Valtavan kiitollisena juhlahumun laskeuduttua

Viikko sitten voitiin viimein viettää lähtöjuhliani Kansanlähetyksen lähetysjohtajan tehtävästä. Ryttylään oli kokoontunut suuri joukko Kansanlähetyksen Vastuunkantajaretriittiin. Perjantai-ilta oli varattu juhlalleni.

Tunteeni olivat vieläkin pinnassa, vaikka olinkin jättänyt tehtäväni jo kymmenen kuukautta sitten.

Ensin otin juhlaväkeä vastaan ja johdattelin heitä siitä suoraan ruokailuun. Suuri kiitos ruuan kauniin ja maittavan ruuan valmistajille! Suurimman osan kuvista on ottanut Philippe Gueissaz.

Kansanlähetys_Mika Tuovisen juhla

Juhla alkaa

Niilo Räsänen ja Laura Järvinen johtivat juhlan huumorilla, rakkaudella ja ammattitaidolla. Olin antanut laulusuositukset Kansanlähetyksen työntekijöistä ja vastuunkantajista kootulle illan orkesterille. Alkulauluna oli Liekkilaulu, joka oli minulle tärkeä jo nuorena:

”Jos nyt Jeesus uskon liekin
sytyttänyt sinuun on,
Häntä seuraa, tie minne viekin.
Et ole yksin, et turvaton.
Herran liekin anna palaa!
Anna kasvaa rakkauden,
Kunnes tuli valtaa alaa
Ja valo saapuu luo jokaisen.”

Tehtävä otti paljon ja antoi paljon

Noin totesi puheessaan Kansanlähetyksen liittohallituksen puheenjohtaja Regina Leppänen yhdeksän vuoden taipaleesta Kansanlähetyksen johtajana. Regina antoi myönteistä palautetta ihmisten johtamisestani ja kertoi iloitsevansa askeleistani evankelistan tehtävään. Hän jätti sydämelleni sanan Paavalilta: ” julista sanaa, astu esiin sopivaan ja sopimattomaan aikaan, nuhtele, moiti ja kehota, aina kärsivällisesti opettaen” (2. Tim. 4:2). Regina, kiitos sanoistasi ja yhteistyöstä Kansanlähetyksen johtamisessa.

Mika Tuovinen ja Kansanlähetyksen liittohallituksen puheenjohtaja Regina Leppänen

Missiomies

Toisena seurapuhujana oli Arto Hukari. Hän on ollut työtoverini ja esimieheni, ja minä olin vähän aikaa hänen esimiehensä kun Arto toimi Kansanlähetyksen kotimaisen ja ulkomaisen työn johtajana. Arto rakensi puheensa neljään teemaan nimeeni liittyen: Missiomies, Innostaminen ja innokkuus, Kristuskeskeisyys ja Alttius julistaa evankeliumia. Kiitos Arto kauniista ja rohkaisevasta viestistä.

lähetystyöntekijä Arto Hukari puhuu

Jeesuksen henkilökohtainen tunteminen

Leif Nummela toi tervehdyksen videolla autosta istuen. Hän kiitti ystävyydestä, monista ruoka- ja kahvihetkistä sekä rohkaisevasta asenteesta. Leif, oli rohkaisevaa kuulla, että sanoit oppineesi minulta evankelioimisen esilläpitämistä: Tärkää on, että ihmiset oppivat tuntemaan Jeesuksen henkilökohtaisesti. Kiitos ystävyydestä ja työtoveruudesta.

Kutsumuksen seuraaja

Videolla yhteisen tervehdyksen toivat myös Opiskelija- ja koululaislähetyksen johtaja Jussi Miettinen ja Kylväjän johtaja Taneli Skyttä. Jussi kertoi, että minulle eteenpäin meneminen ei ole ollut uraportailla astumista ylöspäin vaan kutsumuksen seuraamista: ”Olet seurannut syvintä sydämen paloa, keskittyä siihen, joka on sulle rakkainta ja tärkeintä.” Ja Taneli puhui aitoudesta ja siitä, että kohtaamisissa on aina saanut olla sitä, mitä on. Ei enempää eikä vähempää. ”Se mitä se teet on, että sä johdat paljon laajempaa porukkaa kun omaa työntekijiäporukkaa. Sä vaikutat laajemmin asenteisiin ja mielipiteisiin.”

Lähetysstrategian sanoittaja

Kansanlähetyksen johtoryhmän jäsenet, apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola ja kotimaisen työn johtaja Jukka Repo olivat yhdessä puhujapöntössä. Jukka muisteli yhteisiä kommelluksiamme, ja sitä, miten meitä aina joskus sekoitetaan toisiimme! Teijo puolestaan strategiatyön alkua ja sitä, miten sanoitin Kansanlähetyksen lähetysstrategian suuren linjan. Työssä neljä tärkeää painopistettä ovat:

  • ilman messiasta olevat (työ juutalaisten parissa)
  • ilman Raamattua olevat (raamatunkäännöstyö)
  • ilman Jeesusta olevat (lähetys vähän evankelioitujen parissa sekä uudelleen evankelioiminen)
  • ilman vapautta olevat (vainotun kristikunnan tukeminen)

Jukka Repo ja Teijo Peltola puhuu

Yhteyden rakentaja

Ryttylään oli tullut Kauniaisista Suomen Raamattuopiston johtaja Lauri Vartiainen. Hän puhui viidesläisestä herätysliikkeestä taistelevana herätysliikkeenä, ja se tuo mukanaan myös kränää. Lauri painotti rooliani yhteyden rakentajana ja maltin säilyttäjänä, joka seuraa sydämen kutsua.

Lauri Vartiainen Suomen Raamattuopisto

Pitkä kypsyttely tehtävään

Kansanlähetyksen liittohallituksen pitkäaikainen edellinen puheenjohtaja Tuomo Heikkilä muisteli aikaa 13 vuotta sitten, kun hän alkoi rekrytoida minua lähetysjohtajaksi. Hänen mukaansa prosessi kesti vastustelujeni vuoksi pari vuotta. Kiitos Tuomo yhteisistä vuosista. Sun terveeseen harkintaan ja asiantuntemukseen pystyi aina luottamaan!

Tuomo Heikkilä puhuu

Unelmia

Kansanlähetyksen hallintojohtaja Samuli Virtanen kertoi muistoja muun muassa ensimmäisestä työpäivästään Kansanlähetyksessä, jolloin hän oli laittanut jalkaansa parhaat Brysselistä ostetut kengät, ja minä kuljetin häntä pitkin peltoja! Samuli haastoi minua toteuttamaan unelmamme Keski-Suomen telttakokouskiertueesta.

Puhujia lähtöseuroissa

”Onneksi et ole enää Kansanlähetyksen johtaja”

Suurin yllätys oli se kun Kansanlähetyksen nuorisotyön johtajan tehtävää hoitava Antti Koskenniemi ja Etelä-Pohjanmaan Kansanlähetyksen nuorisotyöntekijä Piia-Maaria Matkoski astuivat puhujapönttöön. He eivät niinkään muistelleet menneitä vuosia vaan työtäni nyt nuorten parissa Kansanlähetysen riparilla ja nuorten tapahtumissa. Piia-Maaria: ”Iloitsin siitä, että olit KL-liikkeen johtaja, mutta iloitsen nyt ettet enää ole johtaja.” Tällä hän viittasi mahdollisuuksiani olla nyt innolla nuorten parissa. Antti ja Piia-Maaria, minäkin iloitsen mielettömästi nykyhetkestä ja työtoveruudesta Nuorten Maailman kanssa!

Kansanlähetyksen Nuorten Maailma tervehtii

Jumala armahtaa

Heimo Karhapää oli pitkään Kansanlähetyksen liittohallituksen puheenjohtaja. Hän muisteli kokousta, jossa minut valittiin johtajaksi 5.2.2011. Hän muistutti Paavalin sanasta: ”Ratkaisevaa ei siis ole, mitä ihminen tahtoo tai ehtii, vaan se että Jumala armahtaa.” (Room. 9:16). Hän muistutti, että johtaja kohtaa monenlaisia haasteita, mutta tärkeintä on Jumalan armo. Kiitos Heimo ystävyydestä ja sanoistasi! Johtajana – työtä, sanoja, päätöksiä ja asenteita arvioidessani – koen tarvitsevani erityisen paljon Jumalan armoa.

Liittohallituksen kunniapuheenjohtaja Heimo Karhapää

Minä tulin sinua varten

Valitsin oman puheeni alkulauluksi työhön kehottavien laulujen sijasta Viisikielisen ”Minä tulin sinua varten”, sillä halusin rohkaista tätä koolla olevaa Kansanlähetyksen työntekijä- ja vastuunkantajajoukkoa.

Laulu on ollut minulle tärkeä kahdesta syystä. Se kertoo minusta ja Jumalan rakkaudesta minua kohtaan. Ja se kertoo myös omasta kutsumuksestani: Minäkin haluan olla niiden tukena, jotka kokevat itsensä hylätyksi ja heikoksi. Haluan vakuuttaa toisille: Jeesus tuli juuri sinua varten ja hän rakastaa sinua.

Tämä koskee myös Kansanlähetyksen vastuunkantajia ja työntekijöitä.

Olen Jumalalle kiitollinen johdatuksesta. Tehtäväni alkoi Italian aktioauton kuljettajana 1989 ja päättyi lähetysjohtajan tehtävään vuoden 2020 lopussa. Tai ei päättynyt, sillä olenhan vielä monella tavalla mukana tässä liikkeessä.

Kansanlähetyksen Italian Aktio 1989_Kuva Kirsti Malmi

Minut nuorena toi Kansanlähetykseen sen lähetysnäky, luottamus Raamattuun sekä Jeesus-keskeisyys opetuksessa. Sanoin: ”Meillä on mahtava näky Kansanlähetyksessä, mahtavia ihmisiä, mutta kaikkein tärkeimpänä ja kaikkein korkeimpana lippuna on oltava Jeesus-lippu.” Jeesuksen on uskomme keskipiste ja pelastuksemme toivo.

”Kerran uskon olevani Jumalan edessä viimeisellä tuomiolla. Mihin perustan toivoni? Siihenkö, että aloin nuorena pitämään puheita Jyväskylän maaseurakunnassa rippikoululaisille ja muille. Tai että olin lähetystyöntekijä, aluekoordinaatori, pappi? Nämä on kaikki kevyttä! Mun toivoni ja mun elämäni perusta on se, että Jeesuksen Kristuksen veressä mun synnit on annettu anteeksi ja yhdistetty Jumalaan. Siksi tämä on minulle kallein asia. Jeesus Kristus ja hänen verensä.”

Ei ole ketään toista

Puheeni keskellä lauloimme Viisikielisestä laulun Ei ole ketään toista. Se liittyy puheeni Jeesus-aiheeseen. Jeesus on suurin ja voimakkain nimi maailmankaikkeudessa. Laulu alkaa sanoilla:

”On yksi, jonka nimi kaikuu halki taivaiden.
On yksi, jota kumartavat joukot enkelten.
On yksi, joka suurempi on mahtavia maan.
Hän koko luomakunnan täyttää kirkkaudellaan.”

”Kun Jumala näkee tämän porukan, hän näkee rakkaita lapsiaan. Mä en tiedä, mitä sulle kuuluu tänään, mutta tiedä se, että Jeesus rakastaa sinua. Jeesuksen veressä sun kaikki syntisi annetaan anteeksi… muista se kun kamppailet elämässä vaikeiden asioiden kanssa.” Halusin sanoa nämä sanat erityisesti väsyneelle vastuunkantajalle.

Tässä tämä sama laulu YouTubesta. Teksti jatkuu alapuolella.

Tämä ilta oli minulle tärkeä. Olen kiitollinen näistä vuosista, ja kannan tätä historiaa mukanani.

Kiitos verestäsi Jeesus

Halusin tämän laulun puheeni jälkeen, koska aion nyt ja ikuisuudessa kiittää Jumalan karitsaa hänen pelastusteoistaan.

Kiitos verestäsi Jeesus,
kiitos minut pelastit.
Kiitos rakkaudestasi,
verelläsi meidät lunastit.
Jeesus ruumiissasi kannoit
sairaudet, synnit,
minut pelastit.
Meille Pyhän Hengen annoit,
siitä tahdon kiittää,
sua iäti.

Saakoon näkysi täyttyä!

Seuraajani lähetysjohtajan tehtävässä, Daniel Nummela, piti päätöspuheen, jossa toi ilonsa tämän juhlan vuoksi. Hän toi kiitoksen tehtäväni hoitamisesta ja pitkäaikaisesta ystävyydestä.

Daniel Nummela Kansanlähetyksen johtaja

Daniel muisteli saarnaani, jonka pidin joskus Japanissa. Kerroin kertomuksen kahdesta uskoontulleesta kaverista. Toinen heistä halusi pian taivaaseen ja pääsikin sinne. Toinen halusi jäädä vielä maailmaan elämään kristittynä. Taivaassa ollut kaveri alkoi ihmetellä, missä tuo toinen viipyy. Pitkän ajan jälkeen taivaanrannalta alkoi lähestyä suuri pölypilvi, joka olikin valtava väkijoukko. Sen edessä oli tuo maailmaan jäänyt kaveri. ”Miksi sä viivyit näin kauan?” ”Ajattelin, että taivas on niin ihana paikka etten halua mennä sinne yksin, siksi halusin, että mahdollisimman moni tulee taivaaseen mukanani.”

Daniel sanoi kauniit sanat, joiden toivon olevan kerran totta:

”Jotenkin tämä kertomus minusta Mika kuvaa sun näkyä. Sä et halua saapua yksin taivaan valtakuntaan. Sä et häpeä sanomaa ristiinnaulitusta Kristuksesta. Mä rukoilen, että tämä näky saa täyttyä, kerran kun sä astut kerran taivaan kotiin. Et sä kohtaat siellä paljon ystäviä, jotka todistaa: Mika, kiitos siitä, että sä palvelit Jeesusta. Että sä olit uskollinen siinä evankeliumin eteenpäin viemisessä, ja nyt me saadaan yhdessä olla tässä ilojuhlassa. ”

Muotokuvan paljastaminen

Erinomainen valokuvaaja ja persoona Jani Laukkanen otti minusta eräänä syksyisenä päivänä valokuvia, ja tässä juhlassa paljastettiin muotokuvani. Kahdesta aiemmasta Kansanlähetyksen johtajasta – Matti Väisäsestä ja Timo Rämästä – on tehty maalaus, nyt oli muotokuvan, valokuvan, paikka. Kiitos Jani! Kiitos Kansanlähetys!

Muotokuva Mikasta

Loppusana

Lähtöjuhlissa luonnollisesti muistellaan ja kiitellään lähtevää työntekijää. Mutta koin, että tämä juhla oli ennen kaikkea Jumalan ylistämistä hänen suurista teoistaan.

Siitä kertoi myös loppulaulu ”Jo mahtaisimme yötä ja päivääkin kiittää Jumalan suurta hyvyyttä” (Virsikirja 345).

Ystävät Kansanlähetyksessä! Kiitos, että olen saanut olla tässä liikkeessä mukana ja johtajana!

Mikan puhe

Koin, että kauniissa puheissa oli paljon sellaista, mitä olisin toivonut olevani ja tekeväni. Johtaminen on vienyt yhä suurempaan heikkouteen, omien vahvuuksien ja kehittämisalueiden tuntemiseen.

Kaipaan nyt keskittymistä tärkeimpään kutsumukseeni: Jumalan armon evankeliumin julistamiseen ja kutsun esittämiseen taivasten valtakuntaan. Kiitos Kansanlähetys ja kiitos Mission Europe uudesta tehtävästä.


JAA TÄMÄ TOISILLEKIN

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN


Jätä kommentti