Ystävyyttä Virossa

Puolentoista vuoden tauon jälkeen kävin taas Virossa. Ja sydämeni iloitsi taas tuossa eteläisessä maassa.

Olimme Mission Europen työntekijäjoukolla Virossa muutaman päivän. Matkaseura oli huippuluokkaa: Ilkka Puhakka, Seppo Niemeläinen, Helmuth Garoeb ja Markku Happonen. Petri Välimäki ei päässyt matkalle mukaan.

Kohteenamme oli Länsi-Viro (Läänemaa) ja siellä Haapsalun kaupunki. Syynä matkaan oli osallistuminen Missio Läänemaa -tapahtumaan.

Missio Läänemaa

Kolmekymmentä vuotta sitten Haapsalussa ja Pärnussa järjestettiin evankelioiva missio-tapahtuma, jonka pääpuhujana oli Kalevi Lehtinen. Samaan aikaan Neuvostoliitossa oli suuri poliittinen myllerrys, joka johti Viron uudelleen itsenäistymiseen (20.8.1991). Nyt on kulunut 30 vuotta noista tapahtumista, ja Missio Läänemaa järjestettiin juhlamissiona. Teema oli ”Rõõm vabadusest!” eli Riemu vapaudesta.

Neuvotteluja ja opetusta

Päivisin pidimme työntekijäkokouksen ja iltaisin lähdimme kukin puhujamatkalle Länsi-Viron maalaisseurakuntiin.

Missio oli kristittyjen yhteinen, ja minä olin yhtenä päivänä Paliveren halluntaiseurakunnassa vieraana. Toisena päivänä olin Mihklin seurakunnassa. 

Kun iltaisin tulimme yhteen kertomaan kokemuksistamme, selvisi, virolaisten maalaisseurakuntien väen vähyys. Osallistujia kokouksissa oli ollut 5-12. Esimerkiksi minun lisäkseni Mihklin seurakuntatalolla oli 7 seurakuntalaista. Sain kuulla, että kylässä asuu 17 ihmistä. Kuulin kertomuksia aikoinaan aktiivisesta kyläelämästä. Arvostan näitä seurakuntalaisia!

Rukousaamiainen

Eräänä aamuna osallistuin rukousaamiaiselle, johon oli kokoontunut virolaisia pappeja, seurakuntien työntekijöitä sekä liike- ja kulttuurielämän edustajia. 

Eräs merkittävä liikemies puhui mission teeman mukaisesti fyysisestä ja henkisestä vapaudesta, joka tulee säilyttää. Entinen europarlamentaarikko Tunne Kelam muisteli aikaa Neuvostoliitossa yli kolmekymmentä vuotta sitten. Hän totesi, että diktatuurit ja muut ideologiat katoavat, mutta Jeesuksen seurakunta kestää ikuisesti. Näinhän se on ollut.

Kahden vuosituhannen aikana kristillistä seurakuntaa on yritetty hävittää ulkoapäin sitä tuhoten, sisällä on ollut harhaoppeja, riitoja ja hajoamista, mutta seurakunta on pysynyt. Ulkonaista painetta vaarallisempi vastustaja ja uskon nitistäjä saattaa kuitenkin olla nykyinen länsimainen kristinuskon sanoman kesyttävä ja suhteellistava kulttuuri.

Kirja: Usalduse viljad 

Mission veturi rovasti ja Viron ev.lut. kirkon Lähetyskeskuksen johtaja Leevi Reinaru luovutti minulle Lähetyskeskuksen 30-vuotisjuhlakirjan Usalduse viljad (Luottamuksen hedelmät). Siinä oli moni mielenkiintoisia kertomuksia myös suomalaisen lähetystyön vaiheista Virossa. Oli siellä myös kirjoittamani kertomus oman perheemme vaiheista (1995-2010) Põltsamaalla, Tartossa ja Tallinnassa. Ja onneksi kirjasta löytyy muidenkin lähetystyöntekijöiden kertomuksia.

Tulevaisuutemme Virossa?

Saimme kokea matkalla paljon ystävyyttä ja vieraanvaraisuutta. Arvostan yhteistyötä ja ystävyyttä virolaisten kanssa.

Tarvitaanko Virossa lähetystyötä? Mielestäni kyllä. Viron ev.lut. kirkko pitää itseään lähetyskirkkona. Meillä suomalaisilla on erityinen tehtävä sukulaiskansamme tukijana.

Laivan lähestyessä Viroa näemme jo kaukaa monia kirkon torneja. Ne kertovat kristillisestä historiasta. Tällä hetkellä seurakunnissa on jäseniä vähän. Kaupungeissa seurakuntaelämä saattaa olla kukoistavaa, mutta monissa maalaisseurakunnissa on vaikeaa. Luterilainen kirkko on suurin, ja sillä on jäsenmaksunsa maksavia aikuisia jäseniä parikymmentä tuhatta.

Iloitsen suomalaisten lähetysjärjestöjen ja lähetystyöntekijöiden työstä Virossa. Lisäksi maassa toimii muitakin järjestöjä kuten Mission Europe.

Tällä matkalla kuulin, että meitä – Mission Europea – tarvitaan Virossa jatkossakin. Meille esitettiin haaste tulla järjestämään yhtä missiota ensi vuodeksi. Kerron tästä myöhemmin lisää.

Aiomme Mission Europessa tukea Viron kristikuntaa jatkossakin. Ydinkutsumuksemme on evankeliumin julistaminen, kristittyjen kouluttaminen sekä seurakuntatapahtumien ja missioiden järjestäminen.


JAA TÄMÄ TOISILLEKIN

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN


Jätä kommentti