Kuka uskaltaa nyt ottaa kengät jalasta?

Raamatussa kenkien riisumisella oli tietty merkitys. Kun Mooses kohtasi Jumalan ensimmäisen kerran palavan pensaan äärellä, Jumala käski Mooseksen ottaa kengät jalasta, koska tämä seisoi pyhällä maalla.

Boasin sukulainen riisui kenkänsä neuvotellessaan tämän kanssa oikeudesta mennä Ruutin kanssa naimisiin.

Kun Daavid oli voitettu kapinassa, hän lähti Jerusalemista paljain jaloin.

Jeesus kulki Golgatalle paljain jaloin.

Mikä merkitys tällä oli? Silloisessa kulttuurissa ilman jalkineita oleminen merkitsi orjan asemaa. Mooses tiesi täsmälleen, mitä Jumala tarkoitti käskiessään hänen riisua jalkineensa. Hän oli kasvanut faraon palatsissa, jossa oli paljon orjia. Orjalla ei ollut minkäänlaisia oikeuksia. Orja ei käyttänyt kenkiä. Jumalan läsnäolo tuntui palavassa pensaassa ja Moosesta pyydettiin luopumaan oikeuksistaan, tulemaan Jumalan palvelijaksi ja hyväksymään tehtävä, jonka Jumala antaisi; Mooseksen olisi lähdettävä vapauttamaan Jumalan kansa.

Daavidin nöyryytys voitettuna kuninkaana näkyi siinä, että hän käveli kaupungista ulos paljain jaloin. Boasin sukulainen riisui kenkänsä solmiakseen sopimuksen Ruutista ja nän tehdessään vannoi luopuvansa oikeudestaan pysyä vapaana miehenä.

Jeesus antoi kaikkein mahtavimman esimerkin luopuessaan kaikesta suuremman tavoitteen tähden. Kirjeessä filippiläisille, toisessa luvussa sanotaan, ettei Jeesus pitänyt kiinni oikeudestaan olla Jumalan vertainen, vaan luopui omastaan. Hän otti orjan muodon. Orjilla ei ole oikeuksia, ja Jeesus tuli orjaksi meidän tähtemme.

Edellä oleva lainaus on Loren Cunninghamin kirjasta Luovutusvoitto (Päivä, 2001). Tässä on mielenkiintoinen ja itselleni uusi näkökulma siihen, mitä kenkien riisuminen tarkoittaa.

Mistä Jeesus luopui toteuttaakseen tehtävänsä meidän hyväksemme? Kirja vastaa:

  • Oikeudestaan olla Jumala.
  • Oikeudestaan normaaliin siistiin syntymään.
  • Oikeustaan olla maallisen perheensä kanssa.
  • Oikeustaan mennä naimisiin ja saada oma koti.
  • Oikeudestaan rahaan.
  • Oikeudestaan maineeseen.
  • Oikeudestaan elämään.

Miksi tämä kaikki? Kirja vastaa kahdella tavalla. Ensimmäinen on tärkein: että me löydämme yhteyden Jumalaan. Toiseksi Jeesus antoi meille esimerkin palvelusta ja omista oikeuksista luopumiseen toisten ja tämän maailman hyväksi.

Kun luovumme Jumala antaa jotain toisenlaista ja parempaa tilalle.

Mihin Jumala sinua kutsuu?

  • Antamaan aikaasi, osaamistasi ja varojasi lähetystyöhön, evankelioimiseen tai palvelemiseen?
  • Luopumaan elämässä jostain, joka vie liikaa aikaasi ja huomiotasi?
  • Elämään hänen lähellään arkipäivässä?
  • Antamaan aikaa rukoukseen ja raamatunlukuun?
  • Auttamaan ihmisiä lähelläsi?
  • Sinä tiedät parhaiten oman elämäsi  ja osaat parhaiten vastata, mihin Jumala kutsuu sinua tänään.

Raamattu kertoo (2 Moos 3:4-5)

Kun Herra näki hänen tulevan katsomaan, huusi hän, Jumala, hänelle pensaasta ja sanoi: ”Mooses, Mooses!” Hän vastasi: ”Tässä olen”. Hän sanoi: ”Älä tule tänne! Riisu kengät jalastasi, sillä paikka, jossa seisot, on pyhä maa.”

Kyvykkään ja oppineen Mooseksen oli ensin kohdattava Jumala pyhyys, riisuttava kengät ja suostuttava palvelijaksi, jossa luovutaan omista oikeuksista. Sen jälkeen Jumala lähetti hänet vapauttamaan Israelin.

Jätänkö kengät jalkaan vai uskaltaisinko ottaa pois?

3 kommenttia artikkeliin ”Kuka uskaltaa nyt ottaa kengät jalasta?”

  1. Tämä kirjoitus syntyi aamupalapöydässä. Pöydällä oli Loren Cunninghamin (Lähetysnuoret lähetysjärjestön perustaja / Youth With A Mission, YWAM) kirja Luovutusvoitto, jota en ehtinyt montaa sivua lukea kun nuo sanat tulivat eteen.

    Vastaa
  2. Kiitos kiinnostavasta artikkelista. Etsin tekstejä, mitä Raamattu puhuu kengistä. Luvallasi otan sinunkin tekstiä muiden iloksi.

    Vastaa
    • Hyvä, että tästä oli hyötyä. Loren Cunninghamin kirja ja nuo pohdinnat kengistä ja palvelusta puhutteli minuakin niin paljon, että kirjoitin niistä tänne. Siunauksen toivotuksin, Mika.

      Vastaa

Jätä kommentti