Lähettäjäpiirikirje 5/2023

Työni pappina, evankelistana ja toiminnanjohtajana on mahdollista lahjoitusten vuoksi. Lahjoituksia tulee pääasiassa lähettäjäpiiriltäni. (Lue tästä mikä joukko se on) Mutta jonkin verran myös muilta, jotka toivovat, että voin jatkaa työssäni. Kirjoitan kuukausikirjettä, ja tässä on otteita toukokuun 2023 kirjeestäni.

Lähettäjäni!

Yhdistelemällä suomen kielen 29 aakkosta muuttuviin järjestyksiin voi saada aikaan joko sekamelskaa tai ymmärrettävää kieltä.

Tätä tekstiä voi lukea suomea osaava, toisille nämä sanat ovat täyttä hepreaa. Sama kieli ei takaa ymmärtämistä. Monesti äänensävyt ja painotukset, eleet ja ilmeet vahvistavat sanottua, mutta joskus ne muuttavat viestin tarkoituksellisesti jopa päinvastaiseksi.

Evankelista on kielenkääntäjä, joka pyrkii ilmaisemaan Raamatun sanat ja sanoman ajassamme ymmärrettävällä tavalla. Evankelistan ilo ja vapaus on siinä, ettei sanoman voima ole hänen omassa persoonassa tai esiintymistavoissa vaan esille tuotavissa Jumalan sanoissa.

Miten uskaltaudun heittäytyä persoonallani tilanteeseen? Miten olen läsnä ja laitan itseni peliin sanoman ymmärtämiseksi? En siis vain esitä sanomaa tai pidä luentoa, vaan haluan koko persoonallani seistä sanojeni takana ja olla auttamassa niitä, joita sanoillani palvelen.

Tämä on oma tehtäväni kielenkääntämisessä, jossa Jumalan teot Jeesuksessa tulevat ymmärretyksi ja vastaanotetuksi.

Lähetystyö Virossa
Markku Happonen, Leevi Reinaru ja minä. Leevi on Viron ev.lut. kirkon lähetyskeskuksen johtaja. Loimme suuntaviivoja uusille projekteille Virossa.

Evankelista kielenkääntäjänä

Nuortenillassa Järvenpään kristillisellä koululla puhuin parinkymmenen tulevaisuuden toivon kanssa Jumalan suunnitelmasta heidän elämässään. Rohkaisin löytämään Jumalan antamat kyvyt ja lahjat sekä käyttämään niitä. Sitten neljän tunnin ajan keskustelimme, söimme, lauloimme ja tutustuimme. Koen, että näissä on tärkeää varata aikaa olemiseen.

Minulla on näissä nuortenjutuissa kaksi tärkeää pohjavirettä:

  1. Jeesuksen rakkauden vakuuttaminen ja hänen yhteyteensä ohjaaminen.
  2. Nuorten rohkaisu ja varustaminen Jeesuksen palvelemiseen kyvyillään ja lahjoillaan.

On viisasta sijoittaa tähän uuteen sukupolveen.

TV7 Voimaa Sanasta Raamatunopetus hartaus
TV7:n työtiimi. Kanssani tässä ukrainalainen kuvaaja Alex sekä Erkki Suhonen ja Petri Välimäki.

Sinä olet tärkeällä paikalla

Viime sunnuntaina puhuin Ryttylässä Rukouskonferenssissa aiheesta ”Isän antamalla paikalla”. Lapsiperheet ja nuorekas väki oli runsaslukuisesti paikalla. Otin puheeni aluksi Jyväskylän lahjan mäkihypylle eli Matti Nykäsen koskettavat sanat. Matin ystävä Vesa Finska kysyi Matilta:

”Sopiiko Matti kysyä sellaista, että mikä on ollut kaikista parhain muistosi elämässäsi? Sinulla on ne kolme olympiakultaa Calgarysta, sinulla on vaikka mitä saavutuksia, onko se jokin niistä?”

Minuutin hiljaisuuden jälkeen mäkihypyn legenda, kuusinkertainen maailmanmestari, neljän olympiakullan mies ja mäkiviikon tuplavoittaja sanoi: ”Kyllä mun täytyy sanoa, että elämäni paras muisto on ollut se, kun olin isäni kanssa 8-vuotiaana kalassa.”

On hyvä antaa aikaa ja huomiota lähellä oleville.

Entäpä Jumalallekin parhaita hetkiä kanssamme ei olekaan suuret lupauksemme ja saavutuksemme vaan hetket, joissa olemme hänen kanssaan. Hän on luonut meidät elämään yhteydessään ja hän iloitsee meistä.

Ehkäpä voisit kesäaamussa viipyillä Jumalan kanssa, iltapäivän lepohetkessä avata Raamatun ja nauttia lukemisesta, ja sitten illalla vielä kiittää päivästä ja siunata läheiset.

Matti Nykäsen paras saavutus

Mikä tarkoitus työllämme on?

Työntekijätiimimme kokoontui viime viikolla Nurmijärvellä. Olin tehnyt keskustelupainotteisen ohjelman. Muistelimme Mission Europen juuria ja tätä päivää. Tiimitapaamisesta poissaolevan Helena Jarvan taloushallintotyön kautta vaikutamme kaikilla mantereilla, meillä muilla on suppeammat kuviot, mutta niihinkin mahtuu Namibia, Suomi, Viro, Venäjä, Saksa, Sveitsi ja Kypros. Ohjelmia on Radio Deissä, Radio Patmoksessa, TV7:ssä, seurakuntatapatumia, majataloiltoja, missioita ja henkilökohtaisia tapaamisia.

Piispa Eero Huovinen joskus totesi ”Ei edes kioskinpitäjä pärjää, ellei hän joka päivä kysy, mikä tarkoitus tällä työllä on.” Koripallovalmen-taja Henrik Dettmann kysyi erään maajoukkueen tähdiltä: ”Miksi pelaatte koripalloa?” Tuota ei oltu kysytty. Pelattiin vaan. Onneksi hyvin.

Tarvitsemme joukkoomme uusia evankelistoja ja kouluttajia sekä heille lähettäjäpiirit. Emme halua olla menneisyyden vaan paremman tulevaisuuden työkalu Jumalan ja kristikunnan käytössä.

Mikä tarkoitus työllämme on? Se on lähettäjänkin tärkeää muistaa, kun rukoilet, tuet, lahjoitat ja rohkaiset. Tehtävämme on johdattaa mahdollisimman monia Jeesuksen tuntemiseen, pelastukseen. Tässä meidän työkalumme ovat missiot, seurakuntatapahtumat ja kristittyjen varustaminen evankeliumin työhön.

Palvele ja rakasta

Toukokuun alussa valmistauduin työtehtävään, jossa tapasin monien ja monenlaisten seurakuntien johtajia. Koin, että Jumala halusi muistuttaa ja myös vahvistaa minua eräästä sitoutumisesta, joka itselleni ja Mission Europen työlle on tärkeä. Tässä omien korvieni välissä käyty lyhyt keskustelu:

-Haluatko Mika palvella seurakuntaani, ei sitä mielikuvien ideaaliseurakuntaa vaan sitä, mitä se ihan oikeasti on eri puolilla ja eri ryhmissä iloineen, suruineen, rosoineen ja puutteineen?
-Kyllä, Herra.
-Jotta voit palvella oikein, haluatko sitoutua rakastamaan seurakuntaani ja kaikkia seuraajiani?
-Kyllä, Herra.

Olemme palvelemassa Jumalaa ja hänen seurakuntiansa, jotta Jeesuksen nimi olisi tunnettu.

Kiitä kanssani

  • Lähettäjäpiiristä, joka mahdollistaa työni.
  • Tästä työstä ja työtovereista.

Rukoilethan kanssani

  • Viisautta johtamiseen ja julistamiseen.
  • Rukoile työntekijöitä Mission Europeen. Tarvitsemme kouluttajia ja evankelistoja, ja heille kaikille lähettäjäjoukot.
  • Johdatusta missioprojekteihin
  • Siunausta heinäkuun rippileiriin, jossa olen vetäjänä.

Rakkaudella, Mika

Ps. Toimin vapaaehtoisen tuen eli lähettäjäpiirin lahjoituksen pohjalta työssä. Tässä:

Toimin julistamistehtäväni lisäksi toiminnanjohtajana. Tässä työtiimini:

Mission Europe työntekijät -Eurooppa ja Namibia
Petri Välimäki, Seppo Niemeläinen, Ilkka Puhakka, Markku Happonen, Mika Tuovinen ja Helmuth Garoeb. Tapasimme vuosiretriitissä toukokuussa 2023.

TÄTÄ SAA JAKAA

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN

Jätä kommentti