Onnittelut SLEY! 150 vuotta evankeliumin asialla.

Tänään 13.11.2023 Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ry (SLEY) on juhlinut 150 vuoden taivalta.

Evankelisen liikkeen taustalla on Fredrik Gabriel Hedbergin (15.7.1811-19.8.1893) kokemat hengelliset löydöt. Hän koki 14-vuotiaana hengellisen herätyksen, jonka taustalla oli 1700-luvulla syntynyt voimakas hengellinen liikehdintä herrnhutilaisuus. Liike syntyi Nikolaus Ludwig von Zinzendorfin vaikutuksesta. Myöhemmin hän lähti opiskelemaan papiksi toivoen, että Jumalan armo kirkastuisi hänelle uudestaan.

Hedberg toimi pappina, ja sydän kuitenkin kaipasi kosketusta Jumalaan. Kun hän luki 24.9.1842 efesolaiskirjeen ensimmäistä lukua, hänelle kirkastui luterilaisen ja evankelisen uskon olemus. Hedberg kirjoitti löytönsä jälkeen kirjan Uskonoppi autuuteen, jossa selittää efesolaiskirjeen ensimmäistä lukua.

Seuraavana vuonna Hedberg valittiin Pöytyän seurakunnan pitäjänapulaiseksi. Virkaanasettamisen jälkeisissä seuroissa hän kertoi vapauttavan evankelisen uskon löydöstään:

”Viimein rohkaistuin avaamaan suuni ja sanomaan: Jos me emme jo nyt ota vastaan Jumalan armoa Kristuksessa ilmaiseksi, olemme kaikki tyynni hukassa, ryhdyimmepä mihin tahansa, mitä tahdomme ja taidamme. Jumalan armo Kristuksessa omistetaan lahjaksi. Ihminen saa jo nyt rohkaistua Jumalan sanan perusteella uskomaan, että Kristus on tehnyt kaiken valmiiksi puolestamme ja siihen saa uskossa turvautua.”

Tällaiset herätyksen kokeneet ja herättämään pystyneet Jumalan palvelijat ovat olleet suuri siunaus Suomelle ja sen kirkoille.

Kiitollisena evankelisesta liikkeestä

MInä tutustuin lähemmin evankeliseen herätysliikkeeseen Jyväskylän Luther-kirkolla 1980-luvun lopulla. Siellä oli hyviä pappeja, Jorma Kuikka ja Esa Luomaranta. Evankeliumin julistus oli kirkasta, Jeesus-keskeistä ja uskoa vahvistavaa. Vielä nytkin monet Siionin kanteleen laulut ovat tuttuja. Eräs Luther-kirkolta saamani kirja oli minulle erittäin mieluinen: C.F. W. Waltherin paksu opus Laki ja evankeliumi. Se jätti syvän jäljen elämääni.

Vuosien varrella olen tutustunut moniin Evankeliumiyhdistyksen lähetystyöntekijöihin, kotimaantyöntekijöihin, jäseniin ja kannattajiin. Arvostan heidän työtään.

Kristuksessa olevan armon julistus

Minulle jo nuoruudessani evankelisen herätysliikkeen brändi oli armon julistus Jeesuksessa Kristuksessa. Kaikki saavat tulla Jeesuksessa olevan armon yhteyteen. Puhuttiin rohkeasti koko maailman autuudesta: Koko maailma on sovitettu Kristuksessa, tule omistamaan tämä lahja.

Tänään Radio Deissä oli puolentoistatunnin ohjelma, jossa entinen toiminnanjohtaja Seppo Suokunnas, nykyinen toiminnanjohtaja Tom Säilä ja talouspäällikkö Anna-Liisa Markkula keskustelivat Sleyn historiasta ja nykypäivästä. Rohkaisevasta ohjelmasta nostan yhden asian. Tom Säilä kuvasi evankelisen herätysliikkeen olemusta lainauksella FG Hedbergin kirjasta Uskonoppi autuuteen. En muista lainasiko hän kokonaan tämä otteen, mutta siinä on jotain sellaista, minkä minäkin ajattelen kuvaavan Sleytä:

”Voi, sieluraukat, miksi te ette kuule Armahtajanne kutsuvaa ääntä evankeliumin sanassa! Miksi uskotte mieluummin kirottua, epäuskoista sydäntänne ja järki-saatanaa kuin veriylkäänne ja Vapahtajaanne! Mikä pakko on mennä kadotukseen, kun meillä on sellainen Armahtaja, joka ottaa vastaan syntisiä, syntisistä suurimmatkin. Oi, tulkaa hänen tykönsä, tulkaa hänen oman kutsunsa tähden, te kaikki viheliäiset ja köyhät syntiset! Tulkaa Armahtajanne tykö juuri sellaisina kuin nyt olette! Tulkaa, vaikka teiltä mitä hyvänsä puuttuisi, vaikka teillä ei tuntuisi olevan vielä oikeaa katumusta, ei merkkiäkään parannuksesta ei vähintäkään henkeä eikä elämää, vaan vain syntiä ja sulaa surkeutta. Uskokaa siitä huolimatta sellaisina kokonaan kuolleina tähän elämän Herraan, joka tekee kuolleet eläviksi, sitoo särkyneet sydämet ja parantaa kaikki haavat. ” (F.G. Hedberg: Uskonoppi autuuteen, s. 91. 16. uus. ja tark. p. SLEY-Kirjat Oy. Jyväskylä 1986.)

Valtava sanoma!

Edellä olevassa uskonilon uudelleen löytänyt pappi Hedberg kirjoittaa sydänverellä lukijoilleen. Varmasti hän opetti samankaltaisesti saarnatuolissa. Nostan tästä joitakin koskettavia näkökulmia:

  • Vapahtaja kutsuu.
  • Vapahtajan ääni kuuluu evankeliumin sanassa.
  • Ei ole pakko joutua kadotukseen, sillä Jeesus ottaa syntiset vastaan.
  • Kehotus: Tulkaa Jeesuksen luokse! Uskokaa Herraan!
  • Tulkaa vaikka ei tuntuisi miltään tai huomaatte vain syntiä elämässänne! Tulkaa Herran luokse.

Tässä on valtava sanoma Suomen kansalle julistettavaksi! Jeesus kutsuu kaikkia!

Kiitos työstänne!

Rakkaat evankeliset ystävät! Olette antaneet minulle vuosikymmenien aikana paljon. Ennen kaikkea teidän kauttanne olen aina kuullut iloista armon julistusta Kristuksesta. Vuositeemanne on ”Armo kuuluu kaikille”. Se kuuluu siis minullekin. Jatkakaa tämän sanoman julistamista, sillä sille on vieläkin valtava tarve.

Olkaa siunattuja ja suureksi siunaukseksi!

TÄTÄ SAA JAKAA:

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN

Jätä kommentti