Kristittyjen yhteys ja yhteistyö

”Me luterilaiset hankaamme taukoamatta ja kiillotamme aseitamme, seulomme ja tarkkailemme kaikkia otteitamme ja askeliamme emmekä harjoitusten takia koskaan ehdi aloittaa varsinaista sotaa, vaan pimeyden voimat saavat vapaasti toimia maassa. Mutta metodistit, jotka (niin haluan selittää sen) jatkuvien sotakokemustensa ja kahakkainsa takia eivät ehdi pitää kiväärejään ja miekkojaan niin kiiltävinä, aiheuttavat, silloin kun me harjoittelemme, suuria tappioita vihollisille, vaikkakin vain puunuijin.”

Nämä sanat kirjoitti ruotsalainen herätysliikejohtaja Carl Olof Rosenius (1816-1868).

Kesälomaillan lukemisena on tänään Aapeli Saarisalon kirja ”Rosenius – Evankelisen uskon mies”. Kirja ei ole vielä edes puolivälissä, mutta laitoin sen sivuun jakaakseni sinulle asian, joka minulle oli uusi. En tiennyt, että Roseniuksella oli erittäin vahva kristittyjen yhteyden ja yhteistyön painotus.

Rosenius teki laajaa yhteistyötä englantilaisen metodistipastori George Scottin kanssa, mikä aiheutti monessa luterilaisessa papissa mielipahaa. Rosenius perustelee yhteistyötään metodistien (ja voisi varmaan perustella yhteistyötä muidenkin kanssa) muun muassa tässä blogikirjoituksessa olevilla lainauksilla.

”Mutta nyt haluan vielä teidän ymmärtävän, että jos minä vastakin lyhyenä elinaikana joutuisin työskentelemään yhdessä metodistisaarnaajien kanssa, niin se tapahtuu jo mainituin perustein ja ehdoin, nimittäin että minä saan tehdä työtä Kristuksen kirkon hyväksi. Saan uhrata elämäni, voimani Kristukselle ja hänen morsiamelleen, en Wesleylle tai Lutherille, jotka ovat kuolleita. Saan uhrata elämäni, palvelukseni yhdelle pyhälle yhteiselle seurakunnalle.”

”Silloin on myös sinun, Petrus, ojennettava kätesi ikuiseen ystävyyteen ja veljeyteen monelle ei-luterilaiselle, näiden joukossa monta metodistia. Valmistaudu siihen. Eikö silloin tee pahaa, että koko ainoan armonaikasi ajan olit vieras ja jopa nurjamielinen tätä veljesjoukkoa kohtaan? Oi, tämä korkeampi näköpiiri, se on ihana, kun voi sanoa, että sen nimi on Kristuksen valtakunta. Uskoni on vapaasti ja suoraan tunnustettuna: Kaikissa kirkkoyhteisöissä, joissa Kristuksen evankeliumia, Kristusta, vanhurskauttamme, viisauttamme, pyhitystämme ja lunastustamme, saarnataan, vaikkakin ehkä epäpuhtaasti ja epätäydellisesti, kaikissa yhteisöissä, joissa kuitenkin puhdas lähde, Raamattu, on saatavilla ja joissa se ruokkii ja ravitsee joitakin eläviä jäseniä, kaikissa näissä yhteisöissä, olivatpa ne nimeltään luterilaisia, kalvinilaisia, herrnhutilaisia, metodistien, jopa katolilaisten yhteisöjä, kaikissa näissä on joitakin merkkejä ihmistyöstä, puutteita, harhoja, syntejä, sekä joitakin merkkejä Jumalan työstä armosta ja totuudesta, ynnä joitakin eläviä sieluja, ja kaikkien näiden joukosta Herra tuntee ne, jotka hänelle kuuluvat.”

”Vain yhteen niistä voin liittyä aidoin siten, mutta rakastan niitä kaikkia. Ne voivat tosin erota ulkonäöltään, rakenteeltaan ja liikkeiltään, mutta niillä on sama isä ja äiti, sama syntyperä, minä rakastan niitä kaikkia.”

Olen Roseniuksen kanssa tässä asiassa samalla linjalla.

2 kommenttia artikkeliin ”Kristittyjen yhteys ja yhteistyö”

  1. Tämä kirja on nostalginen, en muista siitä juuri mitään mutta sain sen mielenkiintoisesti käsiini ja sen vaikutus yhteen asiaan on ollut pitkä. Jossakin kohtaa kirjassa kerrotaan ajatus, että musiikki avaa sydämen vastaanottavaikseksi evankeliumin julistukselle. Tuosta itselläni seurasi se, että ostin kitaran ja aloin harjoitella. Saattaa olla että siitä on viisitoista vuotta ja jonkun kerran on tullut musiikkiryhmissä palveltua ja musiikkia ihan eritavalla arvostettua. Joo, nousipa juttu mieleen ja siitä olisi enemmänkin kerrottavaa, mutta ei näin bloggauksen kommentissa.

    Vastaa
    • Minulta tämän kirjan ja yleensäkin kirjojen lukeminen katkesi viikoksi. Teimme kotona remonttia aamusta iltaan. Nyt taas jää aikaa muullekin. Nyt pitäisi tuo C.O. Roseniuksen kirja lukea loppuun asti, ja pysähtyä erityisesti siihen kohtaan, missä puhutaan musiikista. Musiikilla Jumalan lahjana on ihmeellinen vaikutus. Ja mikä parasta, Raamattu kertoo musiikin jatkuvan myös tuonpuoleisessa todellisuudessa. Olisipa kiva lukea blogissasi enemmän siitä, miten muusikon urasi lähti käyntiin Roseniuksen avulla!

      Vastaa

Jätä kommentti