Usko ja epäusko – sana sunnuntaiksi

Usko ja epäusko
Joh. 9: 24–38

Tämän sunnuntain teema luterilaisessa kirkossa on ”usko ja epäusko”. Evankeliumiteksti kertoo epäuskoisista uskonnon ammattilaisista fariseuksista. He olivat juutalainen kansallisuskonnollinen puolue, joka ottivat vakavasti Vanhan testamentin ja pyrkivät elämään sen mukaan. Jostain syystä innokkuudestaan huolimatta, Uusi testamentti pitää heitä epäuskon esimerkkinä.

Epäusko ei ole samaa kuin epäilys. Epäusko on Jeesuksen tietoista hylkäämistä. Tämän fariseukset tekivät.

Evankeliumitekstissä yksi ihminen, sokeana syntynyt, mutta näkönsä saanut mies tulee uskoon. Tässä on kaksi suhtautumista uskoon: toinen hylkää, toinen ottaa vastaan.

Uskoontulo

Minä en osaa sanoa tarkkaa aikaa, milloin oikein tulin uskoon. Lapsuudessa oli monia vaiheita, kun Jumalan tuntui tulevan lähelle ja halusin tietoisesti uskoa häneen. Tarkkaa uskoontulon aikaa ei ole välttämätöntä tietää; tärkeintä on se, että tänään uskon Jeesuksen Kristukseen.

Uskon löytämisen kertomuksia on niin paljon kuin uskoviakin. Tämän päivän evankeliumiteksti on eräs uskoontulokertomus, henkilökohtainen todistus.

Todistuspuheenvuoron lyhyt kaava

Sokea näkönsä saanut mies kertoo, mitä Jeesus on hänelle tehnyt. Tässä todistamiselle annetaan yksinkertainen malli: kerro siitä, mitä ITSE olet kokenut ja mitä Jeesus on SINULLE tehnyt.

Usko on aina uskoa Jeesukseen. Luottamusta siihen, että Jeesus kantoi minun syntieni rangaistuksen vuodattaessaan sovintoverensä Golgatalla.

Uskon, jotta ymmärtäisin

Uskovan ei tule tarkkailla omaa uskoaan, sen suuruutta tai laatua, vaan lukea Raamatusta, mitä Jeesus on hänen puolestaan tehnyt. Usko ihmettelee Jeesuksen tekoja minun puolestani. Siinä usko kasvaa ja vahvistuu.

Menneiden sukupolvien teologit käyttivät latinankielistä sanontaa ”credo ut intelligam”uskon, jotta ymmärtäisin. Uskon kolmiyhteiseen Jumalaan, jotta ymmärtäisin, millainen tämä maailma on. Uskon, sillä se vastaa elämäni suuriin kysymyksiin. Uskon, sillä uskon avulla näen, millainen Jumala on, mikä on ihmisen paikka maailmassa ja mihin olen matkalla tämän elämäni jälkeen. Jos en uskoisi, olisin keskellä pimeyttä ja tietämättömyyttä. Juuri usko antaa näkökyvyn. Uskon, jotta näen!

Usko auttaa sinut näkemään asioita, joita et aiemmin nähnyt lainkaan.

Valossa näkee!

Englantilainen filosofi C.S. Lewis on sanonut: ”En usko auringonnousuun siksi, että näen sen, vaan siksi, että sen valossa näen kaiken muun.”

Minä uskon Jeesukseen, koska hänen valossaan näen muun. Ja jos elämässä tai maailmassa on jotain asioita, joita en ymmärrä, uskon saavani häneltä joskus vastauksen.

Joko sinä uskot Jeesukseen?

Haluan esittää sinulle yhden kysymyksen: Joko sinä uskot Jeesukseen, Jumalan poikaan, joka kuoli sinun puolestasi ristillä, ja tulee kerran tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Siitä riippuu sinun ikuisuuskohtalosi. Jos vastaat: ”Kyllä uskon!” Kiitä Jumalaa, että hän on avannut sinulle uskon oven. Jos joudut vastaamaan: ”En tiedä!” on aika herätä ja selvittää asia. Jos vastaat: ”En usko!” ei ole ehkä liian myöhäistä pyytää Jeesukselta lahjaksi uskoa.

Rukous

Herrani Jeesus Kristus,
avaa ymmärrykseni näkemään sinun suuruuttasi ja rakkauttasi.
Haluan, että olet minun Herrani ja Vapahtajani.
Anna minulle usko, joka yhdistää minut sinuun ja vie minut ikuiseen valtakuntaasi.
Tuon eteesi syntini, jotka erottavat minut sinusta.
Anna ne ristillä vuotaneen veresi tähden anteeksi.
Kiitos, että kuulet rukoukseni.
Aamen.

 


Kirjoitan kirkon kotimaiseen ja kansainväliseen työhön liittyen omaa sähköpostikirjettäni. Voit liittyä ilmaisen kirjeen saajien joukkoon tästä. Kirje ei velvoita sinua mihinkään, mutta toivon, että se toisi sinulle iloa arjen keskelle ja avaisi uusia näkymiä Jumalan valtakuntaan. Yksi toive minulla on: jospa voisit kirjeen saatuasi ainakin yhden rukouksen puolestani ja työni puolesta Jumalalle sanoa!

Ja sähköpostilistalta poistuminen on vain yhden klikkauksen päästä.

Rukoillaan herätyksen, kansamme ja lähetystyön etenemisen puolesta!

Ole siunattu ja siunaukseksi!

Terveisin,

Mika Tuovinen
lähetysjohtaja
Suomen Ev.lut. Kansanlähetys


Share:

Author: Mika Tuovinen

Kirjoittaja on luterilaisen kirkon pappi, joka johtaa Kansanlähetystä. Sydämenasiana lähetystyö ja se, että tavallinen suomalainen voisi löytää uskon Jeesukseen elämän voimavaraksi ja pelastukseksi. Vuoden 2020 loppuun asti työpaikkani on Kansanlähetys. Voit käydä tutustumassa uuteen työpaikkaani Mission Europeen.

1 thought on “Usko ja epäusko – sana sunnuntaiksi

  1. Usko saadaan kasteessa kol: 2:12. Usko on Jumalan ominaisuus. Me olemme synti olemukseltamme, emmekä muutu olemukseltamme mitenkään muuksi, uskosta huolimatta. Jumala on olemukseltaan vanhurskas ja takkaus. Meidät luetaan vanhurskaiksi täällä, mutta olemme vasta tuolla puolen olemukseltamme vanhurskaita. Jumala ei rakasta meitä meidän olemuksemme takia, vaan oman olemuksensa tähden. Sen tähden ei meidn teotkaan kelpaa Hänelle, ellei ne ole Hänen vaikuttamiaan meissä.

    1 Kor 1:30 ”viisaudeksi, vanhurskaudeksi, pyhitykseksi ja lunastukseksi”. Jos noista 4:stä asiasta otetaan jotain ihmisen ominaisuuteen, niin on usko fariselaista epäuskoa. Paras olla itse syntinen, niin voi vajavuuteensa pyytää ymmärrystä, niinkuin itsekin toteat.

    En kirjoita sitä varten, ettet asiaa ymmärtäisi, vaan jakaakseini oman ymmärrykseni kanssasi. Noin minä ymmärän, ehkä en kaikkea kuitenkaa, mutta näin vaellukseni tässä vaieessa. T. maunoh

Vastaa