Kansanlähetyksen matka Kappadokiaan keväällä 2019

Olen tehnyt useita matkoja Turkkiin. Tällä kertaa olen matkanjohtajana Kansanlähetysopiston matkalla yhdessä Timo Tuikan kanssa. Kevään 2019 opintomatkalla 27.4.-4.5.2019 vierailemme useissa Apostolien teoissa mainituissa paikoissa. Nykyisen Turkin alue on tärkeä Raamatun historian kannalta.

Apostoli Paavali syntyi Tarsoksessa ja teki kolme lähetysmatkaa Turkin alueella. Paavali kirjoitti kirjeet Efeson seurakunnalle ja galatalaisille. Pietari kirjoitti kirjeensä tämän alueen kristityille, jotka elävät ”muukalaisina Pontoksessa, Galatiassa, Kappadokiassa, Bityniassa ja Aasian maakunnassa” (1. Piet. 1:1). Nämä kaikki maakunnat ovat nykyisen Turkin alueella. Ilmestyskirjan luvuissa 2 ja 3 on Jeesuksen tervehdykset seitsemälle seurakunnalle, jotka sijaitsevat nykyisen Izmirin ympäristössä: Efeso, Smyrna, Pergamon, Tyatira, Sardes, Filadelfia ja Laodikea.

Tällä opintomatkalla vierailemme useissa Apostolien teoissa mainituissa paikoissa, jotka sijaitsevat tämän päivän Turkissa ja liittyvät apostoli Paavalin historiaan.

Vierailukohteita

Opintomatkalla vieraillaan muun muassa seuraavissa paikoissa:

*Tarsos, Paavalin kotikaupunki, joka tuolloin oli monikulttuurinen kauppapaikka ja Rooman Kilikian provinssin pääkaupunki.
*Antiokia (nyk. Hatay) oli Rooman valtakunnan Syyrian provinssin pääkaupunki ja koko Roomalle tärkeä kauppakaupunki. Tutustumme moniin historiallisiin mielenkiintoisiin kohteisiin. Antiokian seurakunta lähetti Paavalin ja Barnabaksen ensimmäiselle lähetysmatkalle.
*Perge oli Paavalin ensimmäinen kohde lähetysmatkoillaan nykykyisen Turkin alueella (Ap.t. 13:13). Perge oli Rooman valtakunnan Pamfylian maakunnan pääkaupunki.
*Attalia (nyk. Antalya) oli Rooman aikana tärkeä satamakaupunki. Paavali kävi täällä ensimmäisellä lähetysmatkallaan: ”Kuljettuaan sitten Pisidian halki Paavali ja Barnabas tulivat Pamfyliaan. He julistivat sanaa Pergessä ja jatkoivat matkaansa Attaliaan.”(Apt.14:24-25).
*Aspendos on hyvin säilynyt arkeologinen kohde. Sen teatteri on yksi parhaiten säilyneistä antiikin teattereista.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Pixabay_Kansanlähetyksen matka

Ihmeellinen Kappadokia

Matkallamme tutustumme myös Kappadokiaan, jossa apostoli Pietarin 1. kirjeen mukaan asui juutalaiskristittyjä. Apostoli Paavalin lähetysmatkat eivät ulottuneet tänne.

  • Kappadokia on ollut tärkeä kristillinen alue ensimmäisillä vuosisadoilla ja sieltä ovat kotoisin muun muassa ”kolme kappadokialaista kirkkoisää”: Basileios Suuri (k. 379), Gregorios Nazianzilainen (Teologi) (k. 389) ja Gregorios Nyssalainen (k. 395). Opintomatkalla tutustumme myös heidän merkitykseensä kristinuskolle.
  • Kappadokia on kuuluisa maisemansa vuoksi: tuuli ja vesi ovat kuluttaneet vulkaanista maaperää epätasaisesti niin että maisemaa leimaavat sadat eri tavoin pyöristyneet kalliopaasit. Näihin kaiverrettuihin monikerroksisiin taloihin kristityt piiloutuivat vainojen vuosina.
  • Luonnonkaunis ja syvä Ihlaran laakso on yksi patikkaretkikohteemme. Pidämme hartaushetken kallioon koverretusssa kirkossa.
  • Vierailemme Göremen ulkoilmamuseossa. Tämä on yksi alueen kuuluisimmista käyntikohteista. Alueella voimme nähdä kristittyjen kiveenlouhittuja kirkkoja.
  • Tutustumme Selimen katedraaliin ja luostariin. Selimen katedraali on suurin kiveen louhittu kirkko Kappadokiassa. Sen varhaisimmat vaiheet ovat 800-900 -luvuilta.
  • Alueelta löytyy yli 200 maanalaista kaupunkia. Esimerkiksi kristittyjen vainojen aikana uskovat piiloutuivat näihin kaupunkeihin.
  • Käymme Derinkuyun maanalaisessa kaupungissa. Kaupungissa on 11 kerrosta ja sen syvimmät osat ovat 85 metrin syvyydessä. Kaupunkiin on mahtunut kymmeniä tuhansia asukkaita.
  • Vierailemme Çavuşinin kylässä.
  • (Kuumailmapalloretki mahdollinen lisähinnalla.)

Matkakohteena Konya

Kappadokiasta lähtiessä seuraava kohde on muinaisen Frygian Ikonion (nyk. Konya). Täällä Paavalin puheen vaikutuksesta monet juutalaiset ja kreikkalaiset tulivat uskoon. Tästä kaupungista Paavali joutui kuolemanvaarassa pakenemaan viereisen Lykanonian maakunnan Lystraan ja Derbeen.

Konyassa on nykyisin noin miljoona asukasta. Tutustumme tähän tärkeään kauppa- ja kulttuurikaupunkiin. Kaupunki on yksi Turkin uskonnollisimmista kaupungeista. Täällä asui muun muassa islamilainen runoilija ja mystikko Rumi. Pohdimme matkallamme islamin ja kristinuskon olemusta. Konyasta matkaamme Välimeren rantakaupunki Antalyaan viimeiseksi matkayöksi. Lennämme Antalyasta Finnairin suoralla lennolla Helsinkiin.

(jatkuu kuvan jälkeen)

Pixabay_Konya

Perustiedot matkasta

Matka alkaa lauantaina 27.4. ja päättyy viikon päästä lauantaina 4.5. Opintomatkan hinta 1.12.2018 mennessä ilmoittautuneille on 1190 euroa, sisältäen Finnairin suorat lennot Antalyaan, opastetut päivämatkat bussikuljetuksineen sekä majoitukset hyvätasoisissa hotelleissa 2hh (1hh lisä 200 euroa).

Aamiaiset, lounaat ja päivälliset kuuluvat hintaan (poikkeuksena muut ruokajuomat kuin vesi sekä lentojen ateriat). 1.12. jälkeen ilmoittautuneiden hinta 1250 euroa. Opiskelija-alennus 50 euroa.

Olet tervetullut matkalle!

Soita ja kysy lisätietoja Kansanlähetysopiston linjavastaavalta Timo Tuikalta (sähköposti timo.tuikka@sekl.fi, puhelin 044 5651391). Opintomatkaan kuuluu opetusta vierailukohteista, aamuhartaudet ja kokemusten jakoa.

Matkanjohtajina pastori ja lähetysjohtaja Mika Tuovinen ja Kansanlähetysopiston opettaja Timo Tuikka. Matkan järjestää Kansanlähetysopisto yhteistyössä Nestravelin kanssa.(Huom! En pääse mukaan matkalle! Matkan vetää Timo Tuikka).

Kuva_Pixabay_Kappadokia
Kuvat: Pixabay

Jätä kommentti