Evankelistapäivät 2023 – Miksi lähden taas mukaan?

Yritän aina päästä vuosittaisille Evankelistojen yhteyspäiville eli Evankelistapäiville. Tämän jutun lopussa kerron syyn.

Evankelistapäivillä on miltei 30 vuoden historia. Vuonna 1995 evankelista-pastori Kalevi Lehtinen kutsui joitakin evankelistoja yhteen. Hän halusi rohkaista evankelistoja eli hyvän sanoman kertojia.

Tänä vuonna 2023 evankelistapäivät järjestetään Seinäjoella. Ohjelma löytyy tapahtuman sivuilta, mutta tässä se myös tiivistettynä.

TORSTAI 17.8.
19.00 Rukousilta, Vapaaseurakunta (Mukana Ari Urhonen ja Asko Matikka, Petri Välimäki, Riku Kekki, Jukka Jämsén, ylistystanssiryhmä, Sound of Grace)

PERJANTAI 18.8.
8.00 Saapuminen ja ilmoittautuminen, Helluntaiseurakunta
9.00 Ylistystä ja rukousta (Eetu Airevuo, Suvi Ilonen)
10.00 Opetuslapsen elämäntapa – suurempi näky (Markku Tuppurainen, Ilkka Rytilahti, Kevin Weigelt (tulkkaus Jukka Jämsén), Heidi Häkkinen.)
12.00 Ruokailu, yhdessäoloa ja ulkoilua (Jenni Sisto, Kristillinen liikuntaverkosto)
13.30 Kanavat

 1. Mennään – NYT, Joel Reinaru
 2. Kadonneiden löytämisen esteet ja mahdollisuudet Q&A, Kevin Weigelt.
 3. XEE – evankeliointi elämäntapana, Toni Linjama ja Ari Urhonen
 4. Yhdessä syvemmälle Pyhän Hengen läsnäoloon, Jukka Jämsén
 5. Parantakaa sairaat, Susanne ja Markku Laitinen
 6. Taiteellinen luovuus lahjana, Ulla Anttila ja Hanna Räsänen.

15.00 Kahvitauko
16.00 Opetuslapsen elämäntapa – rakasta, elä todeksi, jaa. (Manuel Rautalahti, Sari Pitkämäki, Kevin Weigelt, tulkkaus Jukka Jämsén), Petri Välimäki, Marianne Salminen, Heidi Häkkinen
17.30 Päivällinen
19.00 Yleisötilaisuus, Lakeuden Risti. (Mikael Tammilehto, Ulla Anttila, Mika Tuovinen, Minna ja Veli-Pekka Joki-Erkkilä, Jaana Pöllänen ja Ville Uusitalo)
19.00 Evankelistojen hoito- ja varustamisklinikka, Helluntaiseurakunta (Leena Lehtinen, Susanne ja Markku Laitinen)

LAUANTAI 19.8.
8.00 Saapuminen ja ilmoittautuminen, Helluntaiseurakunta
9.00 Ylistystä ja rukousta (Tommi Törnroos, Piia-Maaria Matkoski, Suvi Ilonen)
10.00 Opetuslapsen elämäntapa – sijoita oikeisiin ihmisiin (Jacob Huttunen, Kevin Weigelt, tulkkaus Jukka Jämsén, Jaana Pöllänen ja Ville Uusitalo
12.00 Ruokailu, yhdessäoloa ja ulkoilua (Jenni Sisto, Kristillinen liikuntaverkosto)
13.30 Kanavat

 1. Aarteen etsintä, Joel Reinaru
 2. Obstacles and opportunities in Finland in reaching lostness Q&A, Kevin Weigelt
 3. XEE – evankeliointi elämäntapana, Toni Linjama ja Ari Urhonen
 4. Yhdessä syvemmälle Pyhän Hengen läsnäoloon, Jukka Jämsén
 5. Parantakaa sairaat, Susanne ja Markku Laitinen

15.00 Kahvitauko
16.00 Opetuslapsen elämäntapa – tee, mitä Jeesus teki (Riku Rinne, Sari Pitkämäki, Kevin Weigelt, tulkkaus Jukka Jämsén, JJouppi Band)
17.30 Päivällinen
19.00 Yleisötilaisuus, Helluntaiseurakunta (Markku Tuppurainen, Kevin Weigelt ja Riku Rinne, Ilta Music)

(jatkuu kuvan jälkeen)

Evankelioiminen ja evankelista

Mikä on evankelista?

Evankelistojen yhteyspäivät lähtivät liikkeelle evankelistojen tapaamisesta. Ne ovat suuntautuneet evankelistojen tapaamisesta myös evankelioimisen päiviksi. Tämäkin on tärkeää. Hyvän sanoman kertominen eli evankelioiminen on jokaisen kristityn kutsumus. Tähän tarvitaan rohkaisua ja varustamista, ja niitä saa Evankelistojen yhteyspäiviltä. 

Evankelioimistehtävässä tarvitaan jokaista kristittyä. Siksi kannattaa suuntautua Seinäjoelle elokuussa! 

Moni pohtii, olenko evankelista? Onko se minun erityinen kutsumukseni? Iloitsen, jos pohdit tätä.

Evankelistoja on monenlaisia. Luonteenpiirteet, elämäntilanteet, kokemukset ja Jumalan antama tehtävä ovat erilaisia, mutta evankelistoja yhdistää ymmärrys evankeliumin  kertomisen tärkeydestä.

Evankelistan täsmällinen määrittely ei ole helppoa. Yksinkertainen määritelmä on tämä: Evankelista on henkilö, joka kertoo evankeliumia eli hyvää uutista Jeesuksen saamasta voitosta. Toisaalta tämä on liian laaja määritelmä, sillä kertominen on jokaisen kristityn tehtävä.

Ehkäpä on parempi pohtia, millä tavoin evankelistan kutsumus tunnistetaan. Miten se tulee esille?

Siihen liittyy vahva halu toimia toisten pelastumisen hyväksi. Se voi tapahtua seurakunnissa ja järjestöissä monin tavoin useissa eri tehtävässä kuten lapsityössä, nuorisotyössä, diakoniatyössä, papin ja piispan tehtävässä, siivoojana tai vahtimestarina. Moni evankelista toimii ”maallisessa ammatissa”, ja hänellä on vahva sitoutuminen evankeliumin kertomiseen tai sen edistämiseen. 

Evankelistan tehtävä voidaan ymmärtää myös armolahjana. Efesolaiskirjeen luvussa 4 Paavali mainitsee sen yhtenä Jeesuksen antamasta lahjasta seurakunnalle.

Tärkeää on erilaisuuden näkeminen evankelistan kutsumuksessa. Näemme usein puhujalavalla toimivat evankelistat, ja vertaamme itseämme heihin ajatelleen, ettei meistä ole tuollaiseen. Moni näistä evankelistoista on tehnyt työtä vuosikymmeniä, ja he ovat siksi hyviä tehtävässään. Meidän ei kannata verrata itseämme heihin. Jumala kutsuu erilaisia ja ainutlaatuisia evankelistoja, hän ei tee kopioita. Tärkeää on löytää ihan ihmisenä oma identiteetti ja tapa toimia, sillä Jumalan kutsu usein liittyy persoonalliseen tapaamme toimia.

Tässä joitakin linkkejä evankelistan tehtävästä:

Toivottavasti noista linkeistä on hyötyä kutsumustaan pohtivalle.

Miksi olen mukana Evankelistojen yhteyspäivillä?

Olen vuosikaudet priorisoinut tämän yhdeksi vuoden päätapahtumaksi.

Jos samaan aikaan kalenteriin on pyrkinyt muita työtehtäviä olen sanonut tälle muulle: ”Nyt ei onnistu!” Olen ollut monta kertaa puhujavastuussa, mutta lähden paikalle vaikka nimeäni ohjelmasta ei löytyisikään. Tässä joitakin syitä:

 • Täällä keskitytään Jeesuksen viimeiseen tehtävänantoon: Maailman evankelioimiseen (Mark. 16:15). Tälle annan tukeni!
 • Evankelistan kutsumus ja tehtävä ovat jääneet Suomessa taka-alalle. Olen mukana, jotta tämä tehtävä saisi näkyvyyttä. Tarvitsemme maallistuvassa yhteiskunnassa ja kristikunnassa evankelistoja, jotka keskittyvät uskon ydinkysymyksistä puhumiseen ja uskoon kutsumiseen.
 • Suomen evankelioimisen suunnitelma lähtee siitä, että kaikkia kristittyjä varustetaan ja rohkaistaan uskosta kertomiseen ja Jeesuksen seuraan kutsumiseen. Tapahtuma on varustamo. Mukaan ovat tervetulleet siis muutkin kuin kutsumustietoiset evankelistat.
 • Tarvitsen rohkaisua. Olen ollut hengellisessä työssä kolme vuosikymmentä, ja silti aina tarvitsen uudelleen kutsumuksen sytyttämistä ja tehtävään rohkaisua.
 • Tapaan ystäviä ja tutustun uusiin saman näyn sytyttämiin. Tämä on minulle todella tärkeää. 
 • Opin uutta. Kristityn – opetuslapsen – tehtävä on oppia ja jakaa oppimaansa toisille.
 • Rohkaisen evankelistoja. Monet ovat yksin tehtävänsä kanssa, ja täällä olen mukana rohkaisijana jatkamaan tehtävässä.
 • Tämä nostaa evankelioimisen näkyä ja intoa. Ainakin omassa kirkossani (ev.lut.) tarvitaan vahvaa sitoutumista evankelioimistehtävään, siitä puhumista ja siihen kouluttamista. Tämä tapahtuma on ollut monille luterilaiselle kristitylle tärkeä evankelioimiseen innostaja.

Toivottavasti tavataan Seinäjoella. Olen koko ajan paikalla, ja puhumassa lauantai-iltana klo 19 Lakeuden Risti -kirkossa. Jos olet paikalla, tule rohkeasti juttelemaan ja verkostoitumaan!

Tästä tapahtumaan: Evankelistapäivät

TÄTÄ SAA JAKAA

FACEBOOK – TWITTER – LINKEDIN

Jätä kommentti