Jokainen voi olla rauhantekijä

Martti Ahtisaaren hautaansiunaaminen oli koskettavaa tilaisuus.

Televisio välitti Helsingin tuomiokirkon tunnelman koteihin. Hautaansiunaaminen tapahtui arvokkaasti. Sanoimme suomalaiselle suurmiehelle näkemiin!

Jeesuksessa Kristuksessa meillä on jälleennäkemisen toivo. En tiedä, mitä taivaassa puhutaan. Voiko siellä juttutuokioissa palata vielä tämän ajan rauhanrakentamisen prosesseihin?

Siunaustilaisuudessa presidentti Sauli Niinistön ja piispa Eero Huovisen puheista välittyi lämmin viesti ikuisuuteen siirtyneen suurmiehen ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Ahtisaari oli ”matalien hierarkioiden mies”, joka näki kaikissa lähimmäisensä. Hyvin kristillistä.

Yksi voi saada paljon aikaa

Yksi asialleen omistautunut voi saada paljon aikaan. Mutta se vaatii työtä. Myös Ahtisaarella. Hän hankki kokemusta kansainvälisistä tehtävistä, sai tunnustusta ja asemaa, hänellä oli kyky ymmärtää eri osapuolia ja siksi pystyi sovittelemaan ja hän oli sitoutunut rauhan saamiseen. Rauha oli hänelle verbi.

Jokainen voi edistää rauhaa

Ahtisaari oli rauhan rakentaja, jolle rauha oli usein toistettava ja toteutettava teonsana.

Jokainen voi edistää rauhaa. Sitä tarvitaan hyvän elämän luomiseksi kaikille. Ahtisaari pyrki vastaamaan hyvällä. Myös pahaan. Hän halusi tuoda konfliktien keskelle sovun. Tässä hän on minullekin esimerkki ja inspiraattori.

Suuri mies on poissa. Rauhan rakentaminen jatkuu. Se on myös valinta meille kaikille.

”Hei, mikäs nyt mieltäsi painaa?”

Rauhan rakentaminen voi alkaa ja jatkua työpaikoilla, kaveriporukoissa ja lähisuhteissa ihan kysymyksellä: ”Hei, mikäs nyt mieltäsi painaa?”

Vastauksen kuunteleminen on tärkeää. Kuuntelen ymmärtääkseni, en vastatakseni.

Ahtisaaren kysymys auttoi keskustelussa kujilla, toreilla ja juhlaillallisilla. Ihminen kohtasi kaltaisensa

Fransiscus Assisilaisen rukous on hyvä rukous jokaiselle: ”Vapahtaja, tee minusta rauhasi välikappale”.

Kristillisen uskon merkitys nousee esille vaikeissa tilanteissa

On suuri Jumalan siunaus, että maassamme on vieläkin vahva kristillisyyden syvävirtaus. On hienoa, että meillä on kirkkokuntia ja seurakuntia. Tämä on Jumalan siunaus. Kristillisen uskon vaikutus kulttuurissamme tuli näkyviin Martti Ahtisaaren hautaansiunaamisen lauluissa, rukouksissa, Raamatun teksteissä ja puheissa. Selostajat kertoivat myös Martin uskosta ja siitä, että hän alkoi toivottaa uudenvuodenpuheessaan Jumalan siunausta. Tässä maassa on paljon Jeesuksen ystäviä eri puolilla, eri ikäisiä, eri tehtävissä. Annetaan valomme loistaa ja tekojemme palvella.

Jätä kommentti