyt Jeesuksen kuningaskunta kasvaa henkilökohtaisen uskon ja kasteen kautta kansojen meressä. Tämän profetian lopullinen toteutuminen on vielä edessä.

Helatorstai Uudessa testamentissa

Helatorsain silminnäkijäkuvaus löytyy Apostolien tekojen alkuluvusta (1:6-11).

6. Silloin ne, jotka olivat koolla, kysyivät häneltä: ”Herra, onko nyt tullut se aika, jolloin sinä rakennat Israelin valtakunnan uudelleen?” 7. Hän vastasi: ”Ei teidän kuulu tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa nojalla on asettanut. 8. Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka.” 9. Kun hän oli sanonut tämän, he näkivät, kuinka hänet otettiin ylös, ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään. 10. Ja kun he Jeesuksen etääntyessä vielä tähysivät taivaalle, heidän vieressään seisoi yhtäkkiä kaksi valkopukuista miestä. 11. Nämä sanoivat: ”Galilean miehet, mitä te siinä seisotte katselemassa taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teidän luotanne taivaaseen, tulee kerran takaisin, samalla tavoin kuin näitte hänen taivaaseen menevän.”

Tässä Jeesus antaa seurakunnalle mission ja lupauksen voimasta sen toteuttamiseen. Kymmenen päivää tästä helluntaina Pyhä Henki annettiin Jeesuksen seuraajille.

Helatorstain sanomaan liittyy enkelien lupaus: Jeesus tulee takaisin.

Helatorstai maailmanhistorian suurimman tehtävän päivänä

Tuossa Apostolien tekojen kohdassa Jeesus antoi taivaaseen astumisen yhteydessä käskyn kristityille olla todistajana kaikessa maailmassa. Tehtävä laajeni maantieteellisesti: a) Jerusalem, b) Juudea ja Samaria sekä c) maailman ääret.

Jokainen helatorstai muistuttaa kirkon ja kristikunnan tehtävästä: Sanoma Jeesuksesta on vietävä kaikille ihmisille lähellä ja kaukana ja jokaista kutsutaan kääntymään Jumalan seuraajaksi ja lähtemään suureen juhlaan.

Tämä on kuin uusi luomiskertomuksen käsky. Kristittyjen tehtävä on kertoa Jeesuksesta ja kutsua ihmisiä hänen seuraansa.

Luomisen yhteydessä Jumala sanoi: Lisääntykää ja täyttäkää maa! Nyt uuden Jumalan kansan luomisessa hän sanoo: Lisääntykää ja täyttäkää taivas!

Meillä on oma lähipiirimme, jossa elämme kristittynä ja annamme todistuksen uskostamme (Jerusalem). Tehtävämme osallistua myös kylämme, kaupunkimme, maakuntamme ja Suomen evankelioimiseen yhdessä toisten kanssa (Juudea ja Samaria). Kristittyjen etuoikeus on olla mukana lähetystyössä ja koko maailman evankelioimisessa (maan ääret).

Tehtävä ei ole mitätön: johdatamme ihmisiä syntien anteeksiantamiseen, elämän tarkoitukseen, Jumalan yhteyteen ja taivaaseen. Kristityn ei tarvitse potea elämän tarkoituksettomuutta.

Jeesus on Jumalan valtakunnassa, ja sinne hänen seuraajansakin ovat menossa

Virsikirjassa on viisi helatorstain virttä (106-110). Toki sanoma Jeesuksesta taivaallisena hallitsijana löytyy muualtakin, muun muassa virrestä Kirkasta, oi Kristus, meille (301). Sen päättyy runoilijan kaipuuseen, olla taivaallisen Herran luona

Jeesus, sinun alkamasi
usko on ja kilvoitus.
Myös on sinun hallussasi
matkan päässä vapahdus.
Silloin minut uupuneen
noudat kotiin taivaaseen.

Jätä kommentti