Matti Nykäsen paras muisto

Isänpäivän iltana kirjoitan tämän. Isyys ei ole helppo homma. Joskus siihen liittyy syyllisyyttä, tuliko kaikki tehtyä oikein. Monesti emme itse tiedä, mitkä ovat olleet omassa isyydessämme merkittävimpiä hetkiä lapsillemme.

Parhaat muistot voivat olla yllättäviäkin. Pienet asiat, eleet, sanat ja teot muistetaan pitkään. Ja vielä kauemmin muistetaan tunne, joka tilanteisiin liittyi.

Matti Nykäsen muisto

Näin oli suuren suomalaisen mäkihyppylegendan Matti Nykäsenkin kohdalla. Matilta kyseltiin, mikä oli paras kokemus elämässä. Parhaat kokemukset voivat olla odottamattomissa paikoissa.

Matti Nykäsen vastaus hänen elämänsä parhaasta muistosta herkisti vuonna 2017 mäkihyppylegendan pitkäaikaisen ystävän Vesa Finskan. Tämä selviää Marko Lampisen ja Jussi Niemen kirjoittamasta kirjasta Elämä oli laiffii (Otava).

Finska oli kyydinnyt Nykästä joulukuussa 2017 Helsingistä Joutsenoon ja matkan varrella oli keskusteltu myös Nykäsen saavutuksista. Nykänen oli puhunut mäkihyppyurastaan tunteikkaasti ja kaivaten, ja Finskan mielessä heräsi kysymyksiä. Niinpä hän kysyi:

– Sopiiko Matti kysyä sellaista, että mikä on ollut kaikista parhain muistosi elämässäsi? Sinulla on ne kolme olympiakultaa Calgarysta, sinulla on vaikka mitä saavutuksia, onko se jokin niistä?

Nykänen oli istunut Finskan mukaan lähes minuutin hiljaa.

Vaikka legenda oli voittanut mäkihypyssä kaikkiaan neljä olympiakultaa ja kuusi maailmanmestaruutta lentomäen kulta mukaan lukien, vienyt mäkiviikon kahdesti ja maailmancupin kokonaiskilpailun neljä kertaa ja saanut lapsiakin, vastaus oli jotain muuta.

Nykänen oli raaputtanut käsillään varakuskin puolella ollutta ilmantuuletussuutinta ja puhaltanut hiljaisella äänellä:

– Kyllä mun täytyy sanoa, että elämäni paras muisto on ollut se, kun olin isäni kanssa 8-vuotiaana kalassa.

Autoon oli syntynyt syvä hiljaisuus. Finska ja Nykänen olivat molemmat pidätelleet itkuaan, eikä kumpikaan puhunut toisilleen kymmeneen minuuttiin mitään.

*

Elämän suuret hetket löytyvät usein muualta kuin inhimillisestä menestyksestä.

TÄTÄ SAA JAKAA:

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN

Jätä kommentti