Kuulumisia 17.3.2021

Huomaan, että blogia on tullut päivitettyä harvakseltaan. Olen huomattavasti innokkaampi tätä nykyä Facebookissa, jossa kirjoittelen päivittäin. (Käy katsomassa https://www.facebook.com/RevMikaTuovinen.)

Tässä jotakin viime aikojen kuulumisia. 

Olen nyt ollut puolitoista kuukautta Mission Europen palveluksessa. Vuoden alusta jätin Kansanlähetyksen johtajan tehtävät Daniel Nummelalle, ja siirryin toiseen järjestöön. Mission Europe on evankelioimisen väline, jonka Aulikki ja Markku Happonen sekä Eine ja Kalevi Lehtinen perustivat 30-vuotta sitten vuonna 1991 missiotoiminnan vahvistamiseksi. Tämä on pieni suomalaisvetoinen järjestö. Lisää tietoja löytyy kotisivultamme 

Tämä siirtovaihe on ollut luopumisen ja uuden omaksumisen sekä pysähtymisen aikaa. Vanhasta Kansanlähetyksen johtajan tiiviistä työstä siirtyminen pieneen työyhteisöön oli iso. Muistan hyvällä entistä työtäni, työnantajaani ja työtovereitani. Olen edelleen mukana Kansanlähetyksen työssä vaikka palkkalistoilla en olekaan. 

Muun muassa saarnasin puolitoista viikkoa sitten Ryttylän lähetyskeskuksen leipäsunnuntaissa. Palvelin yhdessä ystäväni Leif Nummelan kanssa, joka toimi liturgina. Koko jumalanpalvelus löytyy netistä Kansanlähetyksen YouTube-sivulta

Viime sunnuntaina puhuin Helsingin Kansanlähetyksen Filia-jumalanpalveluksessa. Aiheena oli ”Rakastatko sinä minua?” Se viittaa Jeesuksen kolmeen kysymykseen Pietarille Johanneksen evankeliumin luvussa 21. Kahdenkymmenen minuutin puheen voi kuunnella podcastina

Petri Välimäen ja Timo Pokin kanssa aloimme TV7-kanavan kanssa tehdä uutta Voimaa sanasta -hartausohjelmaa. Ohjelmat alkaa viikon päästä pääsiäisestä. Luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa meillä on käytössä neljä sunnuntain tekstiä: Psalmi, Vanhan testamentin teksti, epistola (kirjeteksti) ja evankeliumi. Voimaa sanasta -ohjelmassa käymme maanantaista torstaihin näitä tekstejä läpi, yksi teksti kerrallaan. Vuoroviikoin joku meistä kolmesta on televisiossa. Kiitos TV7-kanavalle tästä yhteistyömahdollisuudesta. 

Pidämme säännöllisesti Mission Europen julistustiimin palavereja. Vedän nämä hetket, joissa mukana on hallituksen puheenjohtaja Markku Happonen, evankelista Ilkka Puhakka, kouluttaja Seppo Niemeläinen, evankelista-kouluttaja Petri Välimäki ja Mission Tuki ry:n puheenjohtaja Kari Salo. On todella tärkeää olla yhdessä, ja joukon nuorimpana iloitsen näiden kokeneiden työntekijöiden seurasta. Rukoilen, että Mission Europe voisi olla Jumalan käytössä evankelioimistyön vahvistumisessa Suomessa ja muualla. 

Osallistuin netissä Kansalliseen rukousaamiaiseen (11.3.), jossa saimme viettää hetken rukouksessa liike-elämän, politiikan ja kirkon vaikuttajien kanssa. Tarvitsemme maahamme rukousherätystä ja rukoilijoita vaikean tilanteen ja hengellisen herätyksen vuoksi. 

Viime viikolla luin suru-uutisen. Arvostamani argentiinalaissyntyinen evankelista Luis Palau kuoli. Teini-ikäisenä luin hänen elämäkertansa, ja se vahvisti kutsuani hengelliseen työhön. Luis Palau kuului Billy Grahamin ja Kalevi Lehtisen kanssa arvostamiini kansainvälisiin evankelistoihin. Heille kaikille oli yhteistä Jumalan sanan saarna, julistuksen ja elämän Jeesus-keskeisyys, selvä kutsu uskon lahjan vastaanottamiseen sekä kristittyjen yhteisen todistuksen vahvistaminen. Heillä kaikilla oli hyvä maine. Moni tuttuni oli Luis Palaun kokouksessa Helsingissä elokuussa 1982. Netissä useat ulkomaiset nykyhetken hengelliset johtajat ja vaikuttajat kertoivat tulleensa uskoon Luis Palaun kokouksissa. En muuten usko, että isojen evankelioimistapahtumien aika on ohi.  

Olen mukana ensi vuodelle suunnitellussa valtakunnallisessa mediamissiossa. Haluan antaa voimavarojani ja kokemustani tämän mission toteuttamiseen. Mediamission veturina on IRR-TV, ja yhteistyössä on monia järjestöjä, seurakuntia ja kristittyjä. Haluan tukea mediamissiota, koska sillä on suuri näky jokaisen maamme asukkaan tavoittamisesta. 

Luin tänään viime vuosisadan merkittävimmän suomalaisen herätysjulistajan Urho Muroman kirjan Kansanherätys, joka sytytti sydäntä. Muroma näki herätyksen ja luopumuksen kulkevan rinnakkain, ja hän vetoaa kirjallaan uskovia ja seurakuntia hengelliseen uudistukseen sekä kaikkia kristittyjä opinsuunnista riippumatta yhteiseen rukoukseen ja työhön sielujen voittamiseksi eli herätyksen tulemiseksi.

Tärkeää minulle on ollut henkilökohtaisen lähettäjärenkaan muotoutuminen. Tämä rengas pitää minut hengellisessä työssä mukana. Mission Europessa meillä ei ole suuria aarrekammioita tai seurakuntien talousarviorahoja, joista voimme maksaa työntekijöille (ja itselleni) palkka-, matka- ja työkuluja. Jokainen työntekijä tuo palkan mukanaan lähettäjäpiirin muodossa. Olen kiitollinen niistä 130 ihmisestä, jotka ovat piirissä mukana rukoilleen, rohkaisten ja antaen. Vielä tarvitsen lähettäjiä lisää! Jos haluat, olet tervetullut mukaan

Tänään 17.3. on Pyhän Patrikin päivä. Ja se on tätä kirjoittaessa ihan päätöksessään. Sinua siunaten ja rukoillen laitan tämän viestin matkaan. Ja tässä lopussa on vielä ote Pyhän Patrikin rukouksesta:

Minä sidon itseni tänään lujasti

Jumalan valtaan pidellä ja johdattaa minua,

Hänen silmänsä valvovat, hänen valtansa antaa voimaa, 

Hänen korvansa kuulevat rukoukseni,

Hänen viisautensa opettaa minua.

Hänen kätensä johdattaa minua, 

Hänen kilpensä on puolustukseni. 

Hänen sanansa antaa minulle sanani. 

Hänen taivaalliset joukkonsa suojelevat minua.

Kristus luonani, Kristus minussa,

Kristus takanani, Kristus edessäni,

Kristus vierelläni, Kristus voittaen minut,

Kristus lohduttaen ja puhdistaen minut,

Kristus allani, Kristus ylläni,

Kristus hiljaisuudessa, Kristus vaarassa,

Kristus kaikkien minua rakastavien sydämessä,

Kristus ystävien ja tuntemattomien huulilla.

Minä sidon itseni lujasti nimeen,

Kolminaisuuden nimen voimaan.

Minä rukoilen ja rakastan Jumalaa,

joka on Yksi Kolmessa ja Kolme Yhdessä.

Hänestä ovat kaikki luodut,

Ikuisesta Isästä, Hengestä, Sanasta.

Ole korkeasti kiitetty ja ylistetty Herra, minun pelastukseni. 

Pelastus on lähtöisin Kristuksesta, Herrasta!

Jätä kommentti