Piispa Väinö Malmivaaran toiminta ja rukous herätyksen puolesta

Mökillä on vanhoja hengellisiä kirjoja. Illalla käteeni sattui piispa Väinö Malmivaaran (1879-1958) puheista ja saarnoista koottu kirja Se armo on sanomaton (Herättäjä-Yhdistys, 1960).

Väinö Malmivaara oli Wilhelmi Malmivaaran poika ja Niilo Kustaa Malmbergin pojanpoika. Niilo Kustaa Malmberg on ollut yksi merkittävimmistä hengellisistä johtajista ja saarnaajista Suomen historiassa.

Kirjassa piispa Väinö Malmivaara osoittautuu herätyssaarnaajaksi, jonka puheiden keskuksena oli ikuisuuden näköala (taivas ja kadotus), viimeisen tuomion todellisuus, eron tekeminen uskovien ja ei-uskovien välille. Malmivaara kutsuu ihmisiä kääntymään ja seuraamaan Jeesusta. Hän puhuttelee kohtikäyvästi kuulijoita ja ottaa kantaa paikkakuntien hengelliseen tilaan. Kaikki tähtää siihen, että kuulija suostuisi Jumalan armahdettavaksi. Siitä kertoo tämän suomalaisen herätyssaarnaaja-piispan saarnakokoelman nimikin: ”Se armo on sanomaton”.

Tässä pieni ote Väinö Malmivaaran puheesta. Tämä on kuva kirjan perussanomasta.

”Saanen muistuttaa eräästä hetkestä, jonka Lapuan yhteiskoulun merkittävin opettaja sai aikanansa viettää Herran käsissä. Hän riensi sairaalaan, missä hänen oma rakas tyttärensä läheni kuoleman hetkeä. Millään hän ei olisi lapsestaan luopunut. Häntä rupesi siinä ahdistamaan kysymys: ”Miten käy minun lapseni sielun, ja miten minun, hänen äitinsä?” Ja niin on kerrottu, että hän polvistui silloin tyttärensä vuoteen viereen, risti kätensä, sormensa tyttärensä sormien läpi ja siinä opeteltiin tätä vaikeata rukousta. Siinä huudettiin: ”Jeesus, turvaks tule aina!” Se on: ”Me olemme syntisiä, mutta Jumala, ole meille syntisille armollinen!”

Väinö Malmivaara virsikirjassa

Virsikirjastamme löytyy neljä Väinö Malmivaaran kirjoittamaan virttä: 174 ”Vielä, Herra, kutsut meitä”, 244 ”Te murheelliset”, 467 ”Oi Jeesus, siunaa äitiä” ja 504 ”Ah vuodata, Herra, jo Henkesi”. Näistä kaksi liittyy herätykseen.

174 ”Vielä, Herra, kutsut meitä”

Tämä virsi on rukous, jonka toisessa säkeistössä rukoillaan Jumalan armoa maallemme:

Armotyösi näillä mailla,
Herra, aina säilytä,
ettei synti myrkyn lailla
koko kansaa näännytä.

Aina ajankohtainen on myös rukous piispojen puolesta. Tähän rukouksen kohtaan liitetään Suomen kansan hukkuminen. Kun piispat ovat oikeita vartijoita, kaitsijoita, jotka toimivat Pyhän Hengen voimalla, kansa voi pelastua.

Anna seurakunnallesi
Hengen päivä palava,
muista huudot hurskaittesi,
aika nyt on vakava.
Pue piispat, vartijat,
Herran kansan kaitsijat
voimallasi taivahasta.
Estä Suomi hukkumasta!

504 Ah, vuodata, Herra, jo Henkesi

Virsi 504 on rukous Suomen nuorison puolesta. Ensimmäisessä säkeistössä rukoillaan:

Ah vuodata, Herra, jo Henkesi
ja herätä nuoriso Suomen.
Se johdata armossa tiellesi,
suo maahamme kaivattu huomen.

Tämän jälkeen pyydetään Pyhän Hengen kastetta ja parannusarmoa, hengellistä virvoitusaikaa, jotta Suomen nuoriso laulaisi kiitosta Jeesuksen lunastustyöstä.

Nykyään moni rukoilee herätystä Suomeen. Emme ole ensimmäinen sukupolvi, joka näin tekee. Herätystä rukoilivat myös aikaisemmat herätykset kokeneet.

Kun rukoilemme herätystä, liitymme sukupolvien mittaiseen rukousketjuun kansanherätyksen ja läheistemme puolesta.

Etsipäs virsikirjasta tai internetistä virsi 504 ja tee siitä oma rukouksesi!

Oi Kristus, nyt kanssamme rukoile,
ja Isäsi sinua kuulee.
Niin saapuvat herätysaikamme
ja taivaasta maan yli tuulee.

Jätä kommentti