Tervehdys Mission Europen työntekijätapaamisesta

Meillä oli tällä viikolla Mission Europen työntekijätapaaminen. Katsoimme hämmästyttävään historiaan sekä evankelistan kutsuun ja tehtävään. Lisäksi suuntasimme katseen tulevaisuuden haasteisiin erityisesti seurakuntatapahtumiin ja missioihin osana Suomen evankelioimistehtävää.

Tiimistämme Helena Jarva ei päässyt mukaan, joten olimme koossa tällä joukolla:

  • Ilkka Puhakka
  • Seppo Niemeläinen
  • Petri Välimäki
  • Helmuth Garoeb
  • Markku Happonen
  • Mika Tuovinen

Katsetta historiaan

Markku kertoi Mission Europen synnyn taustasta. Yksi juuri menee Kansan Raamattuseuran 1960-luvun opiskelijatyöhön, jossa Kalevi Lehtinen ja Markku Happonen olivat mukana. Sitä kautta syntyi yhteys kansainväliseen Campus Crusade for Christ -järjestöön, jonka Euroopan työn johtajina sekä Kalevi että Markku olivat myöhemmin. Tärkeä etappi Mission Europen työssä oli Missio Helsinki -tapahtuma 1987, jossa Kalevi oli Billy Grahamin tulkkina. Siitä alkoi Kalevin kokoaikainen työ evankelistana ja monien missioiden sarja. Mission Europen synnylle oli merkittävä vuosien 1990 ja 1991 Missio Leningrad -tapahtumat. Näiden jälkeen vuonna 1991 Lehtiset ja Happoset perustivat Mission Europen evankelioimistyön mahdollistajaksi.

Esimerkkeinä alkuajan missioista on Länsi-Viron missio elokuussa 1991, jonka aikana Viro itsenäistyi! Missio Volga 1992 ja Missio Ural 1994. Viron mission yksi hedelmä oli Viron ev.lut. kirkon lähetyskeskuksen syntyminen (EELK Misjonikeskus). Venäjän missioista syntyi Barnabas-instituutti, joka koulutti maallikoita ja pastoreita.

Muistelimme myös Evankelistojen yhteyspäivien syntyä 1995 ja Perheniemen opiston Kolmannen vuosituhannen evankelista -koulutuksia. Yhteys Namibiaan syntyi vuonna 1994, ja sen seurauksena meillä on nyt työntekijänä namibialainen Helmuth Garoeb.

Loppuuko työ? Vaikeuksista kasvuun

Kalevi Lehtisen kuoleman jälkeen 2011 Mission Europen jatko oli vaakalaudalla. Seuraavana vuonna työyhteyteen liittyivät Ilkka Puhakka ja Seppo Niemeläinen. Ilkka on lahjakas evankelista, ja Seppo oli ollut Kalevi Lehtisen missioiden kouluttajana ja Kalevin matkakumppanina. Tämä merkitsi Mission Europen työn jatkumista.

Tärkeä askel oli myös Petri Välimäen tulo työntekijätiimiin vuonna 2015.

Vuonna 2021 oli myös kasvun vuosi kun Mika Tuovinen ja Helmuth Garoeb tulivat työhön mukaan. Seuraavana vuonna Campus Crusade for Christin talousjohtamisen tehtävissä toimiva Helena Jarva tuli Mission Europen palkkalistalle.

Mahdollistamme evankelistan kutsumuksen ja tehtävän

Mission Europen kutsumus on varustaa evankelistoja. Vaikka opetamme Raamattua, koulutamme, rohkaisemme ja tuemme laajasti kristikuntaa, ydintehtävämme on mahdollistaa tiimissämme olevien evankelistojen kutsumus. Mission Europe tarjoaa kanavan, toimii työnantajana ja varojen kerääjänä, jotta työntekijät voivat keskittyä kutsumukseensa.

Mikä se evankelistan tehtävä on? Tänään pohdimme sitäkin. Yksinkertaisuudessa evankelistan tehtävä on kertoa Jeesuksesta Kristuksesta ja kutsua toisia uskoon. Evankelista pyrkii esittämään syvällisen sanoman yksinkertaisesti ja kansanomaisesti, jotta sanoma olisi ymmärrettävä, ja jotta usko Jeesukseen heräisi. Tämä tarkoittaa myös tehtävän rajaamista. Totesimme, että kiusauksena on huomion ja energian levittäminen liian laajalle. Evankelista on lopulta yhden asian takana: Moni löytää uskon Jeesukseen.

Toki evankelistalla on Raamatun mukaan tehtävänä myös seurakuntien varustaminen ja lähettäminen Jumalan palvelemiseen. Mission Europe tukee seurakuntia heidän evankelioimistehtävässään.

Uusi missioiden ja seurakuntatapahtumien nousu

Haluamme palvella kyliä ja kaupunkeja heidän tehtävässään tavoittaa alueensa jokainen asukas. Juuri nyt on meneillään kartoitus uusista seurakuntatapahtumista, joiden kautta toteutuisi seuraavat asiat:

  • Seurakunnat ja kristilliset järjestöt yhdistävät voimiaan oman alueensa jokaisen ihmisen tavoittamiseen.
  • Jokaisen kristityn kouluttaminen, varustaminen ja lähettäminen Jumalan työtoveriksi.
  • Julistuksen ja diakoniatyön yhteenkuuluvuus.
  • Ilon tuominen alueelle. (Evankeliumi on ilosanoma.)
  • Kutsun esittäminen Jeesuksen seuraajaksi.
  • Jeesuksen seuraan lähteneiden ja hänen seuraansa palanneiden juurruttaminen seurakuntayhteteen ja Jeesuksen seuraajana (opetuslapsena) elämiseen.

Rukoilethan, että löydämme paikkakuntia, joissa tämä voisi toteutua. Jos haluat, että tulemme avuksenne, keskustele asiasta seurakuntien työntekijöiden kanssa ja ottakaa meihin yhteyttä. Tulemme mielellämme pohtimaan, miten voisimme auttaa.

Tehokasta

Olen valtavan innostunut tehtävästämme. Tarkastelimme viime vuoden toimintaa, ja ihmettelimme, miten monessa tehtävässä ja maassa olemme voineet olla mukana. Tiimimme oli jollain tavalla lähetyskäskyn toteuttamisessa mukana kaikilla mantereilla! Euroopassa vaikutimme Suomessa, Venäjällä, Virossa, Kyproksella, Sveitsissä ja Saksassa. Opetimme ja saarnasimme seurakunnissa, televisiossa, radiossa ja netissä. Olimme vahvasti mukana Se löytyi -mediamissiossa. Avoimet ovet, yhteistyön toive ja kristittyjen luottamus työtämme kohtaan innostaa.

Erityinen kiitos Jumalan lisäksi kaikille lähettäjillemme. Jokaisella työntekijällä on hänen palvelutyönsä mahdollistava joukko. Minullakin. Olen teille valtavan kiitollinen, että saan keskittyä tähän tehtävään.

Apostoli Paavali pyysi seurakunnalta esirukousta, ja niin teen minäkin:

”Rukoilkaa myös minun puolestani, että minulle annettaisiin oikeat sanat suuhun, kun ryhdyn puhumaan, ja että voisin rohkeasti julistaa evankeliumin salaisuutta.” (Ef. 6:19).

Siunauksin, Mika

TÄTÄ SAA JAKAA

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN

Jätä kommentti