Rukous Euroopan puolesta

Tänään 9.5. on Europpa-päivä. Yksi päivän tärkeä henkilö on Ranskan entinen ulkoministeri Robert Schuman (1886-1963). Schuman oli kristitty mies, joka halusi parantaa sodan jälkeisiä jakaantuneen Euroopan haavoja.

”Euroopan ongelmana on muistinmenetys.”

-Jeff Fountain

Jeff Fountain perusti Schuman Centre for European Studies -keskuksen. Se pohtii Euroopan raamatullisia juuria ja maanosamme nykytilaa.

Eräässä Fountainin haastattelussa todetaan, että Eurooppa on kuin leikkokukkakimppu maljakossa: se loistaa hetken, mutta kuihtuu vääjäämättä. Samoin käy Euroopalle, jos se unohtaa juurensa.

Ensimmäinen eurooppalainen kristitty oli bisnesnainen, purppuranmyyjä Lyydia Kreikan Filippissä.

Kristinusko on tuonut muutoksen, jonka ajallisia ja ikuisia siunauksia olemme saaneet maanosassamme nauttia.

Nuorena sain lähetysherätyksen Euroopan puolesta ollessani kesäaktiossa Italiassa (1989). Jumala johdatti minut lähetystyöhön jälkiateistiseen Viroon (1995-), vaikka halu oli lähteä Italiaan! Olen ollut myös Saksassa maahanmuuttajien parissa. Ja tämä rakas kotimaakin on osa Eurooppaa.

Laaja Eurooppa

Eurooppa käsittää manner-Euroopan lisäksi Venäjän alueen Uralvuorille ja Uraljokeen saakka. Alueella on 51 valtiota ja yli 700 miljoonaa asukasta.

Euroopan kristillinen kartta jakaantuu yksinkertaistaen seuraavasti:

  • Etelä-Eurooppalaisista suurin osa on katolisia.
  • Länsi-Euroopassa on ollut vahvana reformoitu ja anglikaaninen kristillisyys.
  • Pohjois-Euroopassa luterilaisuus.
  • Itä-Euroopassa ortodoksisuus.

Euroopassa suhde kristinuskoon vaihtelee suuresti maittain. Vuonna 2018 uutisoitiin, että erityisesti jälkikommunistisissa kuten Tšekissä ja Virossa nuoret ja nuoret aikuiset ovat kadottamassa täysin kosketuksen kristinuskoon. Sen sijaan jälkikommunistisessa katolisessa Puolassa 83 % nuorista aikuisista pitää itseään kristittynä.

Valtakirkosta aktiiviseksi vähemmistökirkoksi?

Monissa Euroopan maissa kristinusko on katoamassa elleivät kirkot herää oman maanosan määrätietoiseen tavoittamiseen evankeliumilla. Vanhojen valtakirkkojen ja kansankirkkojen tulee löytää uusia käytäntöjä evankelioimiseen.

Euroopan kirkkojen tulevaisuus vaikuttaa aika synkältä. Valtiokirkollisuuden mahtiajat ovat ohi. Tosin vähemmistöön joutuminen voi terävöittää kirkon toimintaa löytämään identiteettinsä lähetyskirkkona.

Haastena on esittää evankeliumi kristinuskoa yksityisasiana ja muinaismuistona pitävälle keskivertoeurooppalaiselle tuoreella ja tärkeänä viestinä.

Rukousta, yhteyttä ja toimintaa!

Rukoillaan Euroopan puolesta. Tämä on meidän maanosamme, jossa on 700 miljoonaa Jumalalle rakasta ikuisuusolentoa.

Rukoillaan kirkkojen ja seurakuntien puolesta. Pyydetään Jumalalta herätystä kirkkoihimme ja kristillisiin järjestöihimme.

Toimitaan Euroopan evankelioimisen ja Raamatun opetuksen puolesta. Me Kansanlähetyksessä olemme ollet tässä mukana yli 50 vuoden aikana ensin entisessä Neuvostoliitossa, nykyisin Venäjällä, Virossa, Italiassa, Saksassa, Kreikassa, Englanissa, Kyproksella ja monissa Itä-Euroopan maassa. Ja työ jatkuu.

Kristikunnan tehtävä täällä on saada 700 000 000 eurooppalaista kasvokkain Jeesuksen sanoman kanssa. Muistetaan, että maanosamme on lähetyskenttä. Kuten oma kotimaammekin.

Tehtävä on niin iso, että tarvitsemme kristittyjen yhteistä työtä. Mikään kirkkokunta ei pysty totettamaan tehtävää yksin. Lähetys ja evankelioiminen ovat yhdistäneet kristittyjä toisiinsa.

Tehtävä on niin iso, että tarvitsemme Jumalan suurta ihmettä!

Rukous Euroopan puolesta

Jumala kiitämme siitä, että evankeliumi saapui Eurooppaan. Kiitämme, että se tuotiin myös aikanaan myös Suomeen. Kiitämme, että sanaasi on opetettu maanosassamme kahden vuosituhannen ajan. Rukoilemme nyt maanosamme puolesta. Siunaa kirkkoja, seurakuntia, kristillisiä järjestöjä ja kaikkia kristittyjä. Pyydämme herätystä maanosaamme ja Suomeen. Auta meitä löytämään evankeliumin ilo uudelleen ja anna kyky viestiä sitä. Anna siunauksesi Suomella ja Euroopalle. Tee minustakin siunauksesi välikappale. Aamen.

Hyvää Eurooppa-päivää 9.5.!


Linkkejä Euroopan evankelioimisesta:

Euroopan evankeloimisen ajatuksia Kalevi Lehtiseltä.

Vappu Euroopan evankelioimisen päivänä.

10 askelta lähetystehtävän toteuttamiseen Euroopassa

Viron kirkon arkkipiispa Urmas Viilman ajatuksia Virosta lähetyskohteena.

Jätä kommentti